Helsinki Figyelő

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) elé idézték a Budapest Rendőr-főkapitányságot (BRFK), mert egy civil vizsgálat azt mutatja: hajléktalan embereket az átlagnál jóval gyakrabban igazoltatnak akkor is, ha semmiféle normát nem sértenek meg. A rendőrségnek most bizonyítani kell, gyakorlata nem diszkriminatív és nem zaklatás.

igazoltatas_1.jpg

Sándor Ferenc tavaly október 7-én a Nyugati pályaudvar előtt üldögélt az egyik padon. Ő kétségtelenül minden tekintetben hajléktalannak számít, kilenc éve került utcára, viseltes ruháiban és erős műanyagszatyorral a lába mellett azon a napon is hajléktalannak látszott. Három órája volt már ott, nem viselkedett kihívóan, nem italozott vagy lármázott, csak csendesen ücsörgött, amikor este 7 tájban hozzálépett a rendőr, hogy igazolja magát. Az intézkedő ugyan köszönt, de – bár kötelessége lett volna – nem mutatkozott be és nem közölte az igazoltatás célját. „Seri”, persze, nem lepődött meg, volt ilyenben már része, papírjai rendben voltak, körözés alatt nem állt, így gyorsan szabadult.

Tőle két padra ugyanúgy három órája üldögélt a nálánál 30 évvel fiatalabb Papp Gáspár is. Ő se csinált semmi különöset, csak várakozott, nála éppenséggel hátizsák volt, nem műanyag szatyor, és ő kétségkívül nem festett hajléktalanként, hanem afféle városi középosztálybeli fiatalnak tűnt, ami igaz is. Hozzá valami ok miatt nem lépett oda rendőr. Ugyanazok az intézkedők még három személyt igazoltattak este 8-ig, történetesen ők cigányok voltak, akikkel, mivel minden rendben találtatott, szintén nem történt semmi egyéb.

Szimpla eset – mondhatjuk. Sokat látni ilyet a városban, különösen forgalmi csomópontokon. A különbség az, hogy ezt most minden részletében dokumentálták, és bizonyítékként csatolták egy az EBH előtt folyó eljárásban, amit azért indított A Város Mindenkié csoport (AVM) és Magyar Helsinki Bizottság, mert a köznapi tapasztalatot, hogy a hajléktalan embereket „rutinszerűen” vegzálja igazoltatással a rendőrség, most már empirikus, szakszerűen gyűjtött adatok is igazolják.

„Seri” és „Gazsi” ugyanis nem véletlenül üldögéltek a Nyugati előtt. Ők és az AVM más aktivistái, szimpatizánsai tesztelési eljárásban vettek részt. Ez arra szolgált, hogy megnézzék, vajon a rendőrök hasonlóan járnak-e el hajléktalan emberekkel, mint jól szituált állampolgártársaikkal. A két megfelelően felkészített csoport magatartása semmiben nem tért el egymástól, nem viselkedtek provokatívan, normasértően, az egyetlen megfogható különbség a rendőrök számára a „kinézet” volt. A tesztelés során a rendőrök csakis a hajléktalan aktivistákat igazoltatták.

igazoltatas_teszteles_mod.jpgA vizsgálat nem merült ki a tesztelésben. A tesztelők rögzítették, ott tartózkodásuk alatt kiket tartóztattak még fel a rendőrök. Itt az derült ki, hogy az igazoltatottak majd fele volt hajléktalan állampolgár. A kutatás hajléktalan résztvevői arra is vállalkoztak, hogy 2014. október 27-től november 11-ig űrlapokon rögzítik, a velük vagy másokkal szembeni rendőri intézkedéseket. A kéthetes megfigyelés és teszteléssel során összesen 12 igazoltatás történt, ebből három is olyan volt, amikor az intézkedés alá vont aktivista létfenntartását biztosító szolgáltatást (ételosztást, orvosi ellátást) vett igénybe. Ráadásul, az igazoltatások egyikét sem a rendőrségi törvényben megjelölt cél érdekében hajtották végre; illetve ha olykor-olykor meg is indokolták a rendőrök az intézkedést, az igazoltatások céljáról való tájékoztatás valamennyi esetben jogszerűtlen volt. Eszerint egy hajléktalan embert átlagosan havi két alkalommal igazoltatnak rendőrök.

Mindez összhangban áll az AVM 2011-es kérdőíves vizsgálatának eredményeivel is. Itt közel 400 hajléktalan válaszadó 59%-a számolt be arról, hogy a megelőző egy hónapban igazoltatták. Az igazoltatott emberek egyharmadával ez 30 nap alatt több mint négyszer is megesett. Az intézkedések háromnegyedére közterületen került sor.

A holnap induló EBH-eljárásban a rendőrségen a bizonyítási teher: a BRFKnak kell igazolnia, hogy munkatársai igazoltatási gyakorlata nem sérti az egyenlő bánásmódra vonatkozó előírásokat, vagyis nem társadalmi csoporthoz tartozásuk vagy vagyoni helyzetük miatt igazoltatják gyakrabban a hajléktalan embereket, hanem más, objektív okok miatt. Az igazoltatás ugyanis fogvatartásnak, mozgásszabadság korlátozásának, a magánszférába való beavatkozásnak minősül. Ez hátrányként jelentkezik abban is, hogy a kívülálló számára éppen a rendőri fellépés rendszeressége erősíti meg az előítéletet: „a hajléktalanok, nyilván, különös veszélyt jelentenek a társadalomra, ha már ennyire figyelni kell rájuk”.

A keddi tanúmeghallgatás előtt a rendőrség megküldte észrevételeit az EBH-nak. A 9 pontba szedett válaszra részleteiben nem térünk ki., azonban furcsálljuk, hogy „Seri” fentebb idézett igazoltatását azzal magyarázták, hogy mivel 59 éves, a rendőrök attól féltették, ki fogják zsebelni. Vajon a figyelmeztetésen túl mi szükség volt őt igazoltatni is?

Az is különösnek tűnik, hogy a rendőrségi reakció szerint a tömegközlekedési csomópontokon „huzamosabb ideig ott lévő személyek köre a rendőr számára – szakmai rutinjánál és az adott helyszín adottságainál fogva – olyan figyelmeztető körülmény, amely adott esetben vezet ahhoz, hogy a csoportban megjelenő és magukra a figyelmet ily módon felhívó személyeket intézkedés alá vonja”. Ezek szerint csak maga a csoportos megjelenés „adott esetben” elég indok az igazoltatáshoz. Még furcsábbá teszi a magyarázatot, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság 2014-ben az alábbi indoklást adta arra, miért nem igazoltatták a devecseri romák otthonait megtámadó szélsőjobboldali garázdákat 2012 augusztusában, vagy miért nem intézkedtek. Azért nem, szólt a válasz, mert fellépésük „a rendőrség és a demonstrálók összecsapását eredményezte volna, amely nemcsak a rendezvény részvevőit és a rendőri erőket, hanem a lakosságot is közvetlen veszélynek tette volna ki”.

Ha mindkét magyarázat igaz lenne, vészjósló képet festene a rendőrség működéséről: egyrészről a normát nem sértő hajléktalan embereknek elég az, hogy forgalmas helyen legyenek, és azzal máris „rutinszerű” rendőri intézkedésnek teszik ki magukat, míg a felbőszült, másokat támadó tömegben senkinek nem kell attól tartania, hogy a rendőr a helyszínen fellép vele szemben.

A holnap délelőtt fél 10-kor kezdődő tanúmeghallgatásra az AVM és a Helsinki Bizottság minden érdeklődőt szeretettel vár.

A bejegyzés trackback címe:

https://helsinkifigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr257621606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CyberPunK 2015.07.13. 12:08:50

Most komolyan meglepődünk azon, hogy a magyar rendőr csak túlerőben kemény legény és rendszerint visszaél a hatalmával? A probléma nem a hajléktalanoknál kezdődik, nagyon nem ott kéne megkaparni a dolgot.

pestisracok.hu/taxisterror-a-budapesti-ejszakaban-megdobbento-felvetelek-az-eroszakrol-es-az-igazsagszolgaltatas-valodi-arcarol/

Trompf · http://trompf.blog.hu 2015.07.13. 12:16:50

A bosrsodi rendőrfőkapitány és a borsodi cigányvajda is egyetért abban, hogy a közterületi rablások nagyrészénél cigányok az elkövetők.
Ez a statisztika adat, pedig meglehetősen pontosabb a tietekétől, hisz minden áldozat beszámolójából ez derül ki.
Ezért mondta a rendőrfőkapitány azt amit.

