Helsinki Figyelő

Ayman behívót kapott Bassár el-Aszad állami hadseregétől. A fiatal férfi nem akart az övéi ellen harcolni a szíriai polgárháborúban. És különösen nem akart az Iszlám Állam terroristái közé kerülni. Előbb bujkált, majd elmenekült hazájából. Néhány hete menedékjogot kapott Magyarországon.

sziriai_harcok_thesiegeofaleppo900.jpg

Különleges csoport a szolgálatmegtagadóké a menedékkérők között. Számos körülményre kell figyelemmel lennie a menedékjogi eljárásnak. Nem minden háborús konfliktusból elmenekülő szolgálatmegtagadó jogosult védelemre, de akit aránytalanul súlyos büntetés vagy kínzás fenyeget, mert nem tesz eleget hadkötelezettségének, vagy ha azzal kell számolni, hogy besorozottként majd háborús bűncselekmények elkövetésére vagy terrorakciókra kényszerítik, annak a menedékkérőnek meg kell adni a menedékjogot.

Márpedig Ayman mindkét feltételnek megfelelt. A katonai szolgálatmegtagadást az aszadi diktatúra kegyetlenül bünteti, és a „dezertőröket” attól függetlenül a rendszer ellenségének tekinti, hogy valós ellenzéki tevékenységét folytatnának vagy fegyveres ellenállók volnának. Ayman attól is alappal tarthatott, hogy az Iszlám Államtól (IS), ettől a rettegett terrorszervezettől kap majd visszautasíthatatlan „behívót”, és emberiesség elleni bűncselekményben kell majd részt vállalnia. Ezért aztán hősünk várandós feleségét hátrahagyva előbb hazájában bujkált, majd tavaly júniusban elhagyta Szíriát.

Júliusban adta be menedékkérelmét Magyarországon. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) nem vonta kétségbe Ayman menekülési történetét, azonban – arra hivatkozva, hogy a szíriai férfi nem számolt be közvetlenül a személye ellen irányuló üldöztetésről – nem menekültként, hanem csak oltalmazottként ismerte őt el. Ez utóbbi is védelmet jelent, de alacsonyabb szintűt, mint a menekült státusz.

Ayman és az ügyében eljáró Győző Gábor, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje nem nyugodott bele a döntésbe, és bíróságon kezdeményezte ügyfele menekültként való elismerését. A keresetben hangsúlyozták, hogy a szíriai hatalom politikai ellenzékinek tekinti a szolgálatmegtagadókat és a szökött katonákat, így a rá váró büntetés a neki tulajdonított politikai meggyőződés miatti üldöztetésnek tekinthető.

A bíróság egyetértett Ayman és ügyvédje érveivel. Sokat nyomott az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság védelmi iránymutatása is, amelyik leszögezi: a szolgálatmegtagadókat és dezertálókat a szíriai diktatúra akkor is kormányellenesnek tekinti, ha nincs bennük elkötelezett politikai meggyőződés. Ebből pedig az következik, hogy az ilyenek körét menekültként kell elismerni. Dudás Dóra Virág jogerős ítéletében azt is kiemelte, hogy a BÁH tévesen értelmezte úgy a helyzetet, hogy kérelménél a Helsinki Bizottság ügyfele csak az általános biztonsági helyzetre hivatkozott, és a menekültügyi hatóság erre hivatkozva nem szerzett be információt a szíriai szolgálatmegtagadókról, így pedig nem tárta fel a teljes tényállást.

Aymannak azért volt létfontosságú menekült státuszt szerezni, mert oltalmazottként semmi esélye nem nyílt volna arra, hogy családját legálisan idehozhassa. Most már menekültként kezdeményezheti a családegyesítést, és nagyot nőtt annak az esélye, hogy családja kimeneküljön a szíriai pokolból.

(A szíriai férfi nevét írásunkban megváltoztattuk.)

Zádori Zsolt

A bejegyzés trackback címe:

https://helsinkifigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr877365234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bandiras3 2015.04.14. 16:07:32

Assad egy féreg. De egy olyan féreg aki hasznos. Rendet tart a csürhe népe között, és az erőszakot állami monopóliumként tartja fenn, más csoportokat, terroristákat nem tűr meg a földjén. Assad alatt lehet békében élni. Nem túl jól, de békében, ha az ember nem nyitja túl nagyra a pofáját. Persze most, háborús helyzetben, semekkorára se nyithatja az ember az arcát. Ez valahol érthető is. A másik alternatíva jelenleg az IS. Tudjuk hogy mit jelent. Az IS-t el kell törölni a föld színéről. Ez pedig mocskos meló lesz, mert Assad hadseregével ellentétben ezek a mocskok nem hordanak egyenruhát, fél perc alatt lesz az AK val hadonászó őrültből menedéket kereső rettegő civil, akit üldöztek a gonosz terroristák. Hogy aztán Assad katonái közé vágja a gránátot. Ilyen helzetben elég nehéz objektívan nyilatkozni, és nem tudom elítélni Assadot hogy bünteti a szolgálatmegtagadókat és dezertőröket. Pont úgy, ahogy az összes eddigi háborús konfliktusban bármely állam, köztük az USA is (Vietnam elől tömegesen vándorolt Kanadába az ifjúság). Hair musical kötelező. Nem kell Assad? Nézd meg Líbiát mi lett belőle Kadafi nélkül. Az is egy féreg volt, de többet ért élve mint holtan. Nem Assadért harcol a hadserege, hanem a rendért, az IS ellen. Assad egyetlen szerencséje az volt, hogy Líbiában gyorsan lezajlott a "demokratikus átalakulás", és a népe láthatta a Tv-ben hogy ez mivel jár. Azóta inkább eltűrik, engedelmeskednek neki, és harcolnak a közös ellenség ellen.
A csávó otthon hagyta a terhes asszonyt? Milyen ember az ilyen? Az IS lövi a város határát, robbantgat, ez pedig a családot hátrahagyva elmenekül a katonai szolgálat elől ahelyett hogy fegyverrel védené népét és családját? Ez nem férfi hanem egy gyáva szar.

2015.04.14. 16:24:40

Jó, csak aztán nem akarjon minket az igaz hitre téríteni karddal, puskával.

presshelsinki 2015.04.14. 16:42:49

@bandiras3: Azért nagy "merészség" innen megítélni valaki menekülésének az erkölcsiségét. Ha nem ismerjük pontosan a körülményeket, tán jobb óvatosnak lenni.

bandiras3 2015.04.14. 17:28:16

@presshelsinki: Besorozták volna Assad haderejébe, kapott volna egy puskát, és kihajtották volna a frontra ugyanúgy mint Sztálin katonáit, hogy harcoljon az otthon maradottakért és a diktátoráért. Ez elől menekült el. Az ott egy rohadt húsdaráló, és igen magas esélye lett volna megdögleni. Miközben fegyverrel védi a meg nem született gyermekét az IS becses figyelmétől. Aki még a családja biztonságáért SE fog fegyvert... Igen, lehet hogy részt vett volna tömeges mészárlásokban, mint pl Stalingrad is volt, és valószínűleg parancsba kapta volna hogy lőjön agyon elfogott IS harcosokat is.
Viszont az hogy szarban hagyta a terhes asszonyt...
süti beállítások módosítása