Helsinki Figyelő

A közpénzből finanszírozott, ordenáré népszavazási cirkusz közben érdemes megemlékezni egy fontos, de sajnálatosan elfeledett eseményről: éppen 25 éve volt, amikor Antall József miniszterelnök megnyitotta az országot a délszláv háborúk elől menekülők előtt, és nem csak a délvidéki magyarok előtt. A bejelentés színhelye is szimbolikus: Mohács.

antall2.jpg

tovább

A Helsinki Bizottság azt javasolja a választóknak, érvénytelen kérdésre adjanak érvénytelen választ. Ez szerintünk a legjobb felelet a népszavazás provokációjára. De van még három másik verzió is, kettőt közülük határozottan elutasítunk, a harmadikat viszont elfogadhatónak tartjuk. Megmutatjuk, a különféle szavazói változatok hogyan helyezkednek el egymáshoz viszonyítva.nepszavazos_focipalya.jpg

tovább

A Magyar Helsinki Bizottság, melynek 1999 óta tagja vagyok, azt ajánlja a választóknak, hogy az október 2-ai kvótanépszavazáson érvénytelen szavazatokat adjanak le. Szeretnék ehhez a felhíváshoz személyesen is csatlakozni és néhány gondolatot hozzáfűzni.

fischer_adam.jpg

Az minden gondolkodó ember számára világos, hogy ez a referendum nem arról szól, amit a kérdésfelvetés sugall, hiszen a népszavazás eredménye nem fogja befolyásolni, hogy Magyarországon a jövőben hány idegen telepedhet le. Akkor sem fog az eddiginél jelentősen több migráns Magyarországon maradni, ha a népszavazás elbukik, és akkor is lesz a jövőben valamilyen szintű bevándorlás, ha érvényes népszavazáson a választók döntő többsége "nem"-mel szavaz. Ezt kormánypárti és ellenzéki politikusok egyaránt bevallják, az előbbiek inkább csak nem nyilvános magánvélemény formájában. Viszont az egész akció az ország számára komoly veszélyt jelent. Hazárdjátékot űznek azok, akik ezt a referendumot a szükségszerűen leegyszerűsített és ezáltal félrevezető üzeneteket sulykoló kampánnyal együtt kitaláltak.

tovább

A tekintélyes, egykori fóti gyermekvárost szokatlan hevességű nemtelen támadások érik. A Károlyi István Gyermekközpontnak az a „bűne”, hogy kísérő nélküli menedékkérőnek ad otthont, jelenleg mintegy 40 gyereknek. Pedig a központ fontos munkát végez: fiatalokat ment meg és segít, olyanoknak is, akik senki másra nem számíthatnak.

zia_menekult.jpg

Ziának is először Fóton segítettek

tovább

A Magyar Idők öt migrációs kérdést tett fel a Helsinki Bizottságnak. Még aznap válaszoltunk. Úgy tűnhet, hiába, mert a konzervatív közéleti napilap hat napja nem talált módot nézeteink ismertetésére. Az elhallgatás is a sajtómanipuláció egyik eszköze. Mivel a kérdések lényeges problémákról szólnak, blogunkon közöljük válaszainkat.

sadiqkhan-london-major.jpg

Sadiq Khan, London muszlim polgármestere

tovább

Nincs pardon. A közmédia sajtófőnöke és a kommentátor, ifj. Knézy Jenő nem kér bocsánatot, mert egy előfutamban éppen csak az olimpiai menekült csapat versenyzőjét felejtette el megnevezni, aki történetesen megnyerte futamát. Technikai hiba történt, szakmai nem; ha valaki hibásak, azok a közmédia ellenségei. Szerintünk meg nem.

papai_gabor.jpgPápai Gábor karikatúrája

tovább

Alig vannak a nyílt menekülttáborokban. Ehhez képest a tranzitzónák 30 főben maximált limitjét azzal magyarázzák, hogy a magyar hatóságok leterheltek. Mint évtizedek óta, a magyar „menekültügyi rendszert” most is a menedékkérők mentik meg – mégpedig azzal, hogy odébbállnak. Soha nem volt érthetőbb a választásuk. Itt semmi jóra nem számíthatnak.

orban_ostorral.jpg

tovább

Nemrég festményt kaptunk egyik ügyfelünktől. Az afgán menedékkérőnek abban segítettünk, hogy védelmet kapjon Magyarországon. Képe egyszerre szól az ő és a bibliai elődök meneküléséről. Ikonográfiai segédlet a mű jobb megértéséhez.

sharif2_1.jpg

tovább