Helsinki Figyelő

Halálos fenyegetések, fegyveres támadás, állandó félelem – ilyenek voltak Namir mindennapjai Kabulban. Súlyos szívbetegsége miatt szükségessé vált műtétje miatt jött Európába, mert még megfelelő orvosi ellátásra sem volt lehetősége se hazájában, Afganisztánban, de még Pakisztánban sem. Nálunk kapott védelmet.

kabul.jpg

Namir először 2012 júliusában nyújtotta be menedékkérelmét Magyarországon. Ezt a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) elutasította, ugyanakkor megtiltották visszaküldését. Namir bíróságon támadta meg a döntést, hiszen megkérdőjelezhetetlen tény volt, hogy nemzetközi szerveket is kiszolgáló afgán cég alkalmazásában dolgozott hazájában, és több munkatársával együtt ezért többször halálosan megfenyegették a tálibok. Emellett kétszer fegyveres támadás is érte munkahelyét, és ezt követően jelentkezett súlyos szívproblémája. Namir Svédországba ment tovább, de mivel már Magyarországon beadott menekültkérelmet, onnan a dublini rendszer miatt visszaküldték ide. A visszairányítását követően lezajlott újabb eljárás során a BÁH ismét elutasította menedékkérelmét, viszont már oltalmazotti státuszt ítéltek meg neki.

Namir ekkor már szervezetünk ügyfele volt. Pohárnok Barbara, a Helsinki Bizottság ügyvédje keresetében kérelmezte, hogy a bíróság változtassa meg a BÁH jogsértő, téves döntését, és rámutatott, hogy a hatóság nem kérdőjelezte meg a férfit érő traumákat, fenyegetéseket, támadásokat, de nem megfelelően értékelte azokat. Munkahelyéből adódóan Namirt egyértelműen a neki tulajdonított politikai nézetek miatt érte többször halálos fenyegetés és támadás. Nyilvánvaló az is, hogy hazájában nem számíthat megfelelő védelemre az arra hivatott szervektől. Továbbá egészségi állapota és az Afganisztánban uralkodó helyzet miatt életszerűtlen elvárás, hogy újabb szakmát tanuljon vagy visszatérjen előző munkahelyére. Teljesen abszurd elvárás az is, hogy a békés élet reményében egy erőszakos szervezet elvárásainak megfelelően válasszon állást, és ne vállalhassa szabadon politikai nézeteit, vagy a munkáltatója miatt neki tulajdonított, vélt vagy valós nézetei miatt érje újabb fenyegetés.

Ezen tények maximálisan kimerítik a Genfi Egyezményben megfogalmazott vélt vagy valós politikai nézet miatti üldöztetés vagy az üldözéstől való megalapozott félelem feltételeit, így kétség nem fér ahhoz, hogy Namirt igenis megilleti a menekültstátusz.

A bíróság idén tavasszal meghozott döntésének köszönhetően, amely felülbírálta a BÁH korábbi határozatát, ügyfelünket menekültként ismerték el. Egy újabb ártatlanul szenvedő embernek nyílt lehetősége félelemmentesen és méltósággal élnie az életét.

(A menekült nevét elváltoztattuk. A többi adat megfelel a valóságnak.)

Földváry Bernadett

A bejegyzés trackback címe:

https://helsinkifigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr507660392
süti beállítások módosítása