Helsinki Figyelő

Sokan csodálkoznak rá és kérdezik tőlünk: vajon miért nem magyar állampolgár már réges-rég a 20 év óta itt élő és tavaly kiutasított Kaya Turan és családja? A válasz a rendkívül megszorító hazai állampolgársági gyakorlatban keresendő. Az állampolgársághoz először letelepedési engedély kell. Kayáék már azt sem kaptak.

kaya_csalad2.jpg

A kurd nemzetiségű és alevita vallású Kaya Turan 20 éve érkezett Magyarországra. Rokonai már éltek itt, kereskedőként dolgoztak, és ő is az lett. Felesége is itt volt vele, de szülni hazautazott Törökországba, majd mikor a kislánya egy éves lett, visszajött a férjéhez. A második gyerek, a kisfiú Hasan már magyar földön született, és nővérével együtt itt tanult meg járni és beszélni; jelenleg mindketten középiskolások, Elif, a 18 éves lány már érettségire készül. Tavaly született még egy testvérük, a kislány neve Asmin.

Az apa évről-évre hosszabbíttatta a tartózkodási engedélyét a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál (BÁH), illetve jogelődjeinél. Tíz év után jutott odáig, hogy megpróbál letelepedési engedélyt kérni. Ez a hozzá hasonlóan integrált, családjáról gondoskodni képes, de nem magyar nemzetiségű külföldieknél elvileg az állampolgárság előszobája. Csakhogy ebbe az előszobába kevesek léphetnek be. Ha nincs letelepedési engedély, nem lehet állampolgárság sem.

A hatóság Kayaéknak is elutasította kérelmét, mert nem volt elégedett a lakóhelyükkel és a jövedelmükkel. A családfő így inkább a korábbi járt utat választotta, és amellett döntött, hogy évről-évre hosszabbítatja meg a tartózkodási engedélyüket. Ez egészen tavaly év végéig sikerült, csakhogy vállalkozásuk megroppant, mert bezárták a józsefvárosi piacot, és büféjüknek nem sikerült jó helyet találni.

A letelepedési engedélykérelmük elutasítása után ugyan házat is vásároltak, azóta sem folyik ellenük semmiféle büntetőeljárás, és a szülők munkát is találtak, de saját vállalkozásuk már nem termelt havi 289 ezer forintot, amelyet a magyar állam minimumként elvár egy itt tartózkodó ötfős külföldi családtól. Ha, tegyük fel, magyar állampolgárok lennének, aminek ennyi idő után józan elvárás szerint már lenniük kellene, ez a helyzet nem jelentene problémát; de mint megélhetésükről a kérelem beadása idején – a hatóság szerint – gondoskodni képtelen külföldiektől mindegyiküktől megtagadták a tartózkodási engedélyt és kiutasították őket. Ezeket a döntéseket támadták meg bíróságon a Magyar Helsinki Bizottság segítségével.

Fontos tudni, önmagában az, ha volna is letelepedési engedélyük, illetve az, hogy – ami tény – hosszú ideje élnek itt (ketten közülük születésük óta), a magyar gyakorlat szerint még egyáltalán nem jelenti azt, hogy az állampolgárságot nagy eséllyel megkapnák. Ezek csak kötelező, de nem elégséges feltételek. Ilyenek mások is vannak: büntetlen előélet, állampolgársági vizsga, megélhetés, lakhatás biztosítva legyen, illetve a honosítás közbiztonsági és nemzetbiztonsági érdeket nem sérthet. Ám, még ha minden elvárásnak eleget is tesznek, akkor sem mehetnek biztosra. Az állampolgárság megszerzésének „rendes útja” ugyanis különösen rögös.

