Helsinki Figyelő

Ügyfelünk, András azért fordult hozzánk, mert jogalap nélkül tartották fogva két napon át szabálysértési elzárásban. A huszonéves férfi barátnőjével és az édesanyjával él a fővárosban, teljes munkaidőben dolgozik. Az egész egy indexelés elmulasztásával kezdődött: András nem használta az irányjelzőjét, amikor kikanyarodott egy körforgalomból, ezért 10 ezer forintra bírságolták. „Csekket kapott."

szego_dora2.jpg

Később aztán rendőri „rutinigazoltatás” során előállították, mert a rendőrség elektronikus nyilvántartó rendszere szerint körözés alatt állt, mondván, nem fizette be a szabálysértési bírságát. Aki nem fizet, annak elzárásra változtatják át a bírságát. Csakhogy ő már napokkal előbb kifizette a tartozását. És szerencsére nála is volt az igazoló szelvény. „Lobogtattam én a rendőröknek a papírt. Megnéznék? – kértem őket. De esélyt sem adtak, hogy igazoljam a befizetést.”  Később a barátnője is próbálkozott, hogy a rendőrségen igazolja, Andrásnak már nincsen tartozása, de a lányt is elhajtották.

A rendőrség elmulasztotta a befizetésről szóló igazolás ellenőrzését, és ezzel megsértette a rendőrségi törvényben előírt kötelezettségét. András a Helsinki Bizottság segítségével kártérítési igényt terjesztett elő a rendőrségnél. A Budapesti Rendőr-főkapitányság elismerte, hogy Andrást két napon át jogtalanul tartották fogva, így sérült személyes szabadságához fűződő joga és emberi méltósága. A felek a Helsinki Bizottság segítségével peren kívüli egyezséget kötöttek, melyben a rendőrség 300 ezer forinttal kompenzálta András sérelmét. (A képünkön éppen az látható, amikor András kollégánknak, Szegő Dórának a társaságában aláírja az egyezséget.) 

A fenti eset példa arra, hogy a magyar szabálysértési gyakorlat rossz. Sok esetben a társadalomra csekély veszélyt jelentő vétségeket szankcionál aránytalan büntetésekkel, szabadságvesztéssel. Egy elmulasztott indexért két nap fogda járhat. A szabálysértők tisztességes eljáráshoz való jogát nem biztosítják kellőképpen eljárási garanciák. Ráadásul ügyfelünk esete arra is rávilágított, hogy vacak a nyilvántartási rendszer, mert a befizetéseket nem rögzítik automatikusan, és a szabálykövető állampolgárt is az a veszély fenyegeti, hogy rács mögé kerül. A rendőrség mindenesetre most azt ígéri, felgyorsítja a befizetések feldolgozását. 

A Magyar Helsinki Bizottság azért is küzd, hogy hasonló esetek ne fordulhassanak elő. A szabálysértésekkel kapcsolatos tevékenységünkről a www.szabalysertes.hu honlapon találsz további információkat.

A bejegyzés trackback címe:

https://helsinkifigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5814282919
süti beállítások módosítása