Helsinki Figyelő

Hétfőn, a menekültek világnapján temették el Szegeden azt a 22 éves szíriai férfit, aki eddig tisztázatlan körülmények között fulladt a Holt-Tiszába. Túlélő családtagjai azt állítják, egyenruhások kétszer is vissza akarták őket kényszeríteni Szerbiába, másodjára gázspray-vel is lefújták őket. Tragikus története nem példa nélküli sem itt, sem másutt. 20 év alatt 55 ezer menekült pusztult el útközben.

szegedi_temetes.jpg

A vízbe veszett szíriai menekült szegedi temetése. Élt 22 évet

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) a napokban tette közzé jelentését az eltűnt és meghalt menedékkérőkről. Tavaly rekordszámú, becslések szerint 5400 menekült vesztette életét út közben, s további 3100-an haltak meg vagy tűntek el az idei év első öt hónapjában. A regisztrált áldozatok közül legtöbben a Földközi-tengerbe vesztek, csak tavaly 3770-en. Sokakat soha nem fognak azonosítani, a 2015 októberében az olaszországi Lampedusa-szigete mellett megtalált 387 holtestből is csak alig felét sikerült.

Magyarországot sem kerülik el a menekülttragédiák. Húsz év alatt három esetben is nagyszámú, összesen 104 irreguláris vándor halt meg, aki ide vagy innen akart eljutni. A szíriai fiatalemberéhez hasonlóan több esetben pedig egy-egy menekülőt ért utol itt a végzet.

Fekete krónikájuk alant olvasható.

 

1995. július 15. Halál a ponyva alatt

A rendőrség 1995. július 15-én Győr közelében bukkant az elhagyott bolgár rendszámú kamionszerelvényre. A pótkocsiban 18 halottat találtak. Fulladás okozta vesztüket. Összesen nagyjából 40 menekült lehetett a járműben. Az életben maradottakat az embercsempészek azzal engedték ki, hogy megérkeztek úti céljukhoz, Németországba. A magyar határőrök nem sokkal ezután elfogták a Srí Lankából útnak induló tamilokat, akik elmondták, hogy Romániában szálltak a járműbe, és fejenként 800 dollárt fizettek az embercsempészeknek. A tragédia fő felelősének tekintett bolgár Plamen Trifonovot hazájában 8 év börtönre ítélték 2002-ben, de sikerült meglépnie, és az Egyesült Államokban fogták el 2013-ban.

 

2009. október 14. A Tiszába vesztek 

Embercsempészek koszovói és albán állampolgárok 18 fős csoportját akarták motorcsónakkal Szerbiából Magyarországra átjuttatni. A túlterheltség, a rossz időjárási viszonyok és az erős hullámzás miatt a jármű a Tiszába fordult. Tizenöten vízbe fulladtak, csak egy albán állampolgárságú férfi és két kiskorú gyereke élte túl a balesetet. A holttestek közül csak hármat találtak meg. Bizonyítékok hiányában a Magyarországon az eset miatt megvádolt szerb és szlovák állampolgárokat tavaly decemberben felmentették. Az ítélet nem jogerős, mert az ügyészség fellebbezett. Koszovóban és Szerbiában több személyt ítéltek el, akiket azzal vádoltak, hogy embercsempészként működtek közre a csoport továbbjuttatásában.

pandorf1.jpg

Helyszínelők a Parndorfban megtalált kamionnál. 71-en fulladtak meg

2015. augusztus 27. A „halálkamion”

Az ausztriai, magyar határnál lévő Parndorf közelében veszteglő hűtőkamionra az osztrák autópályát üzemeltető Asfinag egyik munkatársa bukkant rá. A magyar rendszámú gépjárműben 71 halottat találtak: 59 férfit, 8 nőt és 4 gyereket. A menekülők halálát fulladás okozta, mert hűtőkocsinak nem volt szellőzése, és a levegő ennyi embernek legfeljebb fél órára volt elegendő. Az osztrák hatóságoknak a 71 áldozatból 70-et sikerül azonosítani: 29-en Irakból érkeztek, 21 afganisztáni, 15 szíriai és 5 iráni állampolgár volt. Az osztrák hatóságok kiderítették, az áldozatok már Magyarország területén meghaltak. Az ügyet a magyar ügyészség vette át, és a hírek szerint öt személy ellen folyik ma is a büntetőeljárás.

 

2015. szeptember 4. Menekülés közben érte a halál

A Keleti pályaudvaron hetek óta folyt már huzakodás a hatóságok és menekülők között, kit és milyen feltételek mellett engednek tovább Nyugat felé. Szeptember elején útnak indult egy szerelvény, amelyen a külföldi utasok abban a hiszemben voltak, hogy Németországba tartanak. Ám a szerelvény Bicskén megállt, és a hatóságok arra kívánták rávenni a menekülőket, hogy vonuljanak át a helyi menekülttáborba. Ők azonban ellenálltak, és egyik csoportjuk megpróbált elszaladni az állomásról. Köztük volt az az 51 éves pakisztáni férfi, akinek a szíve megállt, és a mentősök sem tudták újjáéleszteni.

 

2016. június 1. Élt 22 évet

Farhan Al-Hwaish, a 22 éves szíriai férfi testvérével, 13 éves unokaöccsével és egy iraki családdal gumicsónakon próbált átjutni Szerbiából Magyarországra. A túlélők elmondása szerint egyenruhások kétszer is visszafordulásra kényszerítették őket, előbb kövekkel dobálták, majd másodszor gázspray-vel fújták le őket. Úgy vélik, emiatt fulladhatott bele a Holt-Tiszába az egyébként jó úszónak számító fiatalember. Rajta kívül a magyar rendőröknek mindenkit sikerült kimenteni. Az ő holttestét később találták meg, és az elsődleges vizsgálatok sérüléseket nem találtak rajta. Testvére feljelentése nyomán az ügyészség nyomozást indított bántalmazás hivatalos eljárásban gyanúja miatt. A sértettet a Magyar Helsinki Bizottság képviseli.

A bejegyzés trackback címe:

https://helsinkifigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr878818090
süti beállítások módosítása