Helsinki Figyelő

Tágas, patinás, nyugalmat áraszt. Szeretjük. A mi otthonunk. Nem túl régóta vagyunk itt, de mintha egymásnak találtak volna ki minket. Története jellegzetesen budapesti sok-sok fénnyel, méltósággal, izgalommal, szenvedéssel és újrakezdéssel. Ismerd meg te is.

dohanyu20_breznyik.jpg

• A saroktelken korábban báró Lederer Ignác császári és királyi tábornagy emeletes háza állt, amelynek udvarán 1862-ben állították fel a kocsiszínt.

• A Dohány u. 20. alatti házat 1891-ben bontatta le Jahn József építész, hogy saját tervei alapján egy négyemeletes, eklektikus bérpalotát építhessen fel ide magának. Az eredetileg sarokkupolával is kihangsúlyozott épületet 1893-ban adták át. 1894-ben vette meg lovag Bersuder Lajos neves műgyűjtő, festőművész, textil-nagykereskedő. Halála után a házat gyerekei örökölték.

•1904-ben ide költözött Dukász Jakab vendéglője, amely később kávéházi résszel is bővült, 1907-ben pedig egy bankfiók nyitott meg itt. A ház udvarán népszerű söröző működött Posch Ferenc vendéglős jóvoltából.

• 1919-ben költözött be az Alkalmazott Kertészek és Kertmunkások Országos Szövetsége, amelyet 1925-ben a Magyar Növénymentő Rt. váltott fel.• A bejárata mellett 1931-ben alakították ki azt a neobarokk kapuzatot, amelyet egy címeres, bőségszarut tartó puttófigura díszít. 

• 125 év alatt sok híres ember élt itt. Ilyen volt Würtz Ádám grafikus, valamit Bánki Zsuzsa színésznő is.

• A háború előtt átmenetileg, a második emeleten a Színművészeti Főiskola foglalt helyet. 1944-ben ezen az emeleten érte bombatalálat a házat, melyben a kupola is annyira megsérült, hogy azt 1945-ben végleg eltávolították.

• 1944-ben a pesti gettó határán találja magát a ház. Megalázás, félelem, szenvedés, halál.

• 1972-ben újra visszatért a házba a színház Halász Péter avantgárd író, színész-rendezőnek köszönhetően. A Kassák Ház Stúdió néven futó színház a negyedik emelet 25. szám alatti lakásában működött. A kommunista hatalom azonban nem nézte jó szemmel őket, így a csoport (Halász Péter, Bálint István, Buchmüller Éva, Koós Anna, Breznyik Péter) tagjait 1976-ban az ország elhagyására kényszerítették. Az együttes Párizsban, Amszterdamban, majd New Yorkban próbált szerencsét. (A képen Breznyik látható Halász Galussal az elutazás előtti búcsúzáskor.)

• 2018 február 1-én ide költözött a Magyar Helsinki Bizottság. Június 27-én a Fidelitas gyűlöletmatricákkal tapétázta ki a ház kapuját.

• Június 28.: süt a nap, zivatar, újra kiderül. Szeszélyes a nyár, de ez is egy munkanap. A szokott módon dolgozunk tovább. Ügyfelek és segítséget kereső emberek jönnek irodánkba ma is. Segítünk nekik. A gipszputtók megértően mosolyognak.

dohanyu20_makovecz_benjamin_fortepan_1981.jpg

Fotó: Makovecz Benjámin (1981) / Fortepan

A bejegyzés trackback címe:

https://helsinkifigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1614080007
süti beállítások módosítása