Helsinki Figyelő

Praktikus tanácsok kezdő érvénytelenül szavazóknak. A kétikszes változat mellett is vannak még ajánlott, hatékony praktikák. Nem boszorkányság, technika!

ket_iksz.jpg

A két napja megjelent választási irodai tájékoztató láttán sokan felhördültek és pánikba estek, hogy mennyire nehéz lesz érvénytelenül szavazni, és milyen könnyen hamisítható lesz a szavazat. Különösen azután, hogy rengeteg helyen baloldali ellenzéki tag nélkül fogják számlálni a szavazatokat. Az MSZP ugyanis az egyetlen frakcióval rendelkező párt (ilyenek delegálhatnak csak tagot a szavazatszámláló bizottságba), amelyik nem támogatja a Fidesznek kedvező változatot, tehát neki biztosan nem áll érdekében a nem szavazatok mellett csalni, és a legtöbb helyen mégsem lesznek ott a szocialisták.

Azonban a helyzet nem annyira rossz, a képlet sokkal egyszerűbb. Vannak biztos módjai az érvénytelen szavazásnak, amelyeket utólagos beavatkozással vagy önkényes értelmezéssel is nehéz vagy egyszerűen lehetetlen érvényessé "varázsolni". Íme, három könnyen kivitelezhető verzió:

1. Tépjük le a szavazás helyét, és úgy dobjuk be a szavazólapot.

szavlap1.jpg

2. Satírozzuk tele a lapot ott, ahova az x-et kellene tenni.

szavlap2.jpg

3. Rajzoljunk, írjunk mindkét körbe pontosan, szépen egymást metsző vonalakat (x-et vagy keresztet).

szavlap3.jpg

Ezen esetekben gyakorlatilag nem lehet meghamisítani magát a szavazólapot. Egyéb megoldások is lehetségesek, lásd őket itt, de némelyik utólagosan akár érvényessé is tehető. Az azonban, és ez fontos, választási csalásnak minősülne, ami börtönnel büntethető.

Azoknak, akik semmiben nem bíznak, sajnáljuk, de nincs megoldás. Ha valaki azt gondolja, hogy a szavazatszámláló bizottságok bármire képesek, akár egy letépett szavazólap cseréjére is, akkor arra sincs garancia, hogy a meg nem jelent szavazót megjelentként nem regisztrálják és nem dobnak be szavazatot helyette. Nem nagyobb ennek a veszélye, mint annak, hogy egy leadott, totál érvénytelen szavazólap helyett betegyenek egy másikat.

Az érvénytelen szavazat viszont védi azokat, akik attól félnek, hogy helyben ellenőrzik őket a kormánypárt helytartói, és szorulni fog, aki nem jelent meg a szavazáson. Ők úgy tudnak nyugodtan aludni ebben az illiberális politikai rendszerben, ha elmennek az urnához. De hogy mit dobnak bele, így megmaradhat az ő titkuknak. És hogy jobban félnek a kormánytól, mint a háborús menekültektől, azt nyugodtan kifejezhetik egy érvénytelen szavazattal.

A bejegyzés trackback címe:

https://helsinkifigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9811730713
süti beállítások módosítása