Helsinki Figyelő

Egyelőre nem látszanak a menedékkérőknek a Nyugatról visszapaterolt százezrei, amelyeket kormánypárti megszólalók előszeretettel vizionálnak. Mindezidáig százakban mérhető a visszavetteknek száma, akik itt adták be első menedékkérelmüket, de később másutt is megpróbálkoztak vele. bevandorlsvisszaklds.jpg

Mottó: „Most már potenciálisan 160 ezer és 200 ezer közé tehető azoknak a száma, akiket nekünk vissza kellene fogadnunk. […] csak a nyár folyamán egy tucat charter járat érkezését jelentették be a német, svájci, francia hatóságok, amiben Magyarországon nyilvántartásba vett menekültek fognak ide érkezni.” Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke a TV2 Mokka c. műsorának 2015. június 4-iki adásában

Német statisztikák szerint 2015 első negyedévében Németország 2952 menedékkérőt próbált visszaküldeni Magyarországra azért, mert először itt nyújtották be a kérelmüket. Magyarország 2304 esetben elismerte felelősségét, mégis csupán 42 (!) menedékkérő érkezett ténylegesen vissza Németországból – ez kevesebb, mint a lehetséges visszaküldések 2%-a.

A menedékkérők Európai Unión belüli visszapaterolásáért felelős ún. „dublini rendszer” egyébként hihetetlenül gyengén működik: a hatékonyságukról ismert német hatóságok visszaküldési eredményessége Bulgáriába is csak 3% volt, de még a szomszédos Ausztriába is csak a lehetséges esetek 16%-ában sikerült a visszaküldés az első negyedévben.

Ezt erősítik meg más adatok is. Tavaly az uniós tagállamokból összesen 827 menedékkérőt küldtek vissza hozzánk, ami – összevetve a 2014-ben nálunk regisztrált 43 ezer menedékkérővel – nem tűnik tragikusnak. És az idei számok sem mutatnak kiugró növekedést eddig: az első négy hónapban összesen 522 visszavétel történt.

Ennyit arról, hogy a Magyarországról tömegesen nyugatra távozó menedékkérőket tízezrével küldenék vissza. Hát, nem. Miként a Monty Python lánglelkű Lancelotját, Kósa Lajost itt is elragadta kínos frazeológiája.

A bejegyzés trackback címe:

https://helsinkifigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr787549268

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mibe kerül az országnak az új vasfüggöny? 2015.06.17. 18:39:14

Rég nem merem leírni azt, hogy ennél már nincs lejjebb, mert a kormány szívós munkával folyamatosan szállítja a cáfolatot. Ma megint szintet lépnünk az embertelenségben: 26 évvel a kommunista vasfüggöny eltakarítása után a pár éve még kordonokat bon...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

különvélemény2 2015.06.17. 17:59:58

"csak a nyár folyamán egy tucat charter járat érkezését jelentették be a német, svájci, francia hatóságok, amiben Magyarországon nyilvántartásba vett menekültek fognak ide érkezni."

Úgy látszik nem sikerült az idézetet értelmezni.

Idén durvult el a helyzet, ezért tavalyi statisztikákat, meg első negyedévet (ami nyilván nem akkor ment ki, csak akkor küldték vissza) vicces felhozni.
Majd pár hónap múlva látszanak azok az adatok, amiket most a fidesz vizionál.
Akkor kellett volna megírni ezt a cikket.

presshelsinki 2015.06.17. 18:08:21

@különvélemény2: Igen, lehet, hogy néhány hónap múlva is meg kell írni. A helyzet azonban az, hogy már tavaly 43 ezer memedékkérő érkezett, 2013-ban pedig 19 ezer, ami nagyságrendekkel nagyobb, mint a korábbi számok. És ők, amint tehették, ugyanúgy Nyugatra mentek, mint korábban is. Tehát már hónapokkal ezelőtt tízezrek lehettek Nyugaton, akik először Magyarországon kértek menedéket. A visszadublinozottak száma azonban egyáltalán nem nőtt drámaian. Jó, ha tudja: alapesetben a visszaküldésre fél éve van a másik államnak, ami - ha a delikvens eltűnne - legfeljebb másfél évre nőhet.

különvélemény2 2015.06.17. 18:26:14

@presshelsinki:
Ok, de te is tudod, hogy az nem úgy megy, hogy szépen arányosan küldözgetnek vissza embereket.
Sokkal inkább úgy, hogy elfogy a türelem és elkezdenek mindenkit visszadobni, ahogy Kanada csinálta a cigányok miatt, amikor minden magyart visszaküldtek gyorsított eljárással, függetlenül attól, éppen milyen stádiumban volt. Sokaknak rendes bejelentett állásuk volt, több éve kint dolgoztak, mégis hirtelen jönni kellett.

