Helsinki Figyelő

„Nemzetgazdasági, valamint demográfiai indokokból is szükséges élénkíteni az országba gazdasági céllal, keresőtevékenység folytatásával, valamint tudásalapú migráció érdekében beutazók körét és számát.” Mindezt nem Brüsszel ukáza, hanem az Orbán-kormány rendelettel kihirdetett migrációs stratégiája mondja. A magyar kormány most mégis vétóval fenyegeti az uniós fejlesztési stratégiát, amely lehetőségként tekint a jól menedzselt migrációra.

szijjarto3.jpg

Magyarország megvétózza a „bevándorlást támogató uniós fejlesztési stratégiát” – jelentette be tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A kormány szerint a migráció „rossz dolog”, mivel az elmúlt időszak tapasztalatai azt bizonyítják, hogy a migrációnak egyebek között komoly biztonsági kockázatai vannak. Miniszterünk arról beszélt Brüsszelben, hogy a készülő európai fejlesztési stratégia két pontja is „lopakodó módon” a bevándorlást pozitív színben próbálja feltüntetni, ezen túlmenően pedig minden tagállamot arra akar kötelezni, hogy erről így gondolkozzon.

Na, már most, hazánk a kormány megítélése szerint példás jogállam, amelytől a Nyugat is csak tanulhat. Márpedig 2013-ban fogadták el és ma is hatályban van az a kormányrendelet (aláíró: Orbán Viktor miniszterelnök), amely 2020-ig meghatározza Magyarország migrációs stratégiáját.

Néhány passzus a nemzeti jogszabályunkból, amelyet a „nemzeti ügyek kormánya” maga készített elő és maga fogadott el:

„Magyarország a területén megjelenő migráció szabályozása és ellenőrzése során támogatja a legális migráció minden formáját, jogi eszközei révén lehetőséget biztosít a huzamos idejű tartózkodásra, a letelepedésre, a magyar állampolgárság megszerzésére (honosításra)”.

Magyarország „hatékony kommunikációval elősegíti, hogy a társadalom tagjai hiteles információhoz jussanak a migrációs folyamatokról, és ezáltal csökkenjenek az e folyamathoz kapcsolódó előítéletek”.

Akkor itt egy másik külön Szijjártó miniszter figyelmébe ajánlva: „nemzetgazdasági, valamint demográfiai indokokból is szükséges élénkíteni az országba gazdasági céllal, keresőtevékenység folytatásával, valamint tudásalapú migráció érdekében beutazók körét és számát”.

És külön rész szól hazánk „befogadó ország képének kialakításáról, megerősítéséről”.

Szóval a miniszter olyan óvatos uniós törekvésekkel vívja látványos árnyékbokszát, amelyekhez képest a kormány által elfogadott hazai migrációs stratégia maga a jogszabállyá transzformált migránssimogatás.

A bejegyzés trackback címe:

https://helsinkifigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr512498457
süti beállítások módosítása