A magyar állam ugyanis ritkán honorálja a bevándorlók integrációs törekvéseit, és hiába a bizonyított többdimenziós beilleszkedés, a nem magyar nemzetiségű külföldiek csak nehezen jutnak állampolgársághoz. Amilyen nagyvonalúan osztogatja a hatalom az állampolgárságot azoknak, akik „kiválasztott”, azaz magyar felmenőkkel rendelkeznek, éljenek bármely szegletében a világnak, éppolyan fukarul méri azt a hosszú ideje hazánkban élő, gazdaságilag aktív, ám pechjükre nem magyar nemzetiségű országlakosoknak. Az egyszerűsített honosítás révén a tavalyi parlamenti választásokig 560 ezren tehették le az állampolgári esküt. Ehhez képest „hagyományos” úton 2013-ban mindössze 999-en próbálkoztak a magyar állampolgárság megszerzésével, és csak 379 főnek sikerült. Pedig aligha vállalkoztak olyanok minderre a drága procedúrára, akik nem feleltek meg mindenben a törvény támasztotta követelményeknek. Bár elvileg a köztársasági elnök dönt, valójában egy közigazgatási hatóság, a BÁH ügyintézője dönt arról, ki válhat magyar állampolgárrá és ki nem. És hogy még kafkaibb legyen a helyzet, mégpedig úgy, hogy kifelé soha, senkinek nem kell elszámolnia a döntés indokairól, mert az állampolgársági kérelem elutasításánál nincsen indoklási kötelezettség. A kérelmező tehát sohasem tudhatja meg, miért utasították el.

Orbán Viktor a tavaly augusztusi nagyköveti értekezleten az etnikailag egységes nemzetállam szerinte vitathatatlan előnyéről szónokolt: „Versenyelőnynek tekintjük, hogy az ország átlátható, ha kulturálisan nem is homogén […], de mégis van egy érzés, hogy összességében kulturálisan homogén ország.” Ahogy azt is világossá tette: Itt egy kőkemény, a bevándorlást legkevésbé sem támogató hatósági és belpolitikát fogunk folytatni a jövőben is. Az igazság azonban az, hogy az állampolgárság-osztási gyakorlat már hosszú ideje és egyáltalán nem Orbán miniszterelnöksége óta működik illiberálisan. Nos, ezért nem magyar állampolgárok Kayaék.

Zádori Zsolt

A bejegyzés trackback címe:

https://helsinkifigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr47377144

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Zádori Zsolt: Miért nem magyar állampolgár a kiutasított Kaya család? 2015.04.18. 09:52:01

Önmagában az, ha volna is letelepedési engedélyük, illetve az, hogy hosszú ideje élnek itt (ketten közülük születésük óta), a magyar gyakorlat szerint még egyáltalán nem jelenti azt, hogy az állampolgárságot nagy eséllyel megkapnák.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔bаtyu♔ 2015.04.18. 12:54:45

Miért kellene állampolgárságot kapniuk? EU ország? Nem.

"A magyar állam ugyanis ritkán honorálja a bevándorlók integrációs törekvéseit" Miért kellene honorálni?

"Amilyen nagyvonalúan osztogatja a hatalom az állampolgárságot azoknak, akik „kiválasztott”, azaz magyar felmenőkkel rendelkeznek, éljenek bármely szegletében a világnak, éppolyan fukarul méri azt a hosszú ideje hazánkban élő, gazdaságilag aktív, ám pechjükre nem magyar nemzetiségű országlakosoknak."

Nagyon helyes, meg vagyok akkor ebben az ügyben elégedve Orbánékkal. A magyar legyen az elsődleges, ez egyértelmű. Akinek a szülei magyarok, annak a gyerekei nem fognak 20 év múlva mecsetért tüntetni.

Netuddki. 2015.04.18. 13:03:27

75 milkáért vásárolhatott volna letelepedési engedélyt a rogánéktól. Egy büdös szó nélkül megkapták volna...

