Helsinki Figyelő

Sokan megkerestek bennünket azzal, hogy mi módon befolyásolja tevékenységünket a választási eredmény. Válaszunk tömören: egyesületünk mindaddig folytatja jogvédő tevékenységét, ameddig szorult helyzetükben az emberek segítséget kérnek tőlünk.

 vizen_jaras_paris-1924_1.jpg

A Magyar Helsinki Bizottság egyidős az 1989-ben létrejött demokráciával, amelyből mára egyre kevesebb maradt. Egyesületünk átérzi a felelősséget, így meg kíván felelni annak a várakozásnak és bizalomnak, amely a bajban lévő és a hatalom fenyegetésében élő emberek felől árad felénk. Amíg segítségért fordulnak hozzánk, addig biztosan meg fogjuk adni nekik a segítséget. Eleget teszünk küldetésünknek, és mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a hatalom nyomása ellenére is folytassuk munkánkat. Ehhez szükségünk van civil barátaink és a polgárok támogatására is.

Tegnap a választók döntése értelmében egy olyan politikai erő kapott újabb négy évre felhatalmazást és szerzett kétharmados többséget az Országgyűlésben, amelyik nyolc éves kormányzása alatt világossá tette: a jogállami és demokratikus értékeknél, az emberi jogoknál és az alkotmánynál fontosabbnak tekinti hatalmi érdekeit. Ez a kormányerő az utóbbi években hadjáratot folytatott a civil szervezetek és a közélet minden olyan autonóm szereplője ellen, amelyik felszólalt a jogállamiság, az alkotmányosság és az emberi méltóság védelmében. A kampány során egyértelművé tette és mintegy államcéllá emelte: a független civil szervezeteket és jogvédőket ellenségnek tekinti, és mindent elkövet azért, hogy elszigetelje, befeketítse és felszámolja őket. A megfélemlítő propagandán túl jogalkotással is élt, amikor tavaly elfogadott egy civilellenes törvényt, és idén is benyújtott egy újabb civilellenes törvénycsomagot.

Márpedig ahogyan civil szervezetek nélkül elképzelhetetlen egy demokratikus társadalom, úgy jogvédők nélkül sem létezik civil szféra. Munkánkra ez elmúlt évtizedekben is nagy szükség volt, egy alkotmányozó többséggel rendelkező, gátlástalan hatalom idején pedig még inkább ez a helyzet.

Ugyanakkor a választásokon nyertes párt egyértelművé tette, hogy mihamarabb és drasztikus formában fogja beváltani a neki nem tetsző szervezetekkel kapcsolatos fenyegetéseit. Nincsenek kétségeink afelől, hogy ezt az „ígéretét” mihamarabb és drasztikus formában fogja beváltani a kormányerő. Ez nem más, mint társadalom elleni nyílt agresszió.

A tét ebben a helyzetben nem pusztán a civil szervezetek és támogatóinak jövője. Hanem az ország népének védelme, az olyan rászoruló embereké, akiknek a civileken kívül senki más nem segít.

Alapításunk óta 27 ezer ügyfelünk ajándékozott meg bizalmával bennünket. Amíg évente több száz, olykor több ezer bajban lévő ember fordul hozzánk, addig biztosan van értelme a munkánknak. Ezért dolgoztunk az elmúlt három évtizedben, és ezt folytatjuk ezentúl is. Mindezt nyugodt szívvel ígérhetjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://helsinkifigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3013820772
süti beállítások módosítása