Helsinki Figyelő

Iván Júlia beszéde a határon épülő kerítés elleni tüntetésen

Szabadság, egyenlőség, testvériség! Kedves Barátaim!

Ma van a francia forradalom 226. évfordulója. Annak a forradalomnak, amelynek egyik jelszava a testvériség volt, az érték, amire a kereszténység épül. A kormány mára megtagadta az európai keresztény civilizáció alapértékeit.

fullsizerender_1_1.jpg

A saját, egypárti Alaptörvényében még azt írta, hogy „Valljuk az elesettek megsegítését”. Ehhez képest ma az országunkba érkező menekültekről potenciális terroristaként beszél. Sőt a Helsinki Bizottság szakmai kritikájára válaszolva azt mondja, hogy nem fogja megvárni, míg az illegális bevándorlók fegyveresen érkeznek hazánkba. A kormány kommunikációjában mindenki illegális bevándorló, aki vízum nélkül érkezik Magyarországra, őket automatikusan fogdába zárná.

Nyolc éve dolgozom menekültekkel, és soha olyan elgyötörtséget nem láttam, mint most a szír menekültek arcán. Cinikus és embertelen az, aki megélhetési bevándorlónak titulálja azt a szír családapát, akinek a felesége és öt gyereke halt meg a bombázásban.

A kormány által elvetett gyűlöletmagvak sajnos termékeny talajra hullanak. A szélsőségesek a déli határon portyáznak, tüntetéseket szerveznek a menekültek ellen. Az interneten állampolgárok azzal hencegnek, hogy italba kevert hashajtóval mérgezik a menekülteket, és ezt ezrek támogatják. Az, hogy idáig jutottunk, megbocsáthatatlan. Megbocsáthatatlan az is, hogy a menedékjogi törvény módosításával kiiratkozik Magyarország a civilizált nemzetek sorából. Nem lesz hatékony védelem a menekülteknek, a bíróságok szerepe szinte a nullára csökken.

De ez csak az érem egyik oldala, az ország egyik fele. Lakik itt fehérek közt sok európai is. A megfáradt menekülteket saját házukba fogadók, a menekülteknek ételt osztó névtelen hősök százai, az utcán alvó gyermekeket betakarók sokasága. A Migráns Szolidaritás, a Migration Aid, a Heti betevő, a Food not bombs és a többi csoport aktivistái. Azok a rendőrök és menekülttáborokban dolgozók, akik a politikai nyomás és elképesztő munkateher mellett is emberként bánnak az üldözöttekkel. Ők azok, akik lemossák a szégyent, amivel a kormány mocskolja be a hírnevünket.

A kormány szerint a szírek és afgánok megélhetési bevándorlók. Holott mindenki tudja, hogy Szíriában és Afganisztánban háború van. Fallal nem lehet megoldani a problémákat, láttuk, hogy ez Görögországban és Bulgáriában sem csökkentette a menekültek számát. Drága és értelmetlen intézkedés, ennek a pénznek jobb helye lenne másutt a menekültügyi rendszerben.

A kormány szerint mindenkit, aki Szerbián keresztül jött, vissza kell oda küldeni. Az ENSZ mellett sok civil is tudja, hogy Szerbia a menekülteknek nem biztonságos: az elmúlt hét évben 18 ember kapott védelmet a több tízezerből.

A civil segítők is tudják, hogy annak a kormánynak a szívében nincs irgalom, amely két év alatt több mint 300 menedékkérő gyereket zárt rácsok mögé, mint a köztörvényes bűnözőket, és ahol ötödannyi kérelmező kap menekültstátusz, mint az európai átlag. A segítők tudják, hogy a menekült nem bűnöző, még ha vízum nélkül is jön a zöldhatáron, bármennyiszer is hazudja ezt a médiában valaki. Ők azok, akik nem fogadják el, hogy stadionra idén 97 milliárdot szánunk, míg a menekültügyi kiadások nem érik el ennek a harmincadát sem.

A kormány szerint a Helsinki Bizottság idegen ügynök. A tavaly több mint 1300 menekültnek nyújtott jogi segítségünk ezek szerint idegen érdeket szolgál. Szerintünk pedig ugyanazt az emberséget, amit az önkéntesek tömege mutat, amikor segíteni próbálni a szerencsétlenebb sorsú embereknek.

És lehet, hogy az ország mindennek ellenére a szakadék felé rohan. De amíg bírjuk, cselekedjük mindannyian azt, amit az emberség és a tisztesség megkíván. Hiszen miért ne legyünk tisztességesek? Kiterítenek úgyis.

A bejegyzés trackback címe:

https://helsinkifigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr997628606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerilgfx 2015.07.14. 23:20:42

,,helsinki bizottság''

ideologizált nevű társaság, ami egy, az országgal vagy témával bármiféle relevanciát nélkülöző külföldi város nevét viselve megszakérti, hogy a 80%-os arányban megszavazott, országunk alapjait megvédő kerítést miért nem szabad felépíteni.

bárhogy is próbálkozok, a lelki szemeim előtt mindenféleképpen külföldi titkosszolgálatok, külföldi ügynökszervezetek, és pénzért tüntető lelkes aparatcsikok körvonalazódnak, amikor idepillantok.

lehet, hogy nálunk is listázni kellene már végre az ilyen külföldi lobbista szervezeteket

Nemetsek Tibor 2015.07.15. 00:16:05

Milyen "szavazásról" beszélsz, gyökér, putyinista, listázós fityisz troll? :D hehe, thallottál már a helsinki záróokmányról? "relevancia", mi? :D :D

Gerilgfx 2015.07.15. 13:25:01

@Nemetsek Tibor: semmi közöm a fideszhez. nektek pedig a magyar demokratikus akarathoz nincs, mint ahogy ezt a kommentedben amúgy el is ismered.

Nemetsek Tibor 2015.07.15. 13:30:32

@Gerilgfx: figyelemreméltó a logikád, különösen annak fényében, hogy a kerítésről a kommenteddel szemben semmilyen szavazás nem volt, és szó sem volt róla a nemzeti konzultációban sem

egyébként pedig nem tudom, hogy te mióta artikulálod a demokratikus népakaratod, nem ismerek el semmit

hogy nincs közöd a fideszhez, elfogadom, de a civil szervezetek listázásának felvetése a legsötétebb diktatórikus perverzió

Gerilgfx 2015.07.15. 17:28:20

@Nemetsek Tibor: egy civil szervezet nem is így néz ki.

Nemetsek Tibor 2015.07.15. 18:36:35

@Gerilgfx: ? a honlap alapján annak tűnik

azt persze értem, hogy neked nem tetszik, nyilván nem nekik adod az 1%-ot stb., de azért a listázás az konkrétan putyini ötlet

na mindegy, ismételgetem magam

DFK 2015.07.28. 12:27:43

A francia forradalom az egyik legnagyobb kultúra megsemmisítő esemény volt; a felheccelt csőcselék rongált, fosztogatott, gyilkolt.
süti beállítások módosítása