Helsinki Figyelő

A kereszténység és a menedékjog nyilvánvalóan szoros kapcsolatáról ismét érdemes szót ejteni Emberi jogi kalendáriumunkban is. Július 14. pedig nem csupán a nagy francia forradalom, de  Lellisi Szent Kamill (1550-1614) emléknapja is. A szerzetesrend-alapító emléknapja egyben halálának is a napja.

(Hangos változat, podcast itt.)

0714_szent_kamill_3.jpg

Ez a koraújkori szent ifjúként leginkább a kocka- és kártyajátékok mértéktelen élvezetével hívta fel magára a figyelmet, hogy aztán megvilágosodása után a szegények, hajléktalanok, betegek szolgálatával hirdesse a Megváltó dicséretét. 32 évesen kezdett el teológiát és latint tanulni, majd 34 évesen szentelték pappá. 41 volt, amikor rendjét elismerte a pápa, és Kamillt kinevezte generálissá. Az Itáliából induló kongregációja fontos szerepet játszott a török háborús időkben a magyar hadszíntéren is.

Rendtársaival együtt vörös keresztet hordott ruháján. 250 évvel később a solferinói csatatéren szorgoskodó szerzeteseket látva a Vöröskereszt alapítója, Jean-Henry Dunant ezt választotta a világszervezet szimbólumának.

Szent Kamill vagy Kamilló jelmondatát idézzük most fel az irgalmasságával és kereszténységével hivalkodó kormányunknak is: Segítséget nyújtva embertársainknak Krisztusnak nyújtunk segítséget!

#emberijogikalendarium #emberijogok2020 

A bejegyzés trackback címe:

https://helsinkifigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6615977144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása