Helsinki Figyelő

Hazám-díj 2019

Ma adták át az idei Hazám-díjakat. A díjazottak között van Fischer Ádám karmester, aki a Magyar Helsinki Bizottság Egyesület tagja is. A világhírű művész nem lehetett jelen a budapesti ceremónián, ezért a köszönő szavait Pardavi Márta, egyesületünk társelnöke olvasta fel. Íme, Fischer Ádám üzenete.

fischer_tonhalle_2.jpg

Tisztelt Egybegyűltek, kedves Barátaim!

Nagyon sajnálom, hogy személyesen nem tudtam eljönni, nagyon köszönöm a kuratórium bizalmát, a kitüntetést nagy megtiszteltetésnek érzem. Azt hiszem, tudják rólam, hogy igen kritikusan viszonyulok a mai magyar közélet több jelenségéhez, és hogy én bel- és külföldön egyaránt megpróbálok fellépni az általam igazságtalannak érzett itthoni intézkedések ellen.

A kuratórium döntése, hogy a Hazám-díjjal engem is kitüntet, számomra ezáltal kicsit jelzésértékű is, Ez a döntés azt a magától értetődő alapigazságot sugalmazza, hogy a haza szeretete és a haza dicsőítése két különböző dolog. Sajnos, ez ma Magyarországon még nagyon nem nevezhető mindenki által elfogadott alapigazságnak. Sokan nem fogadják el, hogy a hazai viszonyok kíméletlen ostorozása, nem csak Ady Endrénél, de Esterházy Péternél vagy Petri Györgynél éppen a hazához való kötődés, a hibák és bűnök iránt érzett fájdalom kifejezését jelenti, éppen mély hazaszeretetük és a hazához való ragaszkodásuk jele. Azok pedig, akik azt vallják, hogy a hazát, a nemzetet csak hódolat érheti, bírálat pedig nem, ők azok, akik nem hazaszeretők.

Én biztos vagyok abban, hogy a hazai művészet és irodalom kiemelkedő, hallhatatlan képviselőinek műveit mindig szeretni fogják, azokat idézni fogják, akkor is, amikor azoknak a neveit, akik őket ma a nemzeti irodalmi és művészeti kánonból ki akarják zárni, már réges-rég mindenki elfelejtette. És azért is köszönöm a kuratórium bizalmát, mert szeretném remélni, hogy bátor döntéseik a magyar művészeti és irodalmi közélet hangulatát is befolyásolni tudják.

Mindenkinek minden jót kívánok!

Hamburg, 2019. november 5.
Fischer Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://helsinkifigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4515307926
süti beállítások módosítása