Netuddki. 2015.04.18. 13:04:42

@♔bаtyu♔: Most sem csalódtam benned. Setét vagy ecsém mint az orbán valaga luka...

lutria 2015.04.18. 13:15:53

Ha vennének letelepedési kötvényt pár száz millióért,kávéval és sütivel várnák őket ugyanebben a hivatalban...

♔bаtyu♔ 2015.04.18. 13:50:11

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Én sem szoktam benned csalódni sötét gyurcsánycsicska.

Lófasz a seggedbe blog.hu 2015.04.18. 14:29:09

A lényeg lemaradt: ha minden törvényes volt, akkor mibe kapaszkodik a Magyar Helsinki Bizottság? Alaptörvény? EU-s szabály?

zobod 2015.04.18. 14:47:32

@TorzonBorz: egy munkaerőhiánnyal küzdő, a világgazdaságban vezető szerepet betöltő ország számára lehet fontos a liberális bevándorláspolitika (bár ott is konfliktusos, de legalább van benne gazdasági racionalitás), főleg ha egykori gyarmattartóként egyébként sem idegen tőlük a heterogenitás (Gb, Fro). Magyarország viszont se nem gazdasági nagyhatalom, se nem ex-gyarmattartó, még csak azt sem mondanám, hogy néhány szektort leszámítva különösebb munkaerőhiány lenne (ez pár száz vagy ezer bevándorló embert érintene akik akár egyedi engedélyekkel is jöhetnének, miattuk kár az egész bevándorláspolitikát liberalizálni, velük dolgozzon csak a bevándorlási hivatal). Viszont akikről szó van, egy ghánai, vietnami, indiai mérnök, szoftveres, orvos, vagy értelmes szakterületen dolgozó kutató miért pont ide akarna jönni, hacsak nem ugródeszkaként használva minket?

Szerintem az a történet lényege nálunk, hogy a liberális bevándorláspolitika egyszerűen csak hozzá tartozik a liberális értelmiségiek világképéhez, ezért aztán azt akarják, hogy itt is ez legyen, akár van belőle haszon, akár nem. Világnézeti kérdés...

kranführer 2015.04.18. 14:57:23

Miért nem megy azt a sok adóját befizetni a jóléti államokba Svájc, Németország stb...

martineden 2015.04.18. 16:14:29

..,,miért nem magyar állampolgár már réges-rég a Kaya család?"......miert ,miert,kiderult hogy rokonuk az Ibrahim es a vegen meg elkotyognak valamit.

Netuddki. 2015.04.18. 17:55:12

@♔bаtyu♔: Olyan vagy mint a Móricka balfasz. Csak nem a pina, hanem a gyurcsány jut mindenről az eszedbe. Vagy annak helyére...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.18. 18:01:41

Tény: a magyar szabályozás abszurd módon szigorú.

midnight coder 2015.04.18. 19:06:18

@zobod: Nem mellesleg a liberós államok sem nagyon sietnek befogadni a mindenfelől érkező népeket. Ezért lehet itt kurd barátunk is ahelyett hogy mondjuk Svájcba települt volna, ahol azért egy fokkal magasabbak a fizetések. Nem is beszélve Pl. a nagyon demokratikus Kanadáról aki sikítva vezette be a vízumkényszert az első 50 "menekült" roma megérkezése után.

midnight coder 2015.04.18. 19:09:06

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Ha 75 milkáért vesz ilyen engedélyt, akkor nem segílykéből, lopásból, seftelésből fog megélni. Persze még mindig benne van a kockázat, hogy Oszama Bin Laden kollégája az illető, de ugyanez a kockázat megvan a nincstelen afrikai tehénpásztor esetén is.

