Helsinki Figyelő

Nyílt levélben fogalmaztuk meg Pintér Sándor belügyminiszterenek, a Magyar Helsinki Bizottság miért tartja elfuserált ötletnek kerítést, biztonsági határzárat, új vasfüggönyt építeni a szerb határra. Felkai László államtitkár alant közölt válaszából kiderül, hogy az Európai Unió Menekültügyi és Migrációs Alapja hét év alatt 7 milliárdot biztosít Magyarországnak 2020-ig menekültügyi célokra. A magyar kormány ehhez 2 milliárdot (ez az uniós támogatáshoz szükséges kötelező önrész) tesz még hozzá.

Azt azért jó tudni, bár fura módon erről a levélíró nem emlékezik meg, hogy ezen túl is hozzájárul az állami költségvetés a menedékkérők és nemzetközi védelemben részesítettek (menekültek, oltalmazottak) ellátásához. Nem őrült öszegről van szó. Tavaly a BM BÁH adatai szerint összesen 2,6 milliárdot költött a központi büdzsé menekültügyi célokra. Ez a teljes költségvetés 2 tízezreléke volt vagy másképpen: 0,02%-a.

Ezen túl Magyarországnak lehetősége lenne uniós krízispénzeket lehívni, ahogyan korábban ezt Málta, Ciprus, Olaszország vagy Spanyolország megtette. Meglátjuk, ebben mire jut majd a budapesti kormány.

helsinki_bevandorlo_tabla_09.jpg

BM/12343-3/2015.

Dr. Pardavi Márta asszonynak,

társelnök

Magyar Helsinki Bizottság

B u d a p e s t

Tisztelt Társelnök Asszony!

A 2015. június 18-án kelt „nyílt levél a készülő vasfüggöny ügyében” tárgyú levelét Belügyminiszter úr megkapta.

A biztonsági határzár lehetőséget nyújt, hogy az illegális bevándorlók nagy tömegekben a „zöld határ” teljes hosszában, illegálisan ne léphessék át a szerb-magyar határt. A „zöld határ” lezárása nem jelenti azt, hogy a migránsoktól Magyarország elvenné a lehetőséget a menekült kérelmek benyújtásától, hiszen a továbbra is nyitott és üzemelő határátkelőhelyeken van és lesz is lehetőségük arra, hogy menekült kérelmüket benyújtsák.

Az Európai Unió által a 2014-2020-as évekre létrehozott Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap keretében nagyságrendileg összesen 7 Mrd forint európai uniós pénzügyi támogatás áll rendelkezésre, amelyhez kapcsolódó hazai forrással együtt mindösszesen közel 9 Mrd Ft-ot fordíthat Magyarország a migráció kezelésére. Ez lehetőséget biztosít többek között a menedékjogi eljárások – a kérelmet benyújtók szempontjából is releváns – minőségfejlesztésére, valamint a nemzetközi védelemben részesültek beilleszkedését elősegítő intézkedésekre.

Budapest, 2015. július 15.

Üdvözlettel:

Dr. Felkai László

A bejegyzés trackback címe:

https://helsinkifigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr117634808

Csatos Bambi 2015.07.17. 18:14:55

Ha jól látom, akkor ismét házhoz mentetek a lófaszért.

midnight coder 2015.07.17. 21:36:22

Nekünk az az érdekünk, hogy egyetlen menekült se legyen itt. Igazából egész Európának ez az érdeke.

Semper Fidelis 2015.07.17. 23:00:43

Az ugye azért megvan, hogy ez az egész nem csak pénzkérdés? Elárasztották a Keletit, elárasztották a Blahát. Nem tetszik, és nem hiányoznak ide. Nem ide valók, és remélem mielőbb az összes odébb áll. A feleségem ma várt valakire a Blahán, de inkább bement egy boltba, nem mert az utcán maradni ezek miatt. Hát köszi. NEM CSAK PÉNZKÉRDÉS mint már említettem volt.