Igaz pont ugyanezért rugták ki Gyurcsányék az állásából, mert ilyet nem mondthat.
Majd társadalmi nyomásra visszahelyezték, később 2014-ben pedig már polgármester jelölt volt a DK-ban.

Szóval ha majd nem a cigányok lesznek a közterületi rablások legfőbb elkövetői, akkor lehet majd nem őket igazoltatják.

index.hu/belfold/cigbun090130/
"Azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy a közterületi rablások elkövetői cigány emberek. Igazából Miskolcon legfeljebb pénzintézetet vagy benzinkutat rabol ki magyar, minden más rablás viszont az ő részük" - mondta a sajtótájékoztatón a rendőrkapitány.

A hajláktalanokkal más a helyzet.
Anyámék lakása elött a XIII. kerületben, rendszeresen az erkély alá hugyoznak, szarnak, ott alszanak kartondobozokban.
Próbálják őket eltávolítani, hogy emberhez méltó hajláktalan szálláson éljenek, ezért rendszerint szólnak a rendőrségnek ha meglátják őket.
A rendőr pedig minden esetben szól, hogy az igazoltatáson túl semmit nem tehetnek, hála nektek pl, az ellen, hogy oda szarjanak hánnyanak, hugyozzanak, ahová csak akarnak Budapest szerte.

recommented 2015.07.13. 13:09:03

@Trompf: azért írni nem ártana megtanulni, mielőtt másokat kritizálsz.

Egyszer kipróbálhatnád, milyen cigányként vagy hajléktalanként élni Budapesten. Csak egy hétig.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2015.07.13. 13:29:20

@recommented:

Ja kérem..
Ha azt a prekoncepciót szeretnénk erősíteni Soros és Norvág pénzekből, miszerint a rendőrök előítéletesek, és a lehetségek okok között a valóság és tények egyáltalán nem érdekelnek titeket, akkor cenzúrázzátok ki a hozzászólásomat, ahogy szoktátok.

Faszerkezet 2015.07.13. 13:29:56

Hmmm. Tehát egy hajléktalant 2szer igazoltatnak havonta... Felháborító....

nnnnnnnn 2015.07.13. 13:31:06

Komolyan betilthatná már valaki a helsinki bizottságot meg a többi haszontalan semmirekellő gittegyletet.

Muad\\\'Dib 2015.07.13. 13:31:15

@recommented:
Az, hogy s*ar úgy élni, mennyiben befolyásolja azt, hogy okkal, vagy ok nélkül igazoltatják őket gyakrabban?

Nancsibacsi 2015.07.13. 13:33:43

Inkább arról írjatok, hogy mi a francot keresnek a metrón csoportosan a menekültek. 1 óra alatt 4 db kb 20 fős csoporttal találkoztam, akiket 1-1 magyar vezetett. Most hogy embercsempész, vagy állami megrendelésre az tökmind1, mert így is úgy is szomorú:
- ha embercsempész, akkor ennyire nyíltan lehet csinálni, hogy fényes nappal, metrón
- ha meg állami megrendelésre, akkor meg azért gondolkozzunk már el, hogy kb annyi tartotta őket vissza, hogy "ne szakadjanak el". Elvileg itt se tartózkodhatnának, és be vannak engedve az emberek közé.

Netuddki. 2015.07.13. 13:36:35

Biztos az igazoltatások is valahol fontos dolgok. De folyik már valami nyomozás a lézerjankó legutóbbi dohánymutyis ügyében? Amivel kb. 80 milliárddal károsította meg a magyar államot, a magyar adófizetőket?
Pedig a rendőrség is jobban tenné ha igazoltatgatások helyett nyomozna!

