Helsinki Figyelő

Európában élő 71 bevándorló és menekült közösség, valamint az őket támogató 43 civil szervezet közös nyilatkozatot adott ki a Kölnben meg más városokban nőket ért támadásokról. Az aláírók mélységesen elítélik a nők elleni erőszak minden formáját, és szolidaritást vállalnak az áldozatokkal. Egyúttal figyelmeztetnek: a menekültek általánosító összemosása a tettesekkel igazságtalan és veszélyes válasz. A közös nyilatkozathoz a Magyar Helsinki Bizottság is csatlakozott.

koln_palyaudvar.jpg

Mi, az EU különböző országaiban letelepedett, különféle nemzetiségű és eltérő háttérrel rendelkező, menekült és migráns közösségek mélyen elítéljük a közelmúltban Németországban elkövetett szexuális támadásokat, zaklatásokat. Megdöbbenésünket és együttérzésünket szeretnénk kifejezni a szörnyű támadások áldozatainak. Elítéljük a nők – legyenek akár honfitársaink, akár külföldiek – elleni erőszak minden formáját az elkövetők állampolgárságától függetlenül. A tetteseket bíróság elé kell állítani és el kell ítélni. Jelen helyzetben elengedhetetlen, hogy tisztázzuk és megértsük, mi történt. Mindenekelőtt azért, hogy az emberek, különösen a nők ismét biztonságban érezhessék magukat, hogy igazságot szolgáltassunk, és a jövőbeni erőszakos cselekményeket meg tudjuk előzni. Nem azért menekültünk el az erőszak elől, hogy itt Európában eltűrjük azt.

Most döntő fontosságú, hogy hallassuk a hangunkat, mert a Németországban történtek nagymértékben befolyásolhatják azoknak a társadalmaknak a rólunk alkotott képét, amelyek befogadtak minket, és így hatással lehetnek sok ezer ártatlan menedékkérő sorsára is. Szeretnénk, ha az emberek nem felejtenék el, hogy mindazok, akik jelenleg is az EU területére érkeznek, azt a biztonságosabb élet reményében teszik, maguk és gyermekeik számára. A menekültek nem veszélyesek, hanem ők maguk vannak veszélyben. Nem lenne igazságos, ha néhány kivétel miatt megfeledkeznénk arról a több millió menekültről, akik minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy leküzdjék az európai letelepedésük és beilleszkedésük előtt tornyosuló akadályokat. Nap mint nap szemtanúi vagyunk annak, hogy a menekültek és bevándorlók meghatározó többsége minden erejével sorsa jobbra fordításán fáradozik, és viszonozza a gesztusokat azoknak, akik befogadták őket.

Kérünk minden európait, ne általánosítson a Németországban történt sokkoló események alapján. Az elkövetők – akár menedékkérők, akár nem – nem képviselik az Európai Unióban élő vagy ott menedéket keresők nagy többségét. Ugyanígy nem helyes az iszlámot az európai értékekkel és a nők jogaival összeférhetetlen vallásként megbélyegezni, mivel a muszlimok nagy többségével szemben, akik elítélik ezt a fajta magatartást, ez rendkívül igazságtalan lenne.

Arra kérjük a hatóságokat és a döntéshozókat, hogy tartózkodjanak a társadalmat megosztó általánosításoktól, és ne használják a történteket ürügyként határaik lezárására vagy szigorítások bevezetésére. Azok ugyanis nem fognak valós megoldást kínálni a problémákra, csak még nagyobb veszélynek teszik ki a menekülteket és migránsokat.

Hálásak vagyunk az országoknak, amelyek új otthont és lehetőséget biztosítottak számunkra, hogy normálisan és békében élhessünk. Különösen hálásak vagyunk azon keveseknek, akik úgy döntöttek, tárt kapukkal fogadnak minket, és a populizmus vonzása ellenére hűek maradnak a genfi menekültügyi egyezmény eredeti szelleméhez.

Köszönjük embertársainknak és a különböző szervezeteknek, hogy nap mint nap segítik a menekülteket és migránsokat Európa-szerte. Tudjuk jól, a migrációs válság nagy terhet jelent az érintett államoknak és társadalmaiknak. De nem szabad, hogy erre félelem és elzárkózás legyen a válasz. Arra kérjük a minket befogadó európai országokat, hogy maradjanak továbbra is befogadóak. A többi országot pedig, hogy hasonlóképpen viszonyuljanak hozzánk.

Biztosak vagyunk abban, hogy a némely európai ország által tanúsított szívélyes befogadás kultúrája hosszú távon meghozza a gyümölcsét, és biztosítja a kölcsönös tiszteleten és elfogadáson nyugvó szilárd alapot társadalmaink számára.

A bejegyzés trackback címe:

https://helsinkifigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr638301970
süti beállítások módosítása