Helsinki Figyelő

Új oldaláról mutatkozik be a Készenléti Rendőrség: Tescóba igyekvő, a zebra helyett úttesten áthaladó menedékkérőket bírságol 50 ezer forintra. A külföldiek zaklató és eltúlzott helyszíni bírságolása nem új rendőrségi gyakorlat. A Helsinki Bizottság 2013 őszén már felhívta a debreceni rendőrök figyelmét, hogy eljárásuk ugyan formálisan lehet jogszerű, de diszkriminatív és nem felel meg a tisztességes eljárás követelményének.

birsag_kormend.jpg

A körmendi csekk most hétfőről

A helyszíni bírság legmagasabb összege ötvenezer forint. Éppen ennyit szabtak ki a Készenléti Rendőrség munkatársai egy afgán fiatalemberre, aki hétfőn este fél 9-kor a körmendi Tescóba igyekezett, de nem a kijelölt gyalogátkelő helyet használta. „Közúti közlekedés szabályok kisebb fokú megsértése” – így nevezi ezt a kihágást a szabálysértési törvény. A rendőr, persze, megtehette volna, hogy nem bírságol, csak felhívja a figyelmét a szabálytalankodónak, hogy máskor a zebrát használja. Úgy látszik azonban, ezt nem tartotta elegendőnek a csak néhány napja az ideiglenes körmendi menekülttáborba átirányított férfival szemben intézkedő rendőr. Egyből bírságolt, és mindjárt a legmagasabb összeggel.

Nagy kérdés, mit értett mindebből az afgán férfi. Mint a Helsinki Bizottság munkatársával folytatott beszélgetésből kiderült: semmit. Nem tudta, miért bírságolták meg, ahogyan az sem, az intézkedésnek milyen rá vonatkozó következményei lettek. Fizetnie kell tehát. A törvények szerint ugyan senkit nem érhet hátrány, mert nem ismeri a magyar nyelvet. Ezek szerint ez a garancia menedékkérőknek már nem jár.

Nem ő az egyetlen, akivel a napokban ilyesmi történt a Körmenden elszállásolt menedékkérők közül. Mint helyszíni riportokból és a Helsinki Bizottság tegnap ott vizsgálódó munkatársaitól is tudható, a nagy erőkkel felvonuló rendőri erők helyszíni bírságokkal és folyamatos személyi követéssel is zaklatják a külföldieket. Arra is sor kerül, hogy a városban sétálókat vagy a vasútállomáson lévőket önkényesen és durván visszaparancsolják a táborba. A cél egyértelmű, bár törvényellenes: az elvileg nyílt táborban tartózkodó menedékkérőket „önként vállalt” fogságba kényszeríteni.

Ugyanez történt két-három éve az azóta már bezárt debreceni menekülttábor környéken is. Mint ahogy arról hírt adtuk, rendőrök ott is irreálisan magas összegű bírságokkal zaklatták a külföldieket. Eldobott csikk, szemetelés vagy éppen közlekedési kihágás miatt szabtak ki rájuk húzós, 40–50 ezer forintos bírságokat. Hogy még abszurdabb legyen a dolog, egyik a táborba tartó ügyfelünket például azért bírságolták meg, mert este 10-kor a Sámsoni úton átkelve nem használta a zebrát, amely nem is volt felfestve a táborkapu előtt.

birsag_debrecen.jpg

A debreceni űrlap 2013-ból

2013-ban a hatóságokhoz fordultunk, hogy hagyjanak fel a zaklató, teljesen értelmetlen gyakorlatukkal. A bírságokat ugyanis senki nem fizette be, ahogyan a hatóságok sem forszírozták tovább a tartozás behajtását. A lényeg három éve is a politikai megrendelés teljesítése volt. Akkoriban a megrendelő Kósa Lajos polgármester önkormányzata volt. Míg most már a kormány ugráltatja a rendőröket Körmenden. Turbulens népszavazási kampányban élünk. Mi is magyarázhatná más azt az aránytévesztést, hogy a rendőrség speciális közrendvédelmi, csapatszolgálati egységét, a Készenléti Rendőrségét vetik be bagatell zebrás bírságoláshoz?

A bejegyzés trackback címe:

https://helsinkifigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr298705074
süti beállítások módosítása