Az osztrákok már bejelentették a gyorsított eljárásokat, sejthető, hogy a többiek is be fogják jelenteni, ha eddig nem tették.

libsi nóta bárki unja 2015.06.17. 18:26:48

Mindig csak utólag, mindig csak megmagyarázni de soha nem megoldani, és folyton folyvást ajvékolni

Ez viszi a libsiket a kárhozatba. Nosza rajta csak így tovább!

csepke 2015.06.17. 18:31:19

"összevetve a 2014-ben nálunk regisztrált 43 ezer menedékkérővel – nem tűnik tragikusnak. " a 43ezer önmagában tragikus. És de, téved ha azt hiszi valaki, ez már nem látszik. Amerre én járok Bp-en érezhetően több lett a külföldi. És nem a jópofa egyetemisták.

2015.06.17. 18:42:34

A poszt logikáját követve: a kerítés ügy túl van lihegve, mert egyelőre nulla, azaz 0 kilométer kerítés van a magyar-szerb határon. A statisztikák szerint eddig csak magánterületek, illetve egyes közintézmények határaira épültek kerítések. Emellett a kerítésépítési statisztikák azt mutatják, hogy közutak és vasútvonalak mellett emelt életvédelmi kerítések 74,98%-át vágták át a helyiek, azaz egy kerítés nem visszatartó erő.

Ennyit arról, hogy a kormány kerítéssel akarná útját állni a bevándorlóknak...

Irónia off :)

libsi nóta bárki unja 2015.06.17. 18:45:12

@csepke:
Szállj fel a debrecenből jövő vonatra! Már helyet sem találni, annyira dugig van színesbőrűekkel. Mintha egy másik kontinenre cseppentél volna

Akik bagatellizálni akarják azügyet, mások tudatlanságára apellálnak, illetve kihasználják azt a tényt, hogy az illegális migráció - a nevének megfelelően - láthatatlan csatornákon keresztül áramlik

Az illegális biznisz segítői maguk is bűntársakká válnak. Ez éppúgy vonatkozik a "jogvédőkre" , mint az embercsempészekre

Zöld atomerőmű (törölt) 2015.06.17. 18:51:26

@libsi nóta bárki unja: Balliberális barátaink nem vesznek tudomást a tényekről, csak fújják a magukét. Év eleje óta nyomják, hogy a bevándorlás nem érint minket, mert a bevándorló megy tovább nyugatra. Nem zavarja őket, hogy az EU kvótákat akar, sok ország pedig visszaküldené őket oda, ahol beléptek az EU-ba.

Ha egyszer OV negatívan nyilatkozik a bevándorlókról, akkor nekik az ellenkezőjét kell képviselni tűzön vízen (dróthálón) át :)

Zöld atomerőmű (törölt) 2015.06.17. 18:54:38

Itt éppen azt látjuk, ahogyan egy csapat rekatormérnök, és nagy energiás fizika professzor behajózik a nagy utazásra. Már csak azt nem értem, hogy Anglia miért nem tárt karokkal várja őket, miért kell szökniük? Hiszen ott nem ilyen Orbánok meg Vonák vannak, hanem igazi européer politikusok!

index.hu/kulfold/2015/06/17/a_legujabb_menekultes_videon_a_waberer_s_kaiomnjat_lepik_el/

különvélemény2 2015.06.17. 18:56:02

"ez kevesebb, mint a lehetséges visszaküldések 2%-a"

Ezen az adaton tökéletesen látszik, hogy mennyire nem tisztelik a törvényeket.
Mint ahogy azon is látszik, hogy a földközi-tengeri, vagy volt szocialista országok nem érdeklik őket, pedig ott nincs háború, nincs diktatúra, stb.
Tehát a könnyfakasztó sztorik a szegény háborús menekültről mind hamisak, a bevándorlók legnagyobb része, gazdasági menekült. A fenti példát követve 98%-uk nem a háború, vagy a diktatúra elöl menekül, hanem minél kényelmesebb életért akar eljutni a legjobb szociális ellátással rendelkező jóléti országokba.

