Helsinki Figyelő

A bíróság úgy döntött, „felülvizsgálatra alkalmatlan”, jogszabálysértő határozatot hozott a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) Kaya Turan kiutasítása ügyében. A mai ítélet esélyt ad arra, hogy ne kelljen innen elmenni a 20 éve itt élő kurd férfinak és családjának, a Helsinki Bizottság ügyfeleinek.

kaya_turan2.jpg

A 20 éve Magyarországon élő és dolgozó törökországi férfit a BÁH tavaly utasította ki, mondván, miután véleménye szerint tartózkodási engedélyre a továbbiakban Kaya úr nem jogosult, feleségével és három gyerekével együtt mennie kell innen. A határozat tehát két részből állt, az egyik megtagadta a tartózkodás engedély meghosszabbítására irányuló kérelmét, míg a másik az apa kiutasításáról rendelkezett.

Már a tartózkodási engedélyének megtagadásával is gond van. Kaya Turan két évtizede kereskedőként és büfésként él Magyarországon, büntetőeljárás sohasem folyt ellene, tartózkodási engedélyét évről-évre hosszabbíttatta, és mivel saját és családja megélhetését is biztosította vállalkozása, sőt néhány éve házat is vásárolt, ezzel nem is volt problémája. (Arról, miért nem lettek már állampolgárok, itt olvashatsz.)

Mivel azonban a józsefvárosi nagybani piacot bezárták, büféje odalett, és új alapokra kellett helyezni a vállalkozást. Ebben az átmenetileg nehéz helyzetben adta be kérelmét tartózkodási engedély meghosszabbítása iránt. A BÁH azonban nem mérlegelte, hogy húsz éve folyamatosan itt él, a család megélhetését az apa és anya munkájából az idő alatt biztosítottnak találták, valamint Kaya Turan hasznos tagja a társadalomnak. Csak azt az egyetlen dolgot vette figyelembe a hivatal, hogy a kurd férfi cége a kérelem beadása idején nem juttatja őt a BÁH mércéje szerint kellő bevételhez.

– A megtámadott határozat másik, kiutasítást tartalmazó külön rendelkezése és indokolása pedig mind formailag, mind tartalmilag egyértelműen jogellenes – derül ki Pohárnok Barbarának, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédjének keresetéből. A hivatalt ugyanis a jog arra kötelezi, hogy minden esetben megvizsgálja, az ország területéről történő esetleges kiutasítás nem sérti-e a külföldi bizonyos, jogszabályban meghatározott alapvető emberi jogait. A család ügyében ezek az alapvető emberi jogok a magán- és családi élet tiszteletben tartásához fűződő jog, a gyermekek alapvető jogai (a gyermek mindenek felett álló érdeke), valamint az ún. „visszaküldés tilalma”, ami azt jelenti, hogy senkit nem lehet egy olyan országba visszaküldeni, ahol fennáll a veszélye annak, hogy az illetőt üldözés vagy kínzás, embertelen, megalázó bánásmód fenyegeti. Ezek tiszteletben tartására kötelezik a magyar hatóságokat és bíróságokat a magyar jogszabályok, a kötelező uniós jog és a nemzetközi jog (Emberi Jogok Európai Egyezménye 8. cikk). Ezek a jogszabályok egyébként arra is kötelezik a hatóságot, hogy a magánélet sérthetetlenségéhez fűződő jogot, a jog aránytalan és önkényes korlátozásának tilalmát nem csak a kiutasító döntésnél, de már az országban integrálódott külföldi tartózkodási engedélykérelmének elbírálásakor is vegye figyelembe.

Kaya Turan (és családtagjai) esetében azonban sem a „visszaküldés tilalmával” nem foglalkoztak, sem magánélethez fűződő jogból eredő körülményeket nem vizsgálták. A Helsinki Bizottság éppen emiatt nyújt ingyenes jogsegélyt a családnak. A BÁH egyáltalán nem tisztázta a tényállást, a kiutasításról szóló határozatából az indokolás pedig teljességgel hiányzik, amely a bíróság döntése értelmében is súlyos jogszabálysértés.

A szorosan összetartó ötfős család érdeke a magyarországi tartózkodáshoz aligha vitatható. A nagyobbik lány érettségire készül, öccse is idejár középiskolába, eddig a legkisebb testvérrel gyeden lévő anya, most tér vissza a munka világába. Az apa helyzete is kezd rendeződni, munkát kapott és felszámolja bedőlt vállalkozását. Az ő esetében a visszaküldés tilalmát különösen meg kellett volna vizsgálni. A kurdok és a Törökországban vallási kisebbségnek számító aleviták esetében különösen indokolt a kellő gondosság, ha felmerül kiutasításuk, hiszen az identitásukat és véleményüket szabadon és nyíltan vállaló kurdok és aleviták súlyos emberi jogi jogsértések áldozatai Törökországban.

Mai döntésében a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság tehát – mint „felülvizsgálatra alkalmatlan” döntést – hatályon kívül helyezte a BÁH kiutasításra vonatkozó határozatát.

A mostani ítélet több tekintetben is kedvező fordulatot jelent, és utat nyit annak, hogy a család itt maradhasson. Egyrészt, másik bíró előtt elindult már a három gyerek kiutasításának felülvizsgálata is. Ott a bíró kijelentette, bevárja, milyen döntés születik a szülők ügyében, mert figyelembe kívánja venni azokat. Az eljövendő perekben fontos segítség lehet a mai döntés.

Másrészt, az is kedvező, hogy a megismételt eljárásra utasított BÁH-nak a család új kérelmére újból döntenie kell majd a tartózkodási engedély ügyében. Itt a tavalyhoz képest mindenképp pozitív változás lesz, hogy Kaya Turan és felesége most nem egy bedöglött vállalkozás tulajdonosaiként, hanem munkavállalóként kér majd tartózkodási engedélyt, ami sokat jelenthet.

De ne szaladjunk ennyire előre. Ügyfeleink és mi, jogvédők ma örülünk. Míg a BÁH-nak immáron két lehetősége van: vagy belenyugszik a bíróság mai ítéletébe, vagy ha vitatja annak jogszerűségét, a Kúriához fordul.

A bejegyzés trackback címe:

https://helsinkifigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr827393360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása