Helsinki Figyelő

Többen kérditek: a „nemzeti konzultációra” miért az üres vagy szóróanyagos válaszborítékot javasoljuk? Nem fogja-e majd a kormány „válaszként" értékelni a tiltakozó akciót?

bevandorloook.jpg

Mint egyre többen tudjátok, a Magyar Helsinki Bizottság azt javasolja, a polgárok az üres válaszboríték visszaküldésével tiltakozzanak a kormánynak a terrorizmust és bevándorlást összekapcsoló „nemzeti konzultációja” ellen. Szervezetünk önálló internetes oldalt hozott létre a kampány idejére. Indokaink a következők:

Nem népszavazás.

Nagyon fontos: a „nemzeti konzultációnak” titulált propagandaakció nem népszavazás, semmiféle független kontroll sincsen a „kérdőívek” összegyűjtésére és feldolgozására, abban sem lehetünk biztosak, hogy egyáltalán felnyitják a borítékokat.

Nem közvélemény-kutatás.

Emellett a „nemzeti konzultáció” még csak közvélemény-kutatásnak sem nevezhető. A lényeg: a kormány egyáltalán nem kíváncsi a közvéleményre, ehelyett a saját álláspontjáról akarja meggyőzni az országot.

A következtetéseket már előre levonták.

Elvileg jogi következménye sem lehetne az egész cirkusznak. Nálunk azonban mégiscsak lesz, mert a gyakorlat az, hogy a kormány azt csinál a válaszokkal, amit akar, és úgy értékeli az „eredményeket” ahogyan nem szégyelli. A pironkodásnak pedig eddig semmi jelét nem adta, és a kormányzati megnyilatkozásokból meg a kérdőívek mellé csatolt Orbán-levélből is látszik, jó előre megvan már „a végeredmény” meg „a magyar emberek által támogatott intézkedéssorozat".

Értelmetlen és sugalmazó kérdésekre nincs jó válasz.

Mi itt a Helsinkinél azon törtük a fejünket, hogyan lehetne jó, legalább relatíve jó választ adni a kormány álságos akciójára. A szakmailag minősíthetetlen és manipulatív kérdőívre, világos, hogy nem lehet.

A teljes bojkott nem jó.

A bojkott-felhívást azért vetettük el, mert a protestáló el nem küldött levelek nem különülnek el a lustaságból vagy érdektelenségből el nem küldött levelektől. A passzivitás ma bátorítást ad a kormánynak, hogy megvalósítsa eszement céljait. Ráadásul környezetünkben azt tapasztaltuk, sokan szerették volna tiltakozásukat és megvetésüket kifejezni, de bizonytalanok voltak, hogyan tehetnék.

A kérdőívek bármiféle visszaküldése legitimálná a kormány akcióját.

A kérdőívnek bármiféle visszaküldése viszont valóban értékelhető valamiféle „válaszként”. Ne legyen kétségünk, a kormány így fog tenni, és ezek a „válaszok”, legyenek azok egyértelműen elutasítóak, végeredményben legitimálják a kormány „konzultációját”. Nem beszélve arról, hogy a kérdőívek postázása előtt még attól lehetett tartani, hogy azokat ellátják majd egyedi azonosítókkal. (Erre, úgy látszik, nem került sor, szerencsére.)

A kormány bérmentesítette a tiltakozásunkat is.

A legutóbbi „konzultáción” mindössze 690 ezer értékelhető válasz érkezett a kormány tájékoztatása szerint, ez nagyjából a kiküldött levelek 8 százaléka. A mostani kampány milliárdos költségének komoly hányadát teszi ki a válaszborítékok előzetes bérmenetesítése. Ezt a pénzt már kiszórta az ablakon a kormány, úgy gondoltuk, ha már ezt történt, legalább az „üres borítékos” tiltakozásunk is bérmentesítve lesz.

A cél: tiltakozzunk minél többen és félreérthetetlenül.

Mi azt szeretnénk, ha minél többen nyilvánítanák ki, tiltakoznak amiatt, mert hülyének nézik őket, tiltakoznak azért, mert közpénzen folytat a kormány méregdrága propagandát, és tiltakoznak azért is, mert a magyar állam gyűlöletet kelt az idegenek ellen, miközben magyarok százezrei voltak menekültek, és magyarok újabb százezrei számítanak ma is bevándorlóknak.

