Helsinki Figyelő

John T. Scopest, a daytoni középiskola 24 éves fociedzőjét, aki helyettesítő tanárként biológiát is tanított, száz dollár pénzbüntetésre ítélték, mert a darwini evolúcióelméletről beszélt a diákjainak. Nem volt ez hatalmas pénz, ma úgy 1500 dollárnak felelne meg. Ehhez képest jelentős erők feszültek egymásnak a „daytoni majomperben”, óriási volt az érdeklődés. Ez volt az első bírósági tárgyalás, amelyet egyenesben adott a rádió. Nem véletlenül: elvi jelentősége volt a pernek, valóságos kultúrharc folyt. Sem a darwinisták, sem a protestáns fundamentalisták nem arattak egyértelmű győzelmet.

0721_daytoni_majomper.jpg

Tennessee államban befolyásos vallási fundamentalisták nyomására 1925 tavaszán az állami iskolákban betiltották az evolúció oktatását, noha az állam hivatalos biológia tankönyvét nem vonták vissza, amelyben továbbra is szerepelt a törzsfejlődés. A fő szorgalmazója után Butler-törvénynek titulált új regula 500 dolláros pénzbüntetéssel fenyegette a „renitenseket”, a bibliai teremtéstörténetet tudományos bizonyítékokkal vitató tanárokat.

A szólásszabadság és a tudományos világnézet elkötelezett híveit ez különösen bosszantotta. Az egyik legtekintélyesebb civil jogvédő szervezet, az Amerikai Polgárjogi Unió (ACLU) egyenesen arra szólította fel hirdetésében a bátor tanárokat, hogy szándékosan sértsék meg a törvényt. Az ellenük indított eljárással aztán egészen a szövetségi Legfelsőbb Bíróságig juthat majd az ügy, és esély nyílik rá, hogy a retrográd tennesseei törvényt a washingtoni szövetségi bírák megsemmisítsék. Ehhez az ACLU segítséget is ajánlott. Nem is akárkit, hanem a korszak egyik legismertebb liberális ügyvédét, Clarence Darrow-t.

A vádat pedig a korábbi híres szónok és politikus, William Jennings Bryan képviselte. Ő háromszor is majdnem a Demokrata Párt elnökjelöltje lett a választáson, és két éven át volt Wilson elnök külügyminisztere. Akkoriban vallási fanatikusként már évek óta azért küzdött, hogy a darwini tanításokat tiltsák be az iskolákban. Nem csak azért, mert ellentétesek a Bibliával, de azért is, mert az egyenlőség ellen hatnak, az eugenika és a szociáldarwinizmus révén rombolják a társadalmat.

Galántai Zoltán tudománytörténész szerint a szemben álló felek mindketten magas téteket tettek az asztalra. „Ha az evolúció győz – mondta Bryan –, akkor a kereszténység eltűnik.” „Nem Scopes áll a bíróság előtt, hanem a civilizáció” – tromfolt rá Darrow. John T. Raulston bíró azzal igyekezett hűteni a kedélyeket, miszerint ebben a perben nem az a kérdés, hogy jó-e a Butler-törvény, hanem az, hogy Scopes vajon megsértette-e.

A kedélyeket azonban sem a forró tárgyalóteremben, sem az országban nem sikerült lehűteni. A több napon át tartó tárgyalásról 100 újságíró tudósított, a rádió pedig története során először élőben közvetítette a bírósági csörtét. Nem túlzás, hogy a kisvárosi történéseket világszerte figyelemmel kísérték.

Scopesnak felmentésre kevés esélye volt a fehér, istenfélő férfiakból összeállított esküdtszék előtt, ezért védője megpróbált támadásba lendülni, de Raulston bíró az evolúciót bizonyító és a bibliai teremtéstörténetet megkérdőjelező tanúit és indítványait egytől-egyig elutasította. A csavaros eszű Darrow ekkor kérte az ügyész Bryan tanúmeghallgatását. A védőnek ezután sikerült összezavarnia és nevetségessé tennie ellenfelét, akit egyébként régről ismert és tisztelt. A nyilvános megszégyenülés is hozzájárulhatott ahhoz talán, hogy öt nappal az ítélet után Bryan meghalt.

Az esküdtszék 9 percnyi tanácskozás után bűnösnek mondta ki Scopest. 100 dollár megfizetésre ítélte a bíró. Emiatt aztán nem is jutott az ügy a Legfelsőbb Bíróság elé, mert már a fellebbviteli bíróság megsemmisítette az ítéletet, mondván, a büntetést is az esküdtszéknek kellett volna kiszabnia. A amerikai Legfelsőbb Bíróság aztán 1968-ban döntött úgy, hogy az evolúció darwini modellje oktatható minden amerikai államban.

#emberijogikalendarium #emberijogok2020 

A bejegyzés trackback címe:

https://helsinkifigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5216002018
süti beállítások módosítása