Helsinki Figyelő

Bob Geldof punk énekest annyira megindította egy etióp éhező menekültekről szóló BBC-riport, hogy 1984-ben eldöntette, népszerű zenésztársaival karácsonyi gyűjtést szervez a szenvedőknek. Az alkalmi banda (Band Aid) kislemezzel rukkolt ki karácsonyra, amely elképesztő siker lett. Amerikában is követői voltak, és a USA for Africa, illetve Lionel Ritchie és Michael Jackson dala még nagyobb bevételt hozott. Geldof erre is rátronfolt, amikor 1985 nyarán egy ikerkoncertet szervezett Londonba és Philadelphiába, amelyen felvonult a popipar színe-java, az akkori fiatalok és a hatvanas évek szupersztárjai is. Ezeknek az elkényeztetett, sokszor jogosan féktelen önzéssel vádolt művészeknek sikerült legalább egyetlen napra összerántani a világ tévénéző felét egy nemes ügy érdekében.

0713_live_aid_2.jpg

A Live Aid ma is vonatkoztatási pontnak számít a segélykoncertek között. Az esemény grandiozitása mellett a műsor színvonala is kiemeli őt a többiek, az előző próbálkozások és a későbbiek közül. A popipar itt mutatta meg legszebbik arcát.

Ezzel együtt az első nagy sikerű „szuper-segélykoncertet” minden bizonnyal George Harrison (ex-Beatles) szervezte a bangladesi menekültek javára. Az 1971. júliusi New York-i koncert(eken) néhányan ott voltak, akik 1985-ben is művészetükkel és népszerűségükkel szolgálták az üldözöttek ügyét. Így például Bob Dylan vagy Eric Clapton. A koncert, lemez és film bevételét Harrisonék az Unicefhez juttatták el.

A Bangledesh koncert igazán nagyot szólt, de hatása meg sem közelítette a Live Aidét. 14 év alatt sokat változott a világ, a műholdközvetítés százmillióknak tette lehetővé, hogy a nagy esemény „közvetlen” részesévé válhassanak (még a pártállami magyar tévé is egyenesben adta). Az is új volt, hogy sok országban élő telefonvonalakkal tették lehetővé az azonnali adományozást. Globális téma lett Afrika, és ügy lett a nélkülözők, éhezők segítése. Sőt egyenesen divat, hasznos és nemes divat.

Geldofék az összegyűjtött pénzt az ENSZ segítségével élelmiszerekre költötték. Való igaz, Afrika korrupciós mocsara sok adományt elnyelt, de a zenészek mégiscsak ráirányították a világ boldogabbik felének figyelmét a globális problémákra. Egyben hitet is adtak, lehetséges változtatni a végzetesnek tekintett problémákon.

Geldof nem állt le. Azóta is Afrika szerencsétlen százmillióinak akar segíteni. 20 évvel a Live Aid után ismét egy szuperkoncertet (Live 8) hozott össze, hogy felhívja a világ vezetőinek a figyelmét, Afrika segítség nélkül képtelen úrrá lenni súlyos, az egykori etióp helyzetet bármikor újratermelő gondjain.

#emberijogikalendarium #emberijogok2020 

liveaid_1985.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://helsinkifigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7515977090
süti beállítások módosítása