Helsinki Figyelő

Demokratikus jogállam helyett illiberális államot építenél? Kelet-Európában már megvan hozzá a recept! A térség civil szervezetei – köztük a Helsinki Bizottság és a TASZ – összeszedték, ahhoz, hogy gyakorló autokrata lehess, mit kell megkaparintanod, milyen intézményeket szükséges magad alá gyűrnöd, mihez kezdjél a szabadságjogokkal meg az autonóm szervezetekkel. Horvát, lengyel, magyar és szerb példa alapján esettanulmány készült a ragályos illiberális gyakorlatról, és, persze, arról is, hogyan lehet ellenállni az új típusú rezsimeknek. Most azt mutatjuk meg a jelentés alapján, milyen állomásokon át vezet az út az illiberális állam kiépüléséig.

szolasszabadsag.jpg

Az illiberális tendenciák sok hasonlóságot mutatnak Kelet-Európában. A közös elemek egy irányba mutatnak: a kormányerők szisztematikusan bontják le az emberi jogokat, ássák alá a jogállamot, a fékek és ellensúlyok rendszerét. Végeredményben megbetegítik és kómában tartják a demokráciát.

Mik az állomásai mindennek?

1) A parlamenti többségek felhasználása arra, hogy szabadságjogokat szűkítő alkotmánymódosításokat és a politikai hegemóniát biztosító törvényeket fogadjanak el, továbbá a „többség zsarnokságára” (populista demagógiára) alapított kormányzás.

2) Az igazságszolgáltatás és a független ellenőrző szervek megtámadása funkcionális és szervezeti módosítások révén. A kormány intézményes kontrolljának felszámolása.

3) Az intézmények elfoglalása tömeges elbocsátások és „lojális személyek” kulcsfontosságú stratégiai pozíciókba helyezése révén annak érdekében, hogy feltétlen engedelmességet biztosítsanak a kormányerőnek. A tisztán hatalmi törekvéseket a közvéleménynek hatékonysági és áldemokratikus érvekkel adják el.

4) Olyan pénzügyi eszközök alkalmazása intézményekkel és szervezetekkel szemben, mint a költségvetési megszorítások, a pénzforrások elzárása és az adóztatás, annak érdekében, hogy megtörjék ellenállásukat.

5) A demokratikus tér összezsugorítása, különösen a véleménynyilvánítás, az egyesülés és a gyülekezés szabadságát korlátozó, az ellenállás lehetőségeinek megszüntetését célzó jogszabályok és politikák révén.

6) A tiltakozó hangok nyilvános lejáratása és rágalmazása, illetve a kritikusokkal szemben a rágalmazási törvények alkalmazása.

7) A történelmi narratívák kisajátítása és manipulálása.

8) A „hagyományos értékek” és a „nemzeti érdekek” támogatása a többség nevében a kisebbségek és kiszolgáltatott csoportok (pl. migránsok) hátrányára.

A kelet-európai civil szervezetek összefogásával készített esettanulmányt (A beteg demokráciákkal szembeni ellenállás) 2018. január 24-én 18 órakor pódiumbeszélgetésen mutatjuk be a Gödör Klubban.

A bejegyzés trackback címe:

https://helsinkifigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9113580241
süti beállítások módosítása