Helsinki Figyelő

„Hazámban fegyveresek tartottak fogva. Úgy vertek a börtönben, hogy a kezeimet hátrakötözték a hátamhoz és a szememet bekötötték. Hogy itt most újra be vagyok zárva, folyamatosan gyötörnek az emlékeim. Állandóan újraélem őket, éjszaka nem tudok aludni. Ha elalszom, rémálmokra riadok fel. Miután felébredek, letaglóz, mint egy áramütés, hogy ismét börtönben vagyok, attól rettegek, hogy megint bántani fognak.” Egy Debrecenben fogva tartott menekülő így vallott a Cordelia Alapítvány és a Magyar Helsinki Bizottság kutatóinak, akik hazájukban megkínzott, itt pedig őrizetbe kényszerített menedékkérők helyzetét vizsgálták.

emberek2.jpg

tovább

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) és a Helsinki Bizottság január közepén egyezséget kötött. Ennek az a célja, hogy hajléktalan és más, rossz szociális helyzetű emberek egyenlő bánásmódhoz fűződő joga valóban érvényesüljön a rendőri intézkedések, így az igazoltatások során. Egyszerűbben fogalmazva: hogy a hajléktalan embereket ne igazoltassák csak azért, mert hajléktalanok, ne sújtsa őket a mostani zaklató, önkényes rendőri gyakorlat.

Ugyan nem tudni, hogy az egyezségnek köszönhetően-e, de hajléktalan barátaink némi javulásról számoltak be. Azért van itt még mit tenni. Egyik kollégánk így idézte fel két héttel ezelőtti személyes élményét.

halektalan_igazoltatas.jpg

tovább

A kormány jogellenesen és értelmetlenül készül kihirdetni a migrációs válsághelyzetet az ország egész területén

 

A kormány mai bejelentése szerint az egész ország területére kihirdeti a migrációs válsághelyzetet. Ha ez alatt a kormány a 2015 szeptemberében elfogadott „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet” bevezetését érti, akkor a saját maga által néhány hónapja hozott szabályokat hágja át a legalapvetőbb jogállami garanciákat is figyelmen kívül hagyva. A menedékjogi törvény pontosan megszabja, hogy erre a lépésre milyen feltételek mellett kerülhet sor, és e feltételek egyike sem teljesül a hivatalos statisztikák alapján. A bejelentés a menekülőkből bűnbakot képző kommunikációs hadjárat újabb állomása, amely kizárólag arra alkalmas, hogy elterelje a figyelmet az ország lakosságát valóban érintő problémákról.

tovább
süti beállítások módosítása