Zöld atomerőmű (törölt) 2015.06.17. 19:00:04

Hogy mik vannak...

www.origo.hu/nagyvilag/20150617-szlovakiaban-a-lakossag-70-szazaleka-ellenzi-a-menekultek-befogadasat.html

"Szlovákiában a lakosság több mint 70 százaléka ellenzi a menekültek kvótarendszer alapján történő befogadását, és közel kétharmada veszélyforrást lát bennük - derül ki a Polis közvélemény-kutató ügynökség felméréséből"

----

hvg.hu/vilag/20150525_A_csehek_sem_kernek_a_menekultugyi_kvotar

"A csehek sem kérnek a menekültügyi kvótarendszerből"

"Egyre több ország utasítja el az EU-s, kötelező menekültügyi kvótarendszert. A lengyelek, lettek nem támogatják a döntést, és most a csehek is nemet mondtak"

---

kulfold.napimix.hu/lettorszag_onkentes_menekultbefogadas_igen_kvota_nem/1725328/frame

"Lettország támogatja a menekültek önkéntes alapon történő befogadását, de kötelező kvóták bevezetése nélkül – közölte kedden Laimdota Straujuma, az Európai Unió soros elnökségét ellátó balti ország miniszterelnöke"

---

www.hirek.sk/belfold/20150612173201/Lajcak-a-schengeni-feltetelek-mellett-nem-lehet-a-bevandorlasi-kvotakat-megvalositani.html

"A 28 európai országban megoszlanak a vélemények. Az illegális bevándorlók nyomásának leginkább kitett országokon kívül a bevándorlók áthelyezését Szlovákia és Nagy-Britannia, Csehország, Észtország, Franciaország, Litvánia, Lettország, Magyarország, Lengyelország és Spanyolország is elutasítja. A spanyol kormánynak nem a kvóta ellen van kifogása, inkább az illegális bevándorlók egyes országokban való elhelyezésének az Európai Bizottság által felállított szabályrendszerét bírálja."

----

Ha nem vagyunk észnél, előbb utóbb lesz szlovák-magyar, és osztrák-magyar kerítés. Érthető okokból...

Ortodox 2015.06.17. 19:24:04

qrvára nem fogjuk megvárni a nyugatról idezsuppolt embereket.

Brix 2015.06.17. 20:02:39

Sajnos, a Helsinki Bizottság egyáltalán nem érti, mi folyik most a világban! Jelenleg 10 milliók várnak indulásra készen Afrikában és Ázsiában , hogy Európába jussanak bármi áron... Csak a Macedón határon napi 3000 ezren jönnek át és milliók már úron vannak valahol.
Ez egy modern kori népvándorlás , ami el akarja söpörni az európai civilizációt.
Mindnyájan tudjuk , hogy bámilyen szomorú ezeknek az embereknek a sorsa, nem fogadhatjuk be őket. Ezt ők is tudják, hiszen meg sem állnak sem Dél-Európában, sem, Kelet-Európában, kizárólag a világ leggazdagabb országait célozzák: Norvégia, Svédország, Anglia., Németország, viszont ott már telítődött velük a társadalom. Előbb- utóbb ide fogják visszaszorítani a nem kívánatos embertömegeket.
A genfi konvenciót már régen fel kellett volna mondani, hiszen az akkori demográfiai viszonyok teljesen mások voltak., mint ma. Akkor, 2,5 milliárd ember élt a Földön , most 7,4 milliárd. Ezt a népszaporulatot Európa képtelen befogadni, még Németország sem , nemhogy a kisebb európai államok
A Helsinki Bizottság akkor jár el legjobban, ha megvédi az európai emberek érdekeit és kiáll a modern kori, népek inváziója ellen! Mondhatnám , hogy "sáskajárás" mert erre hasonlít az egész....Valódi menekülteket befogadnánk, pl családokat , nőket, gyerekeket- de csak limitált számban, amennyit még be tudunk integrálni a társadalomba. DE, azt, hogy erőszakos , fiatal férfiak százezrei betörjenek Európába , azt nem fogjuk engedni!

presshelsinki 2015.06.17. 23:52:33

@különvélemény2: Maradjunk komolyak. Ki nem tiszteli a törvényeket? A visszaküldés lehetőség, nem kötelezettség. Itt arról van szó, hogy bár a németeknek a dublini egyezmény alapján lehetősége lenne visszaküldeni a menedékjogot először Magyarországon kérőket, de valamiért mégsem teszi. Fontos kérés, hogy miért nem. Erre én innen nem tudom a választ, de itt nem csak arról lehet szó, hogy a lefülelt menedékkérők eltűnnek, sokszor maguk a nyugati hatóságok állnak el a visszaküldéstől és adnak valamiféle státuszt a migránsoknak.

presshelsinki 2015.06.18. 00:01:59

@Leszakadt plakátot zörget a nyári szellő: Igen, teljesen eszement terv ez a 175 km-es, 4 m magas kerítés, "technikai zár". Erős kétségeim vannak nekem is, hogy ezt záros határidőn belül képes az ország megépíteni és a költségeket kigazdálkodni. Ha, mondjuk (nem tudom!), km-enként 1 milliárdos költséggel számolunk, ez 175 milliárdot tesz ki. Tavaly a menekültügy költsége 2,6 milliárd volt, számoljunk egy gondolatjáték erejéig idénre 5 milliárddal. Illetve számoljunk azzal, hogy a magyar határrendészetet és menekültügyet már nem fogja annyi pénzzel támogatni a sokat szapult EU, mint eddig. Lehet, hogy mégsem a legjobb befektetés egy ilyen "kerítés"?

libsi nóta bárki unja 2015.06.18. 00:11:26

@presshelsinki:
Egyszerűbb a megoldás ennél.

Azért nem toloncolják vissza őket Mgyarországra, mert 2 nap múlva újra ott lesznek a nyitott belső határokon keresztül. Ehelyett abban reménykednek, hogy Magyarország meg fogja akadályozni a menekülthullám bejutását, még ha ezt teljesen nyíltan nem is merik kimondani

Érdemes alaposabban beleolvasni a német sajtóba, a sorok között is

Ortodox 2015.06.18. 00:11:35

@presshelsinki: 'Igen, teljesen eszement terv ez a 175 km-es, 4 m magas kerítés, "technikai zár". Erős kétségeim vannak nekem is, hogy ezt záros határidőn belül képes az ország megépíteni'

Nembaj, nem neked kell. A ktget ki kell fizettetni az EUval. A kerítésre 9 mrd-os becslést lehetett olvasni libbant sajtóban. A már táborosított illegálisok meg is építhetik közmunkában.

' Illetve számoljunk azzal, hogy a magyar határrendészetet és menekültügyet már nem fogja annyi pénzzel támogatni a sokat szapult EU, mint eddig. '

Ja, majd az olasz-francia határzárat támogatja inkább, ami belső EU határ. Hülye.

libsi nóta bárki unja 2015.06.18. 00:15:20

@presshelsinki:
"Lehet, hogy mégsem a legjobb befektetés egy ilyen "kerítés"?"

Valószínűleg olcsóbb lenne őrtornyokat építeni egy-egy géppuskával és jól kiképzett, éjjeli optikával felszerelt mesterövészekkel

libsi nóta bárki unja 2015.06.18. 00:17:51

@Ortodox:
"A már táborosított illegálisok meg is építhetik közmunkában."

