Helsinki Figyelő

A kezdetektől kétségek övezték az észak-ír kiegyezést lehetővé tevő egyezményt, a bonyolult duális önkormányzati rendszer csak pillanatokig működött, mégis nagy jelentőségű a nagypénteki egyezmény. Esélyt adott a békés életre egy gyűlölettől régóta átitatott európai válságrégiónak.

0410_nagypenteki_egyezmeny.jpg

„Az európai integrációs folyamatok a második világháború után képesek voltak tartós békét teremteni a kontinensen.” Összességében, persze, ez így van. De mindig voltak olyan válsággócok, ahol az erőszak és a félelem volt az úr. Észak-Írország kétségtelenül ilyen hely volt.

Az Ír Köztársaság létrejötte (1949) nem vetett véget az erőszaknak, az ír köztársaságiak nem nyugodtak bele, hogy a protestáns (angol, skót) többségű Ulster, Észak-Írország brit uralom alatt marad. Amint az IRA lemondott az erőszakról, megjelentek kisebb kisebb-nagyobb csoportok, amelyek a merényletektől sem riadtak vissza. A britek pedig többször gyilkoltak meg ártatlan embereket. Mint az megszokott a polgárháborúkban, itt is a civilek voltak a legkiszolgáltatottabb helyzetben.

Több mélypontja is van a szembenállásnak, a véres vasárnap, véres péntek, a Maze börtönben éhségsztrájkoló Bobby Sands és kilenc társa éhhalála vagy a Konzervatív Párt elleni brightoni robbantásos merénylet, amelyet a miniszterelnök M. Thatcher csak különös szerencsével úszott meg. A törzsies gyűlölet áthatotta a protestáns és katolikus közösségeket is. vot társadalmi támogatottsága a bosszúnak és erőszaknak.

1993-ban London nyilatkozatban foglalt állást a békés rendezés mellett, 1994-től pedig Clinton amerikai elnök is jelentős erőket mozgósított a megállapodás érdekében, már csak azért is, mert a sokmilliós amerikai ír közösség az IRA fontos támogatójának számított. Az IRA és a Sinn Féin azonban megmakacsolta magát, és nem volt hajlandó beszolgáltatni a fegyvereit, a tűzszünet pillanatok alatt véget ért, és bomba robbant Londonban.

Tony Blairnek, az új brit miniszterelnöknek ígéretekkel és ultimátummal sikerült egy asztalhoz ültetnie a feleket, és megszületett a nagypénteki megállapodás, amely egyfajta önkormányzati modell szerint a két közösség kompromisszumára építi a helyi kormányzást. Noha az észak-ír nemzetgyűlés és kormány alig-alig működött az eltelt 19 évben, így permanens politikai válság sújtja az országrészt, Észak-Írország mégiscsak sokkal élhetőbb hely lett, mint amilyen korábban az egyezmény előtt volt. Ez a kiegyezés sokat ér az ottani embereknek.

#emberijogikalendarium #emberijogok2017

A bejegyzés trackback címe:

https://helsinkifigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6212399903
süti beállítások módosítása