horex · http://horex.uw.hu/ 2015.04.18. 19:22:13

Jó itt mélymagyar hazaffyak között
rovas.info/index.php/hu/koezelet/2209-maffia-utlevel-vagy-rovas-szemelyi

hvg.hu/cimke/magyar_%C3%A1llampolg%C3%A1rs%C3%A1g
és még sorolhatnám

Jóbarátom nem akart letelepedni, csak 10 év itteni üzleti pályafutása után nem adták meg a kerületi parkolási engedélyt az autójára, korábban semmi gond nem volt ezzel
Azt mondja kérjük meg a letelepedésit
BÁH iroda
Igazolja miböl él, mennyi pénze és jövedelme van
Igazolta, elég volt
Fogadja el, hogy nem kérhet ingyenes orvosi ellátást
Elfogadta
Hol fog lakni?
Van saját nevén lakása
Adjon be két évre előre üzleti tervet
Ez után inkább megújitotta túrista/?/ vizumát időnként
Az autója meg nem fizető övezetben lett "elrejtve"

♔bаtyu♔ 2015.04.18. 19:43:53

@midnight coder: Én is ismertem egy kínai üzletembert, a németeknél akart letelepedni, de egyszerűen nem volt képes lakást bérelni, mert hiába volt pénze, nem adtak ki neki lakást. Viszont lakás nélkül nem álltak vele sehol szóba.

Visszajött Magyarországra ebbe a hihetetlenül rasszista és antiszemita országba, a társdalalmilag is hihetetlenül fejlett nyugatról és itt 2 nap alatt szereztek neki egy kiadó lakást az ügynökségen, mert itt a környék értéke attól, hogy kínai lakik az egyik lakásban, nem csökken. Most itt él.

martineden 2015.04.18. 19:46:28

@midnight coder: ...,,Persze még mindig benne van a kockázat, hogy Oszama Bin Laden kollégája az illető, de ugyanez a kockázat megvan a nincstelen afrikai tehénpásztor esetén is."...ez ordas nagy hulyeseg.akinek penze van,az hadrendbe tud allitani penzt,paripat ,fegyvert,a tehenpasztor max egy kest fog.persze nem azt mondom ,hogy be kell fogadni,de aki 100 millat aldoz arra ,hogy johessen,igen csak nyomos es gyanus indoka lehet.Akik ezt lehetove teszik,azoknak mind sitten van a helye.Azt pedig tudjuk,hogy fejtol buzlik a hal,meg ha gecinek hivjak is.

Je ne suis pas Charlie Hebdo! 2015.04.18. 19:50:26

Szerintem jobban járnak, ha elmennek innen.
Én magyar állampolgár vagyok, s ha már ide pottyantott a gólya, ebben az országban kell végeznem a dolgomat.
E "dolog végzésről" jut eszembe: a hatvanas évek végén nyíregyháza környékén lerobbant az autónk és "feketevonattal" utaztunk anyámmal. Kimentünk a WC-re, ami leírhatatlanul mocskos volt, igyekeztünk úgy végezni a dolgunkat, hogy ne érintkezzünk semmivel, de ez nagyon nehéz volt, mert zötykölődött, rázott a vonat.

Tegnap, Drogteszt Máté kézlabdás "punciója" kapcsán jutott eszembe a "fekete vonat" WC-je.
Ma, túl az ötvene pontosan úgy érzem magam ebben az országban: minden szennyes és mocskos, úgy kell végeznem a dolgomat, hogy lehetőleg ne érintkezzek a körülöttem lévő mocsokkal. De ez qva nehéz ám.
Undorodom ettől az országtól.

martineden 2015.04.18. 19:51:33

@♔bаtyu♔:...<< Visszajött Magyarországra ebbe a hihetetlenül rasszista és antiszemita országba, a társdalalmilag is hihetetlenül fejlett nyugatról és itt 2 nap alatt szereztek neki egy kiadó lakást az ügynökségen, mert itt a környék értéke attól, hogy kínai lakik az egyik lakásban, nem csökken. Most itt él."...nana .hogy szereztek jo penzert,es emberunk azota is vidaman csalja az AFA'-t egy -egy jo magas szazalekban lefizetett fideszes NAV fejes oszinte oromere.

staropramen 2015.04.18. 19:56:10

Ukrán maffiózó megvesztegethető magyar tisztviselőktől bármikor vehet állampolgárságot.

dunántúli gyerek 2015.04.18. 20:14:27

Na mesélek vmit h ne unatkozzatok.

Szeptembertől 1 éves projekten dolgozom Prágában, már túl vk a felén. Jó hely, gyönyörü város, szeretem, stb.
Mesélek azért egyet-mást a liberó bevándorláspolitikájukról meg egyéb dolgaikról.

A városban 3xannyi a külföldi mint Bp-en (tudom, éltem ott is). Nem nyugati van sok, az kb. ugyanaz mint otthon. Az új polgármester szlovák, nem is beszél jól csehül, utálják is a cseh náczyk. Úgy általában utálják a szlovákokat, persze szóban, igazából sok szlovák él Prágában. A magyarokat komázzák, legalábbis közösen szoktunk tótot alázni.

Na de eltértem a tárgytól. Akikből gecisok, de télleg kurvára sok van azok az oroszok, ukránok. Meg a csíkszemüek. Nem értem milyen keleti nyitás van nálunk, de itt hihhhetetlen mennyi ruszki van, csomó saját bolttal, kocsmával, ahova csehek be sem mennek. Ezek nem turisták, hanem itt élnek, a többségük beszél is csehül.

Na egyelőre ennyi, még azt elmondanám hogy az igazi cseh nagyon udvarias, de alaphangon odahugyál bárhova, színjózanul. Ezen kívül péntek és szombat este füszagú az egész city.

folyt köv

Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül 2015.04.18. 20:22:36

@♔bаtyu♔:

mi a magyar te pöcs? Egy félázsiai pásztor nép, amelyikbe belekevederedett minimum 50 más népcsoport genetikája is? Többségben ázsiai nomád népeké?

Elvileg a genetikai keveredés előnyökkel jár, többek közt növeli a szellemi potenciált is, de a te eseted mutatja, hogy előfordul, hogy a mutáns sokkal hülyébb lesz a kiinduló állapotnál is. Szerintem azt se zárhatjuk ki, hogy te Afrikában egy fánn csüngve irogatsz.

♔bаtyu♔ 2015.04.18. 20:26:38

@dunántúli gyerek: Ezeket a ballibsiket én sem értem. Ajvékolnak, hogy Orbán keletre nyit, miközben az orosz exportunk kb. 3%, talán legkevesebb az únióban.

A cseheknek viszont 7%, nem véletlenül megy el a cseh miniszterelnök együtt ünnepelni Putyinnal.

le vannak ezek a libsik maradva, nem véletlenül nem képesek kikeveredni még most sem a kukából. Hiába a sok komancs, itt azért 20 év alatt kapitalizmus lett, exportálunk akár Belzebubnak is, akár az USA, ha kell.

Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül 2015.04.18. 20:26:50

@zobod:

mind a liberális, mind az illiberális orvostudomány egyértelmüen állapítja meg, hogy te most is hoztad a szokásos fidióta színvonaladat.

Ha kivennénk a liberális szót a beírásodból, akkor az ember azt hinné, hogy egy mongolidióta gyerek próbálozik a betüvetéssel. De nem sikerül neki.

dunántúli gyerek 2015.04.18. 20:29:42

Azon kívül keményen dolgozó kisembert nem nagyon találni (mármint a csehek között) Prágában. Ők qrvára dolgosnak hiszik magukat miközben geci lusták. Ok nem a spanyolokhoz képest, de mondjuk a civilizált európaibalkáni magyar embörhöz képest.

A sör az qrvajó és nagyon olcsó is, nem tom mi mehet vidéken, valszeg olcsóbb mint a víz. Soha nem vok tőle másnapos, ez jó pont.

Cseh kultúrfölényt meg a konyhát nem tanácsos sértegetni az intrudereknek viccből se. Többnyire jó is amit főznek, mondjuk ha nem basznának mindent tele köménnyel meg fokhagymával, kifejezetten fasza lenne. Egyik legismertebb kajájuk, a Svíckové egy rakás szar, viszont egyetek mondjuk Knedlo-vepso-zelot.

+ kiderítettem ki írja a Csehszlovák Kém nevü libsi heccblogot Prágából, őt majd átadom az elhárításnak. Egyébként Prága az emigráns magyar libsiknek paradicsom, cseh tudás nélkül is elvannak, és minden pincér azt hazudja hogy a nagyapja is magyar vót, meg tudja mondani hogy koszonom.

dunántúli gyerek 2015.04.18. 20:32:20

@♔bаtyu♔: 'A cseheknek viszont 7%, nem véletlenül megy el a cseh miniszterelnök együtt ünnepelni Putyinnal. '

- szerintem az az elnök volt, itt most vérlibbancs kormány van

Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül 2015.04.18. 20:33:28

@♔bаtyu♔: "Ezeket a ballibsiket én sem értem. Ajvékolnak, hogy Orbán keletre nyit, miközben az orosz exportunk kb. 3%, talán legkevesebb az únióban."

Nem érted ugye, azzal a zsugorított fidióta birka agyaddal?
Orbán diktátor gazdid éppenséggel az EU 80%-át akarja becserélni a ruszki tartó tiszjeid 3%-ára. Ez a gazdasági része.
A politikai része meg az, hogy a nyugat-európai civilizációnkat akarja lecserélni a ruszki hazád barbár diktatúrájára.

Csüngjél csak tovább a fán ott Afrikában, aztán törd tovább a fejedet, hogy miért nem akarják ezt a normális emberek.

♔bаtyu♔ 2015.04.18. 20:38:14

@Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül:

Persze, már szólt is Putyinnak, hogy elcserélné Mercedes gyárat valami orosz traktorgyárra és az Audi is elég terhes, az oroszok nyilván többet fizetnének ha varrógépeket gyártanának.

Aláírom, hogy nem vagy zseni, elhiheted, jól látszik, de ennyire ostoba csak nem lehetsz.

dunántúli gyerek 2015.04.18. 20:41:23

@♔bаtyu♔: Jaja, Zeman volt az, az elnök. Be is szólt neki az amerikai nagykövet, mire Zeman kitiltotta AZ AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK NAGYKÖVETÉT a prágai várból...:)

ajvé

♔bаtyu♔ 2015.04.18. 20:41:54

@Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül: "Nyugat európai civilizációt lecserélni..." Te aggódsz a nyugati civilizációért???????

Olvasd már vissza munkásságodat, akkora gyökér vagy, hogy keleten is max, a cselédlépcsőn engednének közlekedni, nehogy összetévesszen bárki egy családtaggal. Még talán a munkásőr szerkód is megvan, vagy le kellett adni?

♔bаtyu♔ 2015.04.18. 20:43:18

@dunántúli gyerek: Ez hatalmas. Csak gratulálni tudok a cseheknek. Basszus, mikor fejlődik idáig egy magyar politikus. :))))))))))

dunántúli gyerek 2015.04.18. 20:48:23

@♔bаtyu♔: Diplomáciai téren tényleg tanulhatunk a csehektől, azt el kell ismerni.

Végül is nagyjából a Heydrich elleni merénylet volt az egyetlen 2.Vh-s haditettük, az is már csak akkor amikor a Reich-nek már reszeltek, mégis győztesként (és sértetlen városokkal) jöttek ki a háborúból.
Ez egyébként a 7köznapi ember vitakultúrájából is lejön, sajnos mi magyarok parasztabbak vagyunk egymással.

♔bаtyu♔ 2015.04.18. 20:51:41

@dunántúli gyerek: Ez olyan jellegzetesen csehes.

"Ez egyébként a 7köznapi ember vitakultúrájából is lejön, sajnos mi magyarok parasztabbak vagyunk egymással. "

Én ezt nem osztom, itt kb. 3 db. elkeseredett ballibsi van hihetetlenül mocskos szájjal, kb.. össz. kb. 10 nickkel.

Miközben jóval többen vitatkoznak normálisan a döntő többség.

dunántúli gyerek 2015.04.18. 20:55:07

@♔bаtyu♔: Jó hát ennek igazából inkább szimbolikus jelentősége van, közben NATO hadgyakorlat zajlott Prága felett.
Zeman mindenesetre fenegyerek, a politikai tőkéjét jórészt a libsik utálatából kovácsolja.

Ami néha hasznos.

Blogger Géza 2015.04.18. 21:01:32

Megnyugtató, hogy nem kaphat minden jöttment állampolgárságot. Ők is csak arra lennének jók, hogy a balliba oldal ajvékoljon, hogy még egy "nyomorgó" család, hiszen a hivatalos (!) jövedelmük csak éhenhalásra elég, ugye. Semmi szükség, hogy a török-kurd (vagy akár szunnita-alevita, ISIS-kurd, muzulmán-keresztény stb.) ellentéteket exportálják Magyarországra. Talán nem halunk éhen, lesz elég büfés nélküle is.

dunántúli gyerek 2015.04.18. 21:02:40

@♔bаtyu♔: Bp. érezhetően egy ideges nagyváros, Prága meg egy nagy falu, barátságos népekkel. Az utcáról való az okosságom.

Mindemellett öltözködni pl. nem tudnak, sajnos a nők se. Kicsit topisak, meg úgy általában mindent lesz*rnak, ami néha aranyos, néha nem. Mindenesetre aki jót akar az itt is a magyar nőkre megy rá...:)

♔bаtyu♔ 2015.04.18. 21:03:04

@dunántúli gyerek: Itt az ilyen szimbolikát nem értenék, a ballibsi tábor egy emberként vetné magát a közt. elnökre. A csehek nyilván értették.

A libsik utálatából itt is sokan kovácsolják a politikai tőkéjüket, még a ballibsi oldalon is. Nem nehéz, mivel szerencsétlenek közmegítélésben kb. a lepra és a vérbaj között vannak, 20 év után ez sikerült nekik:))))

dunántúli gyerek 2015.04.18. 21:05:16

@Blogger Géza: Lehet h semmi jelentősége annak, h kurd az illető, de ahol igazán kinyalják a valagadat, ha megtudják h Madzsarisztánból vagy, na az Törökország.

Egészen zavarbaejtő, ajánlhatom.

♔bаtyu♔ 2015.04.18. 21:14:43

@dunántúli gyerek: Én csak Szlovákiáig jutottam, oda viszont jópárszor, de a tapasztalataim rosszak. Nem a magyargyűlölet terén, ezt sehol nem tapasztaltam, sőt, ellenkezőleg, bár az elég furcsa, volt, amikor a buszban beszólt a sofőr, hogy kérjem a jegyet szlovákul. Mondtam neki OK b+, majd ha neked ezt mondják Bp-en, hogy kérd a jegyet magyarul, akkor én is megtanulom szlovákul. Azzal együtt a többi szlovák ugatta le és kértek nekem jegyet. Szerintem értette a sofőr amit mondtam, dehát ezért is mondtam. Ez egyszeri eset volt, pedig kajáltam, utaztam, mindenféle szolgáltatást vettem igénybe és nyilván kérdezősködtem is.

Hanem a közlekedés területén, kb. mint nálunk a 70-es években. Alig engednek be, (persze bp-i rutinnal nyilván mindenhová beférek) sokat dudálnak, átmennek a piroson a vasúti átjárónál, szar utakon is gyorshajtanak.