Le Orme 2015.07.17. 23:23:21

Ha kevesli a 2 milliárdot a Helsinki Bizottság, akkor pótolják ki ők személyesen, ha már úgyis "Nem őrült öszegről van szó".
Ja, hogy valójában a Helsinki Bizottság esetében megélhetési karosszékbűnözőkről van szó, akik csak a szarkavarásban és zavarkeltésben érdekeltek?

Nemfajtalan srác 2015.07.17. 23:47:55

Ilyen nímandokkal áll szóba Pintér? Hasznosabban is tölthetné az idejét

nu pagagyí 2015.07.18. 07:27:03

Remélem a Fidesz bukása után, a közpénzek eltulajdonítására szakosodott kormány tagjai és oligarcha kegyencei sem fognak menedékjogot kapni sehol, ha menekülni próbálnának a felelősség elől.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.18. 08:11:19

@nu pagagyí:

Nme lesz felelősségre vonás.

Két okból:
- sosem lesz már balliba kormány,
- a ballibák egyrszer már megpróbálták 2002-ben a felelősségre vonást, s csúnyán belebuktak, a végén már a ballib médiák is ellenük fordultak.

2015.07.18. 10:39:36

@midnight coder: "Nekünk az az érdekünk, hogy egyetlen menekült se legyen itt. Igazából egész Európának ez az érdeke."
De ehhez nem kerítést kell építeni, hanem a menekülés okát kell megszüntetni.

Le Orme 2015.07.18. 10:46:15

@Ylim: A kerítés építés az illegális migráció okának a megszüntetésével egyenlő: az ok ugyanis az a tévhit, hogy az illegális migránsok itt maradhatnak. Nem, ki lesznek dobva, ugyanúgy, ahogy az USA-ból vagy Ausztráliából.

Kampfer 2015.07.18. 10:47:29

Furcsállom, hogy a Pintér egyáltalán szóba áll ilyen retkekkel, mint ezek! Miért kellene nekünk pénzt költeni ezek jobb ellátására? Egy lófaszt! EL SEM SZABAD indulni az integrálás útján, MINDEN eszközzel azt a célt kell szolgálni, hogy az itt tartózkodásuk ÁTMENETI és szegregált! Van magyarországon olyan társadalmi csoport, amit eddig is hiába próbáltunk integrálni, pedig nagyságrendekkel nagyobb pénzt és erőforrást b*szott el rá a társadalom!
Esetleg ezek a helsinkiek ezt másként látják...? Hááát, indulni kell vele a választáson, nyerni és akkor esetleg lehet pénzről beszélni! Ha nem sikerült ez a projekt, akkor viszont jó mélyen kussolni kellene! Tegyék, amit akarnak, de a SAJÁT pénzükből, saját idejükben!
Ha esetleg az uiotól kapott pénzekről beszélünk, na ABBÓL kell szegregált lágert felhúzni, sátrat venni, drótkerítést, szükséges cuccokat és őröket bérelni! Akkor ideiglenesen a migráns is elvan és a társadalmat is tehermentesítik. Az eu meg örülhet, mert a szopottkáikra költötték a pénzét...
Kamp.

empoftla 2015.07.19. 17:21:37

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Nana - vigyázni kell az ilyes “sohasem lesz balliba kormány” kijelentésekkel, mivel a háttérhatalom sötét keze alattomosan ármánykodik és birkabőrbe bújtatott ballib farkasokat próbál most is bejuttatni a magyar politikába! A büszke magyar nép most átlát rajta, de ez a hidegháborús taktika nem fog abbamaradni! Másrészről meg durva gazdasági nyomással megpróbálhatják az egyébként kiválóan taktikázó jobb, illiberális kormányt megbuktatni. Például, ha az EU megvonja az anyagi támogatást (pedig az alanyi jogon jár!), szerencsére azért az lényegtelen mennyiség jelenleg, az ország attól függetlenül virágozna!
süti beállítások módosítása