Helsinki Figyelő

Múlt pénteken nyolc első fokon elítélt, ún. „röszkei zavargót” helyezett menekültügyi őrizetbe a bevándorlási hivatal. Vagyis a bíró döntésével szemben továbbra is rács mögött maradtak. Hatan közülük ma mégis szabadulhattak. Mindannyian a Helsinki Bizottság ügyfelei már.

roszkei_per.jpg

Fotó:  Segesvári Csaba / delmagyar.hu

Három napja hirdettek első fokú ítéletet az ún. „röszkei zavargók” elleni bűnperben. A 10 vádlott mindegyikét bűnösnek találták tömegzavargás tagjaként elkövetett határzár-sértésben. Mindegyiküket szabadságvesztésre és kiutasításra ítélték. Lassan 10 hónapja voltak már fogva tartva, így Arany János, a Szegedi Járásbíróság bírája úgy találta – egy vádlott kivételével, aki három év letöltendő börtönt kapott –, fogva tartásukra nincsen már szükség.

Mindegyik vádlott és az ügyész is fellebbezett. Így az ítélet nem jogerős. De a meghurcolt emberek néhány percig úgy hihették, hogy legalább szabadulhatnak már. Csakhogy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) úgy döntött, hogy a menedékkérő külföldiek mindegyikét 72 órára menekültügyi őrizetbe helyezi. Csöbörből vödörbe. Merthogy az őrizetet végrehajtó fogdát, a „menekültügyi őrzött befogadó központot” és a börtönt a fogvatartott szempontjából gyakorlatilag semmi sem különbözteti meg egymástól. A mélységesen csalódott nyolc embert rabomobilba tették, ötüket Békéscsabára, hármójukat Kiskunhalasra szállították át.

A bevándorlási hivatal az őrizet-elrendelésnél számos dologra hivatkozott. Eszerint némelyeknek például a személyi azonosságuk, illetve állampolgárságuk nincsen tisztázva. Ez már csak azért is érdekes volna, mert ugyanezeket a személyeket aznap ítélte el a büntetőbíróság, amelynek (mint ahogy korábban az ügyészségnek is) tisztáznia kellett ezeket az adatokat. A hivatal másik indoka az volt, hogy a külföldiek ellen kiutasítási eljárás van folyamatban. Ámde a büntetőítélet még nem jogerős. Ráadásul menedékjogi törvény szerint csak azok őrizete indokolható így, akik csak azután kértek menedékjogi védelmet, hogy kiutasították őket. A lakat alatt tartott külföldiek közül pedig csak ketten vannak ilyenek.

Az elrendelésnél arra is hivatkoztak, hogy olyan tényeket és körülményeket kellene megállapítani, amelyeket a kérelmezők bezárása nélkül nem lehetne. Ez már csak azért is cinikus, mert például két ügyfelünket (egyikük kerekes székes, másikuk bottal képes csak közlekedni) többször is meghallgatták. Ehhez képest a bevándorlási hivatal – holott törvényesen 60 napja van rá – nyolc hónapja képtelen olyan döntést hozni, amelyet a bíróság elfogadna. Az ugyanis korábban kimondta, hogy Szerbia a menekülőknek nem volt biztonságos, így jogosultak a menedékjogi eljárásra, illetve a szegedi közigazgatási bíróság visszadobta a hatóság elutasító döntéseit is. A hatóság a kormánytöbbség tavalyi törvénymódosítása óta ezzel együtt megteheti, hogy a végtelenségig ellenszegül a bíróság döntésének, és siralmas pingpongmeccs alakul ki az ügyintézők és a bírók között. De a menedékkérők mégiscsak emberek, nem pedig pingponglabdák.

Úgy látszik, a Békéscsabai és a Kiskunhalasi Járásbíróság is így gondolja. Ezért ma elutasította az őrizet 60 napos meghosszabbítására vonatkozó bevándorlási hivatali indítványt. Miután a szegedi büntetőbíró múlt pénteken nem látta indokoltnak, hogy a külföldiek szökésétől, elrejtőzésétől tartson, ma ennek ellenkezőjéről a békéscsabai és kiskunhalasi bírót sem sikerült a BÁH-nak meggyőznie. A bíróság a nyolcból hat menedékkérőt engedett szabadon. Ők a bicskei nyitott menekülttáborba kerülnek.

Happy end? Sem nem happy, sem nem end. A büntetőeljárás mindegyikük ellen folyamatban marad. Ráadásul menedékjogi védelmet még mindig nem kaptak. Sokat elmond esélyeikről és a hatóság hozzáállásáról, hogy a bottal, mankóval járó ügyfelünket éppen csak szabadította a bíróság, amikor a BÁH máris bejelentette az ő esetében negyedik döntését, amellyel ismét megtagadja az idős szíriai férfi nemzetközi védelmét.

Rossz hír az is, hogy egyik ügyfelünktől, a nagyon rosszul látó, krónikus cukorbeteg szíriai asszonytól a hatóság megpróbálja visszavonni oltalmazotti elismerését. Még múlt pénteken, azon nyomban az ítélethirdetés után elindították a felülvizsgálati eljárást ellene, személyes meghallgatása jövő hétfőn lesz.

A hivatal hozzáállásáról árulkodik az is, hogy a mai békéscsabai tárgyalás előtt nem küldték meg időben indítványukat a menekülőket képviselő Kovács Tímeának, szegedi ügyvédünknek. Egy órával a tárgyalás előtt tudhatta meg azt is, hogy jelenése van a békési megyeszékhelyen. A menekülők szerencséjére ügyvédjelöltje, Németh Anikó békési, ezért ő ott lehetett, és sikeresen cáfolta meg a BÁH érveit.

Korábban 13 pontba szedtük a „röszkei zavargók” ellen folyó büntetőeljárás abszurditásait. Legalább ennyi képtelen mozzanata van a menedékjogi eljárásuknak is. Mindenesetre, míg múlt héten a Helsinki Bizottság még csak három személyt képviselt közülük azért, hogy a magyar állam tisztességes vizsgálja ki menedékkérelmüket, e héten már nyolcan vannak ügyfeleink. Mint láthatjuk, elkél a segítség, ha az illiberális rezsim gépezete egyszer beindul.

A bejegyzés trackback címe:

https://helsinkifigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr198866378
süti beállítások módosítása