Helsinki Figyelő

Az LMP „válsághelyzet eseténlehetővé tenné a menedékkérők nyomkövetését, mert megengedhetetlennek tartják, hogy az állam nem tud semmit hollétükről. Ilyen berendezéssel figyelnék meg azokat, akiknek egy hónap alatt nem sikerült lefolytatni a menekültügyi eljárását. Mindez drága és kivitelezhetetlen ötlet.

nyomkereso.jpg

A Helsinki Bizottság rendszeresen foglalkozik azzal, hogy a házi őrizet, lakhelyelhagyási tilalom és újabban az elítéltek reintegrációs őrizete végrehajtását hogyan segíthetik a nyomkövetők, azokat hogyan szerzik be és működtetik. Most a morális és jogi ellenérveinket mellőzve csak a gyakorlatiasakat soroljuk:

  1. Egy nyomkövető kb. egymillió forintba kerül. Tavaly decemberben összesen 652 darab volt ebből az országban.
  2. A beszerzés hónapokat vesz igénybe, mert ezeket itthon nem gyártják, és nem állnak rendelkezésre a polcokon, hogy hátha kell valakinek belőle pár ezer.
  3. Az eszköz felszereléséhez külön képzettség kell (informatikai és technikai ismereteket igényel).
  4. Az összes GPS-jeladó követésének informatikai háttérbázisát adó fejlesztés összesen tízezer eszköz adatait tudja tárolni. Ez bőven elegendő arra, amire a rendőrség egykor kifejlesztette, de nem lenne elég tízezrek nyomon követésére. (Manapság három nap alatt több ember érkezik ide, mint 10 ezer.)
  5. Jelenleg sok esetben az ujjlenyomat levétele is megoldhatatlan feladat elé állítja a hatóságokat, nem kis részben a menekülők ellenállása miatt. Vajon hogyan viselkednének, ha 30 nap után kar- vagy lábperecet akarnának tenni olyan személyekre, akik nem követtek el bűncselekményt?
  6. Ha csak minden harmadik menedékkérőre tettek volna ilyet idén, akkor 30 milliárd forintnál járnánk alaphangon. Ez több mint, amit 175 kilométeres határzár építésére hivatalosan költöttünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://helsinkifigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr487787166
süti beállítások módosítása