Helsinki Figyelő

Köszönő szavak a Wolf-díj átadásán

Fischer Ádám karmester, a Magyar Helsinki Bizottság Egyesület tagja ma vette át a Wolf-díjat az izraeli parlamentben. A világ egyik legrangosabb tudományos és művészeti elismerését eddig 8 honfitársunk érdemelte ki. Fischer Ádám a zeneszerző Ligeti György után a második magyar művész, akit e díjjal jutalmaztak. A zsűri az ihletett zeneművészi életműve mellett emberi jogi tevékenységét is nagyra értékelte. Kedves barátunk a díjjal járó pénzjutalmat a Helsinki Bizottságnak ajánlotta fel. Ez több mint nemes gesztus, óriási segítség nekünk, hogy tovább végezgessük jogvédő munkánkat. Nagyon köszönjük, Ádám.

Fischer Ádám a díj átvétele után lehetősége volt rövid beszédet mondani. Ez itt olvasható.

fischer_tonhalle_1.jpg

Elnök Úr! Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Nagy megtiszteltetés és kitüntetés számomra a Wolf-díj, amit szeretnék ezúton is megköszönni.

A zsűri – tudomásom szerint – a díjat nemcsak a művészet terén nyújtott tevékenységemért ítélte nekem, hanem az emberi jogok védelem iránti elkötelezettségem miatt is. Ezért különös köszönettel tartozom Önöknek. Természetesen nagyon örülök, ha elismerik a zenei tehetségemet, de számomra sokkal fontosabb, hogy értékelik az egyetemes emberi jogok védelmében kifejtett tevékenységemet. Miért? A mai világban ugyanis ennek elismerésével világos üzenetet küldenek. A jogvédő szervezetekre a kormányok egyre több országban ellenségként tekintenek. Például hazámban, Magyarországon a kormány mindent elkövet azért, hogy a civil jogvédők munkáját jogellenesnek állítsa be.

De ez nemcsak Magyarországon probléma. Az emberi és polgári jogok védelmezőivel szembeni bizalmatlanság világszerte terjedőben van. Ezért különösen fontos mostanság újra és újra elmondani, hogy a jogállam védelme az egyik legfontosabb ügy egy demokráciában. Mi nem az államot támadjuk, hanem a demokráciát védjük. A demokratikus kormányoknak üdvözölniük kellene a civil jogvédők tevékenységét ahelyett, hogy harcolnának ellenük.

Szeretném bejelenteni, hogy a Wolf-díjjal járó pénzjutalmat a Magyar Helsinki Bizottságnak adományozom. Ők civil szervezetként az emberi méltóságot és a jogállamot védik. Az egyesületnek hosszú évek óta tagja vagyok. Nagy örömömre szolgál, hogy a Helsinki Bizottság társelnökét Pardavi Mártát itt üdvözölhetem.

Tisztelt zsűritagok! Szeretném kitüntető bizalmukat ismét megköszönni! A Wolf-díj arra ösztönöz, hogy továbbfolytassam emberi jogi tevékenységemet Magyarországon, és a világ más részein.

Köszönöm!

A bejegyzés trackback címe:

https://helsinkifigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9414015154
süti beállítások módosítása