Ez qrvára jó 5let, én támogatom ha nemzeti konzultációra lesz bocsátva!

presshelsinki 2015.06.18. 00:20:16

@Ortodox: Nem valószínű, hogy erre az EU pénzt adna a kormánynak, akár 9 milliárd (ami meglepően kevésnek tűnik), akár több. De, ki tudja, még neked is igazad lehet. (A hülyézést pedig itt a jövőben mellőzni szíveskedjél.)

libsi nóta bárki unja 2015.06.18. 00:24:00

@presshelsinki:
Nem tudom mennyi egy kerítés építési költsége, de a méterenként 1 milló forint irreálisnak tűnik. Ha ilyen drága lenne, soha nem épülne vadkerítés, amit pedig egy-vadásztársaság saját mega szokott kigazdálkodni

A költséget pedig fizessék azok, akik miatt szükség van rá. Vagy le is dolgozhatják ha nincs elég pénzük

Ortodox 2015.06.18. 00:28:14

@presshelsinki: Az EU seggét védi a kerítés. Ki kell fizetniük, nem is kérdés.

Megzsaroljuk őket mint a digó Renzi. hvg.hu/vilag/20150614_Olaszorszag_egy_Bterven_dolgozik_a_bevan

Ha nem tetszik akkor európa közös kultúrális örökségét, a tahócigányokat is szét kell osztani az EUban, kvóta szerint.

presshelsinki 2015.06.18. 00:33:41

@libsi nóta bárki unja: A költségekről nem tudok semmit, de sejtéseim szerint jóval drágább, mint egy vadkerítés. Ha ez csak egy sima magas drótkerítés lenne, túrót nem érne a határsértőkkel szemben. Ezt a műtárgyat állandóan ellenőrizni, karbantartani kell, szóval ez nem csak drótból, technikai kütyükből áll majd, hanem "emberből" is. Abban pedig ne legyen kétséged, hogy ezt nem a migránsok, hanem mi, adófizetők fogjuk megfizetni.

Ortodox 2015.06.18. 00:35:29

Különben is a bulgárok már eddig is egész szép kerítést húztak fel, pedig nem vmi gazdagok. Egész jó lett. Úgyhogy vehetünk tőlük kápókat a melóhoz.

www.reuters.com/article/2014/07/17/us-bulgaria-refugees-fence-idUSKBN0FM1ZF20140717

Bolgár-magyar két jó barát!

Persze engem az se zavar ha a szerbek építik meg a déli határukra, ha már az EU állítólag fel akarja őket venni.

Ortodox 2015.06.18. 00:37:41

@presshelsinki: 'Abban pedig ne legyen kétséged, hogy ezt nem a migránsok, hanem mi, adófizetők fogjuk megfizetni.'

Fizesse inkább a mighty EU!

Persze azt is, ha mégse lesz kerítés, esetleg nem minden határsértő helyezkedik el a fogorvosi v. atomfizikusi szakmában 3 héten belül.

különvélemény2 2015.06.18. 06:49:20

@presshelsinki: Ezt írtad:
"2952 menedékkérőt próbált visszaküldeni Magyarországra"
"42 (!) menedékkérő érkezett ténylegesen vissza Németországból"

Akkor lehet, hogy én értettem félre. Most ennyit küldtek vissza a németek, a többinek mind megadták a tartózkodási engedélyt, vagy ennyi érkezett vissza?

Ha minden sorban máshogy fogalmazol, az vagy szándékos csúsztatás, vagy nem ittál kávét.

libsi nóta bárki unja 2015.06.18. 08:16:15

@presshelsinki:
"ez nem csak drótból, technikai kütyükből áll majd, hanem "emberből" is. "

Oda akarsz kilyukadni, hogy ne legyen határellenőrzés, még az se ami eddig volt (mert jelenleg is védik a határt "emberek")? Senki ne védje a határokat, jöjjön bármi jövevény, ha tetszik egy egész hadsereg?

Szép elképzeléseid vannak a világról. Engem ez nem kicsit Károlyi Mihályéra emlékeztet, és tudjuk mi lett a következménye

libsi nóta bárki unja 2015.06.18. 08:20:37

@presshelsinki:
"Abban pedig ne legyen kétséged, hogy ezt nem a migránsok, hanem mi, adófizetők fogjuk megfizetni."

Olvasgattam a német lapok reakcióját. Szokás szerint nem a vonalas cikkek, hanem az olvasói kommentárok az érdekesebbek. Többen is azt írják, hogy ennél jobb befektetés az EU-ban még nem volt, és a kerítés építésére még a saját pénzükből is hajlandók áldozni, ha megadja valaki a bankkontó számot
süti beállítások módosítása