Helsinki Figyelő

Jó hírneve megsértése miatt adott be keresetet tavaly májusban a Magyar Helsinki Bizottság. Az alperes a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség volt. A bíróság ma kimondta a jogsértést, a pártot nyilvános bocsánatkérésre és egymilliós sérelmi díjra kötelezte. Az ítélet nem jogerős.

tuygergo_helsinki.jpg

Fotó: Túry Gergely/hvg.hu

A párt május 22-iki sajtóközleménye azt állította: „A nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendeléseit teljesítő álcivil Helsinki Bizottság pofátlan módon a fekete-fehér adatokat is próbálja meghamisítani. Hazugságaikkal szemben a tény az, hogy 2014-ben a menedékkérők négyötöde, mintegy 35 ezer ember nem háborús övezetből érkezett Magyarországra, tehát megélhetési bevándorló volt.”

A Magyar Helsinki Bizottság azt kérte Fővárosi Törvényszéktől, állapítsa meg, hogy a kormánypárt közleményében szereplő kijelentéseivel megsértette a Helsinki Bizottság jóhírnévhez való jogát, illetve becsületét. Emellett arra kérte a bíróságot, kötelezze az alperest, hogy a honlapján, a Magyar Nemzet és a Napi Gazdaság napilapokban fizetett hirdetésként, valamint az Országos Sajtószolgálat útján közzé tett nyílt levélben kérjen bocsánatot, és jelentse ki, hogy állításai mindenféle ténybeli alapot nélkülöznek. Ezen túl a jogvédő szervezet azt is kérte, hogy a Fideszt a bíróság tiltsa el a további jogsértésektől, és kötelezze egymillió forint sérelemdíj megfizetésére. Ezt a bíróság mai ítélete – egy pont részleges kivételével – megítélte.

A bíróság – a Helsinki Bizottság keresetének megfelelően – megállapította, hogy a Fidesz – MPSZ megsértette a Magyar Helsinki Bizottság jó hírnevét azzal, hogy a közleményében azt írta, a civil szervezet meghamisította a fekete-fehér adatokat, a nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendelését teljesíti, és meghamisítja a 2014-es menekültügyi statisztikákat. Egyik állítás sem felel meg a valóságnak, a tárgyalás során az alperes egyiket sem tudta bizonyítani. A bíróság a pártot eltiltotta a jövőbeli jogsértésektől, a Helsinki Bizottság jó hírnevének ismételt megsértésétől. (Mint ismeretes hasonló ügyben a civil jogvédő szervezet korábban már jogerősen pert nyert a kormánypárt és annak szóvivője ellen.)

A bíróság elegendőnek találta, hogy a nyilvános bocsánatát a Fidesz csak az MTI-OS útján tegye közzé, mert a jogsértés is ott történt, és más sajtótermékek is átvehetik a „pardont”.

A bíróság egymilliós sérelmi díjat ítélt meg. A Fővárosi Törvényszék már csak azért sem találta eltúlzottnak az összeget, mert a párt korábban is hasonlóakat állított, amelyekről jogerősen kimondatott, hogy sértik a Helsinki Bizottság jó hírnevét.

Az ítélet nem jogerős, mert a párt megfellebbezi.

A bejegyzés trackback címe:

https://helsinkifigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr938271320
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása