Helsinki Figyelő

Férj feleséggel, anya nagyobbacska fiacskával, apa kisfiával, báty az öccsel. Négy találkozás egy időben. Négy év után először ölelhette magához az afganisztáni Mersah Mohamad Fahim a feleségét, Mairát. Az apjával Magyarországon menekültként elismert 8 éves Jan pedig életében tán most először szorongathatta meg igazán erősen öccsét, Asmatot, aki egyéves sem volt, amikor utoljára látott.

fahib1.jpgFotó: Bődey János

Az apa a kabuli reptéren dolgozott és kereskedett, aztán szörnyű választás elé került: vagy fiával menekül el az üldözés elől, vagy menekül az egész család, csakhogy a menekülés megpróbáltatásai nem csecsemőnek és fiatalasszonynak valók. Fahim így csak az akkor 4 éves Jant vitte magával. Végül a „fél család” Magyarországon kötött ki.

A terv az volt, amint menedékjogi védettséget kapnak, egyesítik a családot, és jöhetnek a hátrahagyott családtagok. Először azonban a magyar hatóság nem menekültként, hanem oltalmazottként ismerte el apát és fiát. Ez is menedékjogi védettséget jelent, de oltalmazottaknak családegyesítésre gyakorlatilag nincsen semmi módjuk. Kulcskérdés volt tehát, hogy Fahim és Jan menekült státuszhoz jusson. Győző Gábor és Szántai Vecsera Orsolya, a Helsinki Bizottság ügyvédjei bíróság elé vitték az ügyét, és egy éve megszületett a várva várt döntés.

A menekültnek mindössze fél éve van arra, hogy a könnyített családegyesítés lehetőségét érvényesítse, ez Fahiméknak csak az utolsó előtti szóba jöhető napon sikerült, mert annyira bonyolult volt megszervezni a pakisztáni ügyintézést, hiszen a polgárháborús Afganisztánban nincsen magyar külképviselet. A család szerencsére már nem volt egyedül, sokat segített neki a Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület​ is.

Újabb félév telt el, és másodszori próbálkozásra végre Maira és Asmat elindulhatott Budapestre. Fahim és Jan éppen ma költözött Debrecenből a Baptista Szeretetszolgálat XIV. kerületi átmeneti otthonába. Első útjuk innen Ferihegyre vezetett.

A déli gépre várva a magyarul kiválóan beszélő Jan elfogódottan szorongatta apja kezét. S a nem túl frappáns riporteri kérdésre, „mi érzel most?”, nadrágja korcát gyűrögetve csak annyit bírt magából kisajtolni: „semmit”. Visszafogottsága pillanat alatt elillant, mikor a váróterembe belépett Anya és Öcsi. Ölelés, könny, kacaj. És csak öt perc kellett hozzá, hogy a vigyorgó, csikófogait most elveszítő Jan kijelentse: „Jé, már tud is magyarul!” Asmat első szava, amit bátyja után ismételt: „Vigyázz!” Az első mondat pedig, amit utánamondott az őt reptéri kofferkulin tologató, drága jó Jan testvérének: „Én kalóz vagyok!”

A mai nap a viszontlátás öröméé, de holnap aztán megindul az asszony és a kisebbik gyerek menedékjogi eljárása, hogy a családnak már tényleg ne kelljen szétszakadnia többé.

Zádori Zsolt

A bejegyzés trackback címe:

https://helsinkifigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr767406408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.04.29. 15:56:08

Nagyon megható történet.

Szeretnék arról is posztot olvasni, hogy amikor a nepáli földrengés után a zsiráf-anyukák meg a zsiráf-apukák humanitárius segítségnek álcázott repülőgépeken mentették ki a katasztrófa sújtotta Katmanduból a zsiráf-bébiket, akkor a nepáli BÉRANYÁKAT, akik a zsiráf-bébiket megszülték, és valójában a zsiráf-bébik szülőanyjai, a sorsukra hagyták-e azzal, hogy a teljesítés megtörtént, a szolgáltatás díja ki lett fizetve, a szülőanyáknak - akik FILLÉREKÉRT szültek a nyugati piaci árakhoz képest - nem lehetnek további követelései. Olyanok sem, hogy mentsék meg például az életüket.

kosztarovics bácsi 2015.04.29. 16:00:28

A családegyesítésnek örülök.Annak nem, hogy egy eltartottal több van...

Punxsutawney Mormota 2015.04.29. 20:48:23

@Shlomo a halott zsidó terrorista: Feleár, nem fillérekért. És Te, mennyiért dolgozol a "nyugati" bérekhez képest? Ha egyáltalán dolgozol...
süti beállítások módosítása