Helsinki Figyelő

A kormány arra készül, „nemzeti konzultációval” kérdezi meg a lakosságot, támogatná-e a terrorveszély elrendelését lehetővé tevő alkotmánymódosítást. Az eredmény aligha lehet kérdéses. Már csak azért sem, mert ilyesfajta kérdésekre nemrég adott választ az ország népe.

study-for-a-fashion-plate-1969.jpg

A tavalyi, a bevándorlásról és terrorizmusról szóló „nemzeti konzultációban” három kérdés kifejezetten a terrorizmusról szólt. A válaszok megoszlása itt látható.

nemzeti_konzukltacio1.jpg

 És még volt egy kérdés, amelyik érintette a témát.


nemzeti_konzukltacio2.jpg

Ne menjünk bele, hogy a „kérdések” milyenek, és abba se, hogy maga a kiértékelés mennyire tekinthető megbízhatónak. Egy pillanatra most vegyük komolyan az eredményeket, ha már elvertek rájuk 960 milliót. Ezek szerint jó féléve a válaszadók 70,5%-a saját élete szempontjából is nagyon fontosnak tekintette a terrorizmus problémáját. 39,3% látta komoly esélyét annak, hogy Magyarország is terrorcselekmények célpontjává válhat. 61,1% szerint nyilvánvaló összefüggés van a „bevándorlás” és a terrorizmus között. És 77,4% teljes szívvel támogatja a kormány „új megközelítését”. Minek megismételni mindezt? Hisz a kormány maga is tudja jól, mi lesz a válasz arra kérdésére: Az ellenzéki pártok egyike sem támogatja, hogy Magyarország képes legyen megvédeni magát a fokozódó terrorveszéllyel szemben. A kormány a magyar emberek biztonsága érdekében múlhatatlanul szükségesnek tartja az Alaptörvény módosítását. Ön támogatja-e ebben a kormányt?

Karinthy Frigyes Ady-paródiájában feltette a kérdést: „Hát maga megbolondult, / Hát maga megbolondult, / Hogy mindent kétszer mond, kétszer mond?” Bolondnak a legkevésbé sem neveznénk a kormányt, viszont az elég jól látható, az Alaptörvény-módosítás körüli habverés nekünk, polgároknak „felgerjeszti szittya vérünk”, ami aztán ürügyül szolgálhat akár az előrehozott választásokra is. A „nemzeti konzultációt” tehát aligha tekinthetjük másnak, mint a kormány direkt marketinges akciójának.

Zádori Zsolt

A bejegyzés trackback címe:

https://helsinkifigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr918381794
süti beállítások módosítása