Helsinki Figyelő

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) és a Helsinki Bizottság január közepén egyezséget kötött. Ennek az a célja, hogy hajléktalan és más, rossz szociális helyzetű emberek egyenlő bánásmódhoz fűződő joga valóban érvényesüljön a rendőri intézkedések, így az igazoltatások során. Egyszerűbben fogalmazva: hogy a hajléktalan embereket ne igazoltassák csak azért, mert hajléktalanok, ne sújtsa őket a mostani zaklató, önkényes rendőri gyakorlat.

Ugyan nem tudni, hogy az egyezségnek köszönhetően-e, de hajléktalan barátaink némi javulásról számoltak be. Azért van itt még mit tenni. Egyik kollégánk így idézte fel két héttel ezelőtti személyes élményét.

halektalan_igazoltatas.jpg

„Na, mi történt ma? Megyek két gyerekkel az ortopédiára. Kifelé jövet parkolóban mutatom nekik, hogy nézzétek csak, ott egy rendőrautó. Kiszállnak a rendőrök, és kikhez mennek oda? A padon kuporgó három hajléktalan fickóhoz. Igazoltatják őket. Fel a két gyerek a nyakamba, odamegyünk rendőrökhöz:

– Jó napot. Megkérdezhetem: miért igazoltatnak?
– Általános igazoltatás.
– Tényleg? Ilyen nincs a rendőrségi törvényben. Tudnak arról, hogy a BRFK és a Helsinki Bizottság most kötött egyezséget, amelyben az szerepel, hogy a rendőri vezetés törvényes, tisztességes és arányos fellépést vár el a hajléktalanok igazoltatásánál is?
– Mint láthatja, mi a készenléti rendőrségtől vagyunk. 
– De minden bizonnyal önöket is egy kerületi kapitányság rendelte ide ki. 
– Nem. 
– Azért a lényeg, hogy a rendőrség egyezséget kötött, melynek értelmében nem lehet az embereket hajléktalanságuk miatt igazoltatni.
– Nem maga jön le az utcára éjfélkor. 
– Ezt nem értem, ne haragudjon. 
– Nem maga jön az utcára, hogy megnézze, megfagytak-e, nyáron meg megfőttek-e.
– Igen, tudom, magának nehéz munkája van. De ha azt akarja megnézni, hogy megfagyott-e, ehhez miért kell őt igazoltatnia? 
– Hát, ha már megkérdezem, akkor igazoltatom, hogy nem körözik-e. 
– Csak ez nem jogszerű. Szóval most kötött egyezséget a Helsinki Bizottság és a BRFK, hogy kiszedik a robotzsaruból az általános igazoltatás menüpontot. Igazoltatni csak akkor lehet, ha annak tényleges oka, indoka van.
– Ellenőriznem kell, hogy legálisan tartózkodik az ország területén. Fokozott ellenőrzés van. 
– Igen? Miért rendelték el? Annak is kell valamilyen okának lennie.
– A migrációs helyzet nem elég? [Budapestre valójában akkor még nem hirdették ki a „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet”.]
– Ezek az emberek úgy néznének ki, mintha külföldiek lennének? Akkor miért nem igazoltatja azt az embert, aki ott jön? Vagy engem? Van egyébként utasítás, hogy igazoltatniuk kell? 
– Nincs, de minden hajléktalant igazoltatunk. 
– Pedig ez nem jogszerű. Hadd kérdezzem meg: miért küldte el innen ezeket a férfiakat? 
– Azért mert éjszaka hideg volt, nehogy megfagyjanak. [A beszélgetés délelőtt 11 órakor zajlott.]
– Tudják az a baj, hogy nagyon feltűnő az az aránytalanság, hogy hányszor igazoltatnak hajléktalan embereket. 
– Én mindenki baját megértem...
Aztán a rendőrök eloldalogtak, beszálltak a kocsiba és elmentek. Világos volt, hogy csak a hajléktalanok igazoltatása miatt álltak meg. Ők, persze, nagyon örültek annak, hogy maradhatnak a padon.”

Figyelmeztetés! Kedves olvasó, a beszélgetést nem azért közöltük, hogy majd te is vond felelősségre a hajléktalant igazoltató rendőrt. Nem lenne okos. Valószínűleg amazon kollégánkkal szembeni higgadt viselkedéshez hozzájárult a két pici gyerek és a jogász végzettség is. Csak azért publikáltuk levelét, hogy megmutassuk, igenis a rendőrök igazoltatási oknak tekintik magát a hajléktalanságot. Pedig az többszörösen törvénysértő.

A bejegyzés trackback címe:

https://helsinkifigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr158459806
süti beállítások módosítása