Szóval hosszas mérlegelés után döntöttünk úgy, azt javasoljuk, a tiltakozók küldjék vissza üresen a borítékokat, vagy ha mást is akarnak, küldjék vissza más tartalommal, például a Helsinki Bizottság szórólapjaival.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy egyedül csak a mi kényszermegoldásunkat tartanánk üdvözítőnek. Nagy szimpátiával figyeljük a tiltakozásnak egyéb formáit is (például a kérdőív hulladékpapírként való összegyűjtését vagy a papírhajó-hajtogatást, valamint a szerveződő tüntetéseket), amelyekben kollektívan és egyénenként is részt fogunk venni.

A forma ebből a szempontból lényegtelen, az egyértelmű tiltakozás a lényeg.

#bevandorlovagyok

A bejegyzés trackback címe:

https://helsinkifigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr527461440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Z-o-g 2015.05.16. 10:30:06

Klassz, főleg a Kossuthos, de hogyan fog kiderülni, hogy mennyien küldtek ilyet vissza? Ahogy számolni kezdik, jól kidobják őket... :(

Fábián András 2015.05.16. 20:32:44

Ez netto baromság. Normális körülmények között is az, de így meg pláne. Teljes bojkott kell, ezek meg nem érvek, hanem agyalgasok.

félázsiai nagymagyar 2015.05.17. 11:17:56

Nem értek egyet.
- MIvel nincs ellenőrizhetőség, azt hazudnak, amit akarnak. Minél többen küldjük vissza, annál nagyobbat tudnak hazudni. Ha viszont nagyon kevesen küldik vissza, az viszont beszédes.
- Mivel egy népszavazáson - "hála" a maffiának - 50%-nyi szavazó kell és annak többsége dönt, akkor, tisztán látható a illlegitim volta egy ilyen "konzultációnak": az 50% helyett itt beküldi 8,5 és annak pontos tartalmáról sem lehet tudni semmit.
A király (itt) is meztelen.

Egyébként is igazán jól esett ollóval miszlikbe vágni a borítékokat... :-)

Jozsef Idkiss 2016.05.15. 08:45:45

Nem szabad visszaküldeni semmit,a beérkező borítékokat fogják számolni hogy mennyi szavazat érkezik be,ha elküldjük a borítékot,még ha üresen is,összejön az 50% ami legimitálja a szavazást,a kuka a legjobb megoldás

MSimon 2016.06.23. 18:31:24

@Fábián András: Mi a teljes bojkott? Hogyan valósítja meg? Köszönöm.

Fábián András 2016.06.23. 20:02:34

@MSimon: 1. Célszerű kommentelés előtt elolvasni a cikket. 2. Ezt már nem érdemes, mert több mint egy éves, a "nemzeti konzultáció"-nak nevezett bohóctréfa már rég lezajlott. 3. Általánosságban szólva a teljes bojkott teljes bojkottot jelent. Vagyis a probléma negligálása, figyelmen kívül hagyása, tüntetés távolmaradással. Teljessége nem a bojkottban való részvétel teljességét, a népesség egészét jelenti, mert olyan nehezen képzelhető el, hanem a részlegesség hiányát, vagyis nem küldök vissza se szart a borítékban, se használt óvszert, se semmit. Hanem semmit sem küldök vissza, még üres borítékot sem, és teljes egészében bojkottálom a részvételt. Így valósítom meg. Köszönöm, hogy igényelte tudásom széles tárházának rendelkezésre bocsájtását, bár, mint fentebb említettem, a kérdés okafogyottá vált, viszont a soron következő hazug népszavazást hasonlóképpen bojkottálni fogom, s minden kedves ismerősömet erre biztatom, itt ugyanis a nemleges részvétel is hozzájárulhat a szavazás érvényességéhez. De ez már egy másik cikkhez tartozik.

MSimon 2016.06.24. 10:22:06

@Fábián András: 1. A cikk témája: "a „nemzeti konzultációra” miért az üres vagy szóróanyagos válaszborítékot javasoljuk?". 2. Nemzeti konzultáció most jön. 3. A probléma mindezzel (a teljes bojkottal) csak az, hogy nem bizonyítható a "részlegesség hiányának" megvalósítása a postahivatalban történő távolmaradás révén, így az egyéni "teljes bojkott" értelmetlen.

Fábián András 2016.06.24. 11:14:44

@MSimon: Akkor én bizonyára rossz álláspontot foglalok el ebben a kérdésben.

MSimon 2016.06.24. 13:25:13

@Fábián András: Ennek megítélésére nem törekszem.
süti beállítások módosítása