Helsinki Figyelő

Ma és holnap két elvileg fontosnak ígérkező globális menekültcsúcsot is tartanak. Az egyiket az ENSZ szervezte, a másikat az amerikai elnök. A szervezők optimisták, a civilek szkeptikusak. 

hajo_memekult.jpg

Az ENSZ a menekültek és a bevándorlók helyzetével kapcsolatos problémák és kérdések humánusabb kezelésére és az eddigieknél összehangoltabb fellépésre szeretné felhívni a figyelmet a mai, a szervezet New York-i székházába szervezett eseményével. A témához kapcsolódó kerekasztal-beszélgetéseken igyekeznek választ találni az egyre sürgetőbb kérdésekben. A bevándorlók és menekültek emberi jogainak tiszteletben tartása mellett szó lesz a migráció okairól, a kooperáció lehetőségeiről és a bevándorlás pozitív hatásairól is.

Első alkalommal kerül sor arra, hogy az ENSZ Közgyűlés az államok vezetőinek összehívásával, ilyen magas szinten foglalkozik a menekültek ügyével. A hivatalos várakozások szerint a találkozó történelmi lehetőséget teremt arra, hogy valóban felelős nemzetközi válaszok szülessenek a kérdésben. A nemzetközi szervezet a mostanit egy különösen meghatározó pillanatnak és egyben lehetőségnek tekinti arra, hogy a menekültek és bevándorlók tömegeinek segítséget nyújtó, valóban jól működő, kiszámítható rendszer jöhessen létre – hangsúlyozzák a program honlapján.

Ehhez képest a civil szervezetek már előzetesen csalódottságuknak adnak hangot. Az Amnesty International egyenesen úgy fogalmaz, hogy „az egyre mélyülő világméretű menekültválságot kezelni kívánó ENSZ-csúcstalálkozó olyan elmulasztott lehetőség, amely a világ legkiszolgáltatottabb embereinek millióit sújtja”. Szánalmas kudarcról írnak, mert az egyeztetés során minden konkrét kötelezettség kikerült a most aláírni szándékozott menekültügyi megállapodásból.

Eközben Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár egy olyan „globális szerződést”is kezdeményezett, melyben a tagállamok kötelezettséget vállalnak, hogy minden évben befogadják a világ menekülőinek 10%-át. Ebből sem várható semmi 2018 előtt. 

A mai ENSZ-csúcson minden tagország részt vehet, a kormánytagokon és minisztereken túl a civil és nemzetközi szervezetek, tudományos testületek tagjai is, ehhez csupán regisztrálniuk kell az esemény oldalán. Ha valaki nem tud személyesen jelen lenni, webes közvetítésen keresztül is követheti az eseményeket.

A rendezvény másnapján Barack Obama amerikai elnök vezetésével szintén a menekülteket érintő csúcstalálkozó lesz, az Egyesült Államok mellett Kanada, Etiópia, Németország, Jordánia, Mexikó és Svédország közreműködésével, aminek célja, hogy az érintett kormányok elköteleződjenek a menekülteket érintő kérdések kapcsán megfogalmazott ígéreteik mellett. Az előjelek itt sem kedvezőek, noha az elnök az Egyesült Államok jövő évi keretszámát 80 ezerről 120 ezer menekültre emelte.

Mint ismeretes, tavaly a menekültválság csúcsheteiben az európai kvótákat mereven elutasító Orbán Viktor magyar kormányfő azzal az ötlettel állt elő, hogy legyenek globális kvóták. Ehhez képest azóta a magyar diplomácia azóta hallgat a kezdeményezésről, a múlt heti nem hivatalos pozsonyi uniós csúcson pedig Magyarország a "rugalmas szolidaritás" eszméjét dobta be, amely valójában mindenféle szolidaritást a menekültekkel a tagállamok kénye-kedvére bízna.

A bejegyzés trackback címe:

https://helsinkifigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2411722993
süti beállítások módosítása