Helsinki Figyelő

43 év alatt 156 téves halálos ítélet Amerikában

„És tényleg süt a nap” – mondta Anthony Ray Hinton, amikor 2015. április 3-án reggel fél tízkor kilépett a Jefferson megyei börtön ajtaján. 30 évet töltött ártatlanul a halálsoron.  Ő az egyike azon 156 halálraítéltnek, akit 1973 óta később felmentettek az Egyesült Államokban. Egy friss kutatás szerint a halálbüntetés messze leginkább a feketéket fenyegeti. Louisianában például hatszor nagyobb az esélye annak, hogy a legsúlyosabb büntetést kapják, és ebben a déli államban még soha nem ítéltek halálra fehér embert, ha fekete volt az áldozata.

szabadulas_hinton.jpg

tovább

40 éve, 1976. május 12-én alakult meg a nemzetközi Helsinki-mozgalom első civil szervezete, a Moszkvai Helsinki Csoport. A brezsnyevi szovjet diktatúra mindent elkövetett, hogy elhallgattassa az emberi jogok valódi hőseit, bebörtönözte, száműzte őket. De nem ők adták fel, a szovjet rendszer dőlt össze.

Ma részben ugyanezek a nagyszerű és bátor emberek küzdenek Putyin illiberális rezsimjével, amely álnokul nemzeti érdekekre hivatkozva korlátozza a szabadságjogokat, és a nép ellenségeinek kiálltja ki a jogvédőket. Minket nem lehet megtéveszteni: ahogyan régen, úgy a Magyar Helsinki Bizottságnak ma is követendő példát mutatnak az emberi jogok orosz heroldjai.

Kőszeg Ferenc, alapító elnökünk köszöntője.

(Az angol változat orosz feliratozással itt látható.)

Új oldaláról mutatkozik be a Készenléti Rendőrség: Tescóba igyekvő, a zebra helyett úttesten áthaladó menedékkérőket bírságol 50 ezer forintra. A külföldiek zaklató és eltúlzott helyszíni bírságolása nem új rendőrségi gyakorlat. A Helsinki Bizottság 2013 őszén már felhívta a debreceni rendőrök figyelmét, hogy eljárásuk ugyan formálisan lehet jogszerű, de diszkriminatív és nem felel meg a tisztességes eljárás követelményének.

birsag_kormend.jpg

A körmendi csekk most hétfőről

tovább

Túlzsúfoltak a magyar börtönök, és ez rendszerszintű probléma, sürgősen csökkenteni kellene a fogvatartottak számát a magyar államnak – mondta ki a strasbourgi bíróság egy éve. A Magyar Helsinki Bizottság szerint túl sok embert tartunk fogva indokolatlanul ítélet nélkül, előzetes letartóztatásban. Nagy kérdés, hogy számuk két éve kezdődő csökkenése tartós fordulatot jelent-e.

tovább
süti beállítások módosítása