Helsinki Figyelő

 Alkotmánymódosítással hozna létre egy a Kúriával azonos jogállású önálló közigazgatási felsőbíróságot a kormánytöbbség. A kétharmada megvan hozzá, és jól tudjuk, nem fél használni azt. A cél nem a bíráskodás színvonalának a javítása, hanem a törvénykezés függetlenségének csorbítása. Erről szól videónk. Komoly a veszély, hogy ezentúl a kinevezésüket a kormánynak köszönő bírák ítélkezhetnek majd adóügyekben, de a választás, a közbeszerzések vagy éppen a médiafrekvenciák kiosztásának vitás kérdéseiben is. Olyan ügyekben is,  amelyekben a kormányt vagy szerveit rendszeresen marasztalják el. 

 

Ma Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter legalább valamit elárult a bíróságokkal kapcsolatos kormányzati szándékokról, ha nem is túl sokat. Ezek szerint a tervek szerint lesz egy önálló bíróság, amelyik majd a közigazgatási ügyekben a végső fellebbviteli fórumnak számít. Mint Gulyás elmondta: „a Kúriával egy szinten áll majd”. Bár azt is megígérte, hogy Kúria közigazgatási kollégiumai, bírái nem maradnak munka nélkül, nem világos, hogy ezek után milyen ügyekben fognak majd ítélkezni. Lehet, hogy a kúriai bírák úgy járnak majd mint az adatvédelmi biztos vagy a Legfelsőbb Bíróság elnöke, akiktől hivataluk új intézményekhez való „kiszervezésével” szabadult meg a kormány. Tegyük hozzá, strasbourgi ítéletek mondják ki: jogellenesen. De ez a kormányerőt különösebben nem izgatja. A cél szentesíti az eszközt. Márpedig a cél a közélet és államélet autonóm szereplőinek háziasítása, függetlenségük megszüntetése. Ilyeneknek számítanak nem  csak a civil szervezetek, de a bíróságok is.

A miniszter arról is beszélt, hogy az új bíróságot az alkotmánymódosítással hívják létre, és számunkra értelmezhetetlen módon a bírósági törvényt majd nem kell módosítani. Ő személy szerint azt szeretné, hogy az új bíróság vezetőjét a parlament válassza meg, mégpedig kétharmaddal – éppúgy, mint a Kúria elnökét. Nyilván ez azzal járna, hogy ez esetben, éppúgy, mint Kúria elnöke, munkáltatói jogköröket gyakorolna a felsőbíróság bírái felett. Valami azt súgja, hogy a kormányfőnek ezentúl nem kellene morcos nyilatkozatokat tenni a „feladatához intellektuálisan fel nem növő” bíróságokról.

Néhány napja azt írtuk: „A bírók közötti huzakodás pedig csak egyetlen szereplőnek használ, és ez a bírói szervezet háziasítására törekvő illiberális kormányerő, amely kihasználva a helyzetet szavakban majd a »bírói függetlenség megmentőjének« szerepében léphet fel, miközben testületi és népi támogatást szerezhet a hentesmunkához.” Már fenik is a bárdot.

A bejegyzés trackback címe:

https://helsinkifigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7013998870

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tények önkényes értelmezése szabad a hazai bíróknak 2018.05.25. 08:25:07

A tények bírói önkényes értelmezése Magyarországon NEM bűncselekmény, ezért a magyar igazságszolgáltatás NINCS bűnözők kezében.

Trackback: Bírói bűnözés 2018.05.25. 08:24:40

A társadalmunknak szembesülnie kellene a bírói bűnözés problematikájával is, mert jellegénél fogva az az egyik legveszélyesebb a társadalmunkra és a közerkölcsromboló hatása is elsődleges.

Trackback: Államilag szervezett bűnözés? 2018.05.25. 08:24:02

Az iGazság szolgáltatás hazánkban sokak szerint csak a szervezett bűnözés egyik polipkarja. Szórakoztató képes erkölcstan és etikaoktatás blog véleménye szerint ez egy nagyon igaz megállapítás.

Trackback: Semmi sem az, ami 2018.05.25. 08:23:46

Szórakoztató képes erkölcstan
süti beállítások módosítása