Trompf · http://trompf.blog.hu 2015.07.13. 13:36:36

"A keddi tanúmeghallgatás előtt a rendőrség megküldte észrevételeit az EBH-nak. A 9 pontba szedett válaszra részleteiben nem térünk ki.,"

Ez is érdekes nem ?
A témával kapcsolatban megkérdezitek a rendőrséget, azok válaszolnak nektek, de ti nem tértek ki a válasz közlésére.
Nem tértek ki, hiszen vélhetően a prekoncepciótokat a válasz semennyire nem támasztaná alá.
Így a tisztelt közérdemű nem érdemli meg, hogy megismerje azt, ugyi ?

Netuddki. 2015.07.13. 13:38:55

@Nancsibacsi: Az orbán rezsim 20 fős csoportokban főváros látogatást szervez a menekülteknek. Hogy valóban tisztában legyenek azzal, hogy még véletlenül se itt akarnak letelepedni...

Trompf · http://trompf.blog.hu 2015.07.13. 13:46:27

@Nancsibacsi:

Naponta ennyien érkeznek:
www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo/elfogott-migransok-szama

Idén már meghaldja a 80.000-et a számuk.
Előbb utóbb több ezren is lófrálnak majd országszerte.
Minnél elöbb le kell zárni a határt.

Tudományos libsizmus 2015.07.13. 13:52:58

Ha nem tévedek, pont a "jogvédők" miatt vannak megint az utcán a hajléktalanok.

Nancsibacsi 2015.07.13. 13:57:46

@bértrollbosszantó_kovi1970: Ez addig nem durva, míg nem találkozol velük. Mintha 20 hajléktalant raktak volna fel egy metrókocsiba - büdösek mint a trágya. Ráadásul semmi felügyelet - azért ne mondjátok hogy ez normális. Így is kib.szott sok hajléktalan van - nem szorulunk ebből importra.

Nancsibacsi 2015.07.13. 13:59:14

@Trompf: Értem én, de én eddig abban a hitben voltam, hogy azért szedik őket össze a határon, hogy szépen berakják valami rezervátumba, ahová valók. Aztán meg továbbküldjék zárt vonatokon a németeknek. Ez a személyes találkozás nagyon letaglózó volt. Direkt metróval mentem, hogy megússzam a b.zik felvonulását, erre lépten-nyomon ott jöttek az import hajléktalanok.

KUHULIN 2015.07.13. 13:59:51

Majd ha igazoltatni akarnak, azt mondom, hogy hajléktalan vagyok, ne vegzáljanak! Így jó lesz? Remélem ez majd az autózás közben is működik! :)

presshelsinki 2015.07.13. 14:07:02

@Trompf: Elsősorban terjedelmi okok miatt nem. Meg az sem szokás egy kontradiktórius eljárásban, hogy a válaszait az ellenérdekű fél már előre fefedje. Nem kellene mindenre trompfolni.

presshelsinki 2015.07.13. 14:13:30

@KUHULIN: Nem azt szeretnénk, hogy a hajléktalanok "védett csoportot" alkossanak, csak annyit, hogy érvényesüljön a jogegyenlőség. Magyarországon egyébként is általános probléma az igazoltatások nagy száma. Tavaly összen 2,8 millió igazoltatás történt! Ez bődületesen nagy szám, különösen úgy, hogy senki nem vizsgálta meg, milyen hatékonysággal, milyen körülmények között. A közúti igazoltatást is rutinszerűen alkalmazzák olyan közlekedőkkel szemben, akik nem sértenek szabályokat vagy semmi nem utal arra, hogy szabálysértésre készülnének. Ez is rossz gyakorlat a Helsinki Bizottság szerint.

Faszerkezet 2015.07.13. 14:14:24

@presshelsinki: "Elsősorban terjedelmi okok miatt nem."

Igen. Egekbeszökött volna a nyomtatási költség.... Jah nem... :)

Trompf · http://trompf.blog.hu 2015.07.13. 14:58:40

@Nancsibacsi:

A zárt utaztatás menekültek esetén, csak a vissza úton esedékes, mert olyat csak nyugati demokratikus keretek között élő, embertásainkkal végetelenül szolidáris példaképeink tehetnek meg.

