Helsinki Figyelő

„A magyar határzár megbukott” – számolt be az itteni migrációs helyzetről a BBC. Az új számok alátámasztják mindezt: ha nem is akkora tömegben, mint nyáron, de újra egyre többen próbálkoznak errefelé továbbjutni Nyugatra.

warrenrichardson-hopeforanewlife.jpg

„Az ideiglenes zöldhatárzár elérte célját: Magyarország határait elkerüli az illegális bevándorlók áradata” – jelentette magabiztosan a Készenléti Rendőrség Határrendészeti Igazgatósága tavaly novemberben. Akkoriban valóban heti néhány tucat határsértőt fogtak el. A kormány egyenesen diadaljelentésekben ünnepelte magát, miszerint sikerült megvédeni Magyarországot, sőt Európát. (Utóbbit még önmagától is.)

A melldöngetés puffanásai közben nemigen voltak hallhatók a józanság halk szavai: mindez még egyáltalán nem jelenti azt, hogy Magyarország ezzel örökre letudta volna az „illegális migráció” összes problémáját. A Helsinki Bizottság munkatársai is figyelmeztettek arra, könnyen alakulhatnak úgy a migrációs folyamatok, hogy az irreguláris vándoroknak, köztük a menekülőknek minden nehézség ellenére is érdemes lesz a magyar tranzitot megkockáztatni mégis.

Márpedig – a számok ezt mutatják – egyre inkább kezdenek úgy alakulni a folyamatok, hogy sem a jogi, sem a fizikai határzár, sem a portyázó határvadászok, sem a szegedi statáriális bíráskodás, sem a börtön lehetősége nem tartja vissza a menekülőket. Míg decemberben összesen 270 elfogás történt a déli határon, a számuk januárban 550-re nőtt. De néhány hete ennél is látványosabb a növekedés. Január közepén még napi 10 fő körül alakult az elfogott határsértők száma, egy hónap óta ez már többszörösére nőtt, míg a múlt hétvégén három nap alatt összesen 501 külföldi fogtak el. Tegnapig 1654 főt tartóztattak fel februárban.

migransok_elfogott.jpg

De vannak más számok is. A múlt héten a Szegedi Járásbíróságon összesen 196 külföldi ellen ítélkeztek határzár tiltott átlépése miatt indított perekben. Január második hetében még csak 43 gyorsított eljárás folyt.

A tompai tranzitban, ahol mindeddig egyetlen külföldi sem volt, tegnap ötvenen várakoztak, hogy előadhassák Magyarországon menedékkérelmüket. (Elfogadhatatlan módon, a hatóságok megtiltották, hogy a Helsinki Bizottság ügyvéde jogi felvilágosítást adjon nekik, így nem tudni, mi történt velük.)

A februári menedékkérelmek számát még nem tudni, de idén januárban 433-at regisztráltak a tavaly decemberi 232-vel szemben.

A csodafegyvernek tekintett határzár tehát egyre kevésbé szuperál. És ezt már a szomszédjaink is látják. Szlovákia már be is jelentett, „szükség esetén” ő is felhúzza a maga új vasfüggönyét – mások mellett a magyar határra.

Zádori Zsolt

A bejegyzés trackback címe:

https://helsinkifigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr568413454
süti beállítások módosítása