Helsinki Figyelő

Szerda este Gödöllőn ítélték el az első hajléktalan embert az október 15-én hatályba lépő új szabályozás értelmében, tiltott közterületen tartózkodásért. A híradások szerint a padon ülő férfit gyorsított eljárásban, bilincsben vitték a Gödöllői Járásbíróságra, a rendőrség 30 nap elzárást kért a szabálysértővel szemben, de az ügyben eljáró bírósági titkár végül figyelmeztetésben részesítette a férfit. Ezt mindegyik fél fellebbezés nélkül elfogadta. A férfinak 20 ezer Ft-os szabálysértési költséget is meg kellene fizetnie.

image.png

Ez az eset is példázza, hogy az új szabályozás nem csak méltánytalan, alapvető emberi jogokat sértő, hanem értelmetlenül drága is. Egy napi elzárás becsült költsége 8000 forint. Ha a rendőrségi indítványra valóban elzárták volna a "szabálysértőt", mindez az adófizetők pénzéből működő államnak 240 000 forintjába került volna. De legyünk igazságosak, börtönfalra meg börtönőrre, akkor is szükség van, ha hajléktalanokat nem börtönözzük be. A Magyar Helsinki Bizottság és a Budapest Intézet korábbi tanulmánya alapján  a fogvatartás közvetlen költségei meghaladják a 3000 forintot naponta. Így emberünk 30 napos elzárása alsó hangon nettó 90 000 forintjukba kerülne az adófizetőknek.

A szabálysértési eljárás költségével kapcsolatban  (szintén a médiaértesülések alapján) kiindulhatunk  a bíróság által meghatározott 20 000 forintból. Ezt adók módjára fogják behajtani a szabálysértés elkövetőjétől, ehhez sok sikert kívánunk.

Ez azt jelenti, hogy ha egy hajléktalant 30 napra elzárunk, az még a legmegengedőbb számítás szerint is legalább 110 000 forintos (felesleges) állami költést jelent. 

Mindez  - tekintve a helyi lakásbérleti díjakat - simán fedezhetné a férfi egy hónapnyi lakhatását akár egy gödöllői lakáspiacon bérelt garzonban is. 

Vagyis ha a hajléktalanok elzárása nem lenne igazságtalan és embertelen eljárás (pedig nyilvánvalóan az), a gödöllői férfi esete megmutatja, hogy ezeken felül még botrányosan drága is. Ezt a pénzt fordíthatnák inkább szociális célokra, mondjuk, hajléktalanok segítésére, valamint a rendőrök és a bírák is foglalkozhatnának hasznosabb dolgokkal, mintsem szerencsétlen emberek vegzálásával.

A rendőrségnek meg külön gratulálunk a bilincshasználatért.

A bejegyzés trackback címe:

https://helsinkifigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8414310117
süti beállítások módosítása