Helsinki Figyelő

A Helsinki Figyelő első posztját 2014. október 28-án tettük ki a blog.hu-ra. Ez pedig az 1165., egyben az utolsó bejegyzésünk. Otthonosan éreztük magunkat itt. Hazajártunk. Nagyszerű volt, hogy a Magyar Helsinki Bizottság közvetlenül tudta ismertetni álláspontját az olvasóknak, meg tudta mutatni ügyfeleit és fontos ügyeit.

Annak különösen örültünk, hogy nézettségüket megsokszorozva posztjaink rendszeresen kerültek ki az Index címlapjára. Természetellenes és tarthatatlan, hogy már nem örülünk ennek. Emiatt megyünk el most.

index-bucsuzas.jpg

Az Index előző szerkesztősége testületileg mondott nemet a függetlenségüket érő hol fondorlatos, hol határozott támadásokra. Követték kirúgott főszerkesztőjüket, és felmondtak. Bátor gesztusuk a széles közvéleménynek is szól: némelyik kompromisszum, tűnjön bármennyire kifizetődőnek vagy észszerűnek, felfalja az önbecsülésünket és felbátorítja a szabadság ellenségeit. Van, hogy nincs alku.

Tudjuk, a Helsinki Figyelő csak aprócska része a nagy képnek. De legyünk bármekkorák is, nem akarunk blogunkkal rész vállalni "a következő Index" hitelesítésében. Szeretnénk, ha sokan olvasnának minket, de nem mindegy hol és milyen áron.

Ti is látjátok ezt a képet. Civil jogvédő szervezetként még akkor is a kirúgott és felmondó, nehéz helyzetben lévő újságírók mellé kellene állnunk, ha azt gondolnánk, hogy tévedtek. De nem tévedtek. Helyesen érzékelték, hogy nem kevesebb, mint a szerkesztőség függetlensége és bizonyos értelemben a magyar sajtószabadság a tét, amelynek megmentését újabb kompromisszumok és alkuk már nem szolgálhatják. 

Köszönjük, blog.hu, az eddigi szép éveket! 

A Helsinki Figyelő persze megy tovább, készülnek az új posztok. Mától a 444.hu alatt találhattok meg minket ezen a címen: https://helsinkifigyelo.444.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://helsinkifigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5816139586
süti beállítások módosítása