Blogger Géza 2015.04.18. 21:17:22

@dunántúli gyerek: Főleg, ha bőrkabátot vagy aranyat akarnak neked eladni. :)

gizmo26666 2015.04.18. 21:19:03

Magyarországnak szüksége van az uilyen vállalkozni, dolgozni és tanulni is hajlandó bevándorlókra, hogy eltartsuk a sok nyugdíjast és az ingyenélő cigányt, és hogy csökkenteni lehessen az adókat és növelni a GDP-t.

♔bаtyu♔ 2015.04.18. 21:20:29

@dunántúli gyerek: Osztom. Néha majd leültem. Azzal együtt turista vagy, ugyanúgy levesznek ha látják, hogy van pénzed, de nem vernek át. Másik dolog az üzlet. Gondoltam, kipróbálom a kereskedőt, alkuszom mint az állat. Kb. egy óra alkudozás után amikor kimentem a termékkel és összeszámoltam hol is vagyok, kiderült, hogy bár kaptam még mellé vagy három ajándékot, az ajándékok értékét is beleszámítva, pontosan ugyanolyan áron vettem meg, mint ami ki volt írva. Még csak nem is olcsóbban.

Ezek profik, nem véletlenül nem akarják őket beengedni az EU-ba.

dunántúli gyerek 2015.04.18. 21:22:23

@♔bаtyu♔: Szlovákia más, onnan származom. A pozsonyi temperamentum (meg parasztság) a pestivel rokon, nem a prágaival. Hallottam ezt-azt, nekem a szükebb pátriámban nem volt gondom a sovinista hülyeséggel, igaz, én is igyekszem tisztelni a másikat (kb. addig a pontig amíg levezetik nekem hogy Mátyás király szlovák volt)

A magyarok azzal szoktak viccelni, hogy a szlovákok olyan csehek, akik magyarul beszélnek, és ezen a viccen a csehek röhögni szoktak. A szlovákok nem..:)

♔bаtyu♔ 2015.04.18. 21:24:12

@gizmo26666: Van benne valami, csak az a gond, hogy egy szíriai dr-al jön hetven írástudatlan afrikai. Akkor pedig nem elég hogy cigányok, még az afrikaiak is.

Amúgy dr. végzettséggel, angol nyelvtudással bárhová kopogtathatsz, az országok ezen a téren profik.

♔bаtyu♔ 2015.04.18. 21:29:44

@dunántúli gyerek: Ja, nekem is van egy szlovák ismerősöm és azt mondja, hogy Bp-et a szlovákok építették. Kérdeztem, honnan szedi ezt a marhaságot, azt mondta, hogy a suliban tanítják. Na ezen rendesen ledöbbentem.

dunántúli gyerek 2015.04.18. 21:34:14

@♔bаtyu♔: Ez nem teljesen hülyeség, nézz utána.

Míg a magyar kisember jó esetben gazda, rossz esetben zsellér/cseléd volt, addig a tótok és oláhok pásztornépek. Télen nem volt munkájuk, úgyhogy tömegesen mentek a nagyvárosokba kubikolni meg amit kellett.

Nyilván túlzás, de tényleg egész tátrai falvak dolgoztak magyarországi építkezéseken.

♔bаtyu♔ 2015.04.18. 21:40:07

@dunántúli gyerek: Kubikolni a magyar is rendesen ment nem csak a tót. Sőt a számarányokat tekintve a magyarok nyilván többen is voltak, tehát ez így értelmetlen. A munkálatokat egyébként sem a kubikusok rendelték meg, tervezték és fizették. Lehet, hogy előítélet, de van egy gyanúm, ezeknek úgy tanítják, mintha a szlovákok nélkül nem létezne Bp. ami ha lehet még nagyobb marhaság.

Szóval rendben van az úgy is, hogy Bp földmunkáiban a szlovákok rendesen kivették a részüket.

Muad\\\'Dib 2015.04.18. 