Helsinki Figyelő

A forradalom utáni hónapokban a képen látható fiúhoz hasonlóan akár 20 ezren is lehettek olyan magyar gyerekek, akik felnőtt hozzátartozó nélkül lépték át a határt és tartottak Nyugatra. Sorstársaik ma is útnak indulnak.

kiskoru_1956.jpg

1956 végén, 1957 elején magyar kamaszok ezrei távoztak Nyugatra felnőtt kísérő nélkül, többnyire csoportosan. A háború alatt született mostoha sorsú nemzedék sorában akadtak fél- vagy egészen árva intézeti gyerekek, ipari tanulók, segédmunkások, értelmiségi családokból való gimnazisták. Számuk - Nóvé Béla történész szerint - akár a 20 ezret is meghaladhatta. Igaz, idővel majd minden harmadik, negyedik hazatért.

Ma is vannak olyan gyerekek, akik útra kelnek vagy akiket útba indítanak. Háborúból, polgárháborúból, nyomorból, kilátástalanságból érkeznek Európába. De nem mindegyikük kerül biztonságos helyre.

Tavaly Magyarországon 8804 kiskorú menedékkérőt regisztráltak, ők Szíriából, Afganisztánból és máshonnan érkeztek. Nagy többségük nem maradt itt, napok alatt elillant. A gond, hogy nem tudni, mi lett velük. Közülük sokan válhattak emberkereskedelem, gyerekprostitúció és kényszermunka áldozataivá.

Az UNICEF adatai szerint 2015-ben minden negyedik Európába érkező menekülő gyerek volt, és a rokon kísérő nélkül érkezők száma jóval meghaladhatta a százezret. Közülük kerülnek ki a láthatatlan gyerekek újabb ezrei. Az Europol tízezerre becsülte a tavaly eltűnt kiskorú menedékkérőket.

A bejegyzés trackback címe:

https://helsinkifigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr268352996
süti beállítások módosítása