Ott lehet pl mindenféle civilek tiltakozásától teljesen mentesen határt lezárni, ahogymegtette Franciaország, Ausztria, és Svájc is az Olasz határ mentén.
Lehet cigánytelepeket felszámolni, és zárt járművekkel (repülő, vonat, busz, ...) visszatoloncolni őket abba az országba ahonnan szerintük érkeztek.
Ugyanezt menekültekkel is Dublin kulocszsóra hivatkozva.

És mivel nyugati példaképeink erkölcsi érzékére nem vetülhet árnyék, így ott nincsnennek is túlbuzgó civil szervezetek, akik ezt felrónák Nyugati példaképeinknek, mitöbb a hazai civilek se emelnek a nyugati módszertannal szemben egy szó kifogást annyit sem.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2015.07.13. 15:05:57

@Nancsibacsi:

Nem beszélve arról a tényról, hogy Macedóniában sé Szerbiában a hatóságok Maygarországot úgy reklámozzák, mint egy kéjutazás célpontját, ahol nemcsak hogy alapból vízumot kap a több millió bevándorló, de díszkíséretet Nyugat-Európáig.
Így a pénzüktől meg is fosztják őket a Szerb, és Macedón hatóságok, hisz arra nem lesz szükségük a delikvendeknek, cserébe határunkig kísérik őket.
Biztos ami biztos törvényt is hoztak, hogy 70 nap alatt szökjenek át Magyarországba, különben megismerik a Balkán börtönök vendégszeretetét.

Nancsibacsi 2015.07.13. 15:19:08

@presshelsinki: Tehát ha a darabolós gyilkos nem hajt gyorsan, és világít elől-hátul, akkor nyugodtan viheti a véres láncfűrészt a csomagtartóban - nincs semmi baj. Szerinted a csempészeket hogyan szűrnék, ha csak a szabálysértőket igazoltatnák?

Nancsibacsi 2015.07.13. 15:21:01

@Trompf: "És mivel nyugati példaképeink erkölcsi érzékére nem vetülhet árnyék, így ott nincsnennek is túlbuzgó civil szervezetek"
Meg ha vannak is, lesz.rják őket nagyon helyesen, ha az ország érdekéről van szó. Mondjuk nem is értem milyen civil az, amelyik egy szedett-vedett szír érdekét előrébb valónak tartja a magyarénál. Nem lehet az ilyen kancsók állampolgárságát megvonni?

Nancsibacsi 2015.07.13. 15:21:59

@Trompf: Na de várjál - Szerbia nem EU tag. Ezért amint jött a probléma, 1 percen belül lett megoldás: utolsó szerbiai állomásig kapnak jegyet, 3 napon belül el kell hagyni az országot, utána kilövési engedély van rájuk. Mi persze ezt nem tudjuk megcsinálni...

Nemfajtalan srác 2015.07.13. 15:31:52

@presshelsinki:
"a Helsinki Bizottság szerint."

Mitől bizottság a Helsinki Bizottság? Ki bízta meg őket bármivel?

Szerintem már a név is visszaélés, mivel olyan látszatot kelt mintha közösségi felhatalmazása lenne a csoportosulásnak. Valójában néhány külföldről pénzelt, nagyon kicsi belföldi támogatottsággal rendelkező soroskomisszár megrendelésre végzett mozgolódásáról van szó

Nemfajtalan srác 2015.07.13. 15:37:01

@Nancsibacsi:
Ha betiltanák is ugyanazt csinálná, csak még nagyobb fizetésért. Mert akkor a "Polgárjogi aktivista C" kattegóriából átmenne "szabadságharcos B" fizetési osztályba a Soros tabella szerint

kosztarovics bácsi 2015.07.13. 16:18:15

A hell sinki bizottság, meg a többi gittegyletes fószer megadhatná a lakcímét, hogy a hajléktalanokat, meg a migránsokat az ő lakásaikba tereljék a rendőrök.Természetesen igazoltatás nélkül, nehogy ok legyen az újabb nyafizásra...

DFK 2015.07.28. 12:32:00

Érdekes, a menekültes posztoknál, miután sikerült a kommnetelőknek egyértelműen bizonyítani, hogy a HB valótlan dolgokat állít, nem működik a kommentelés.
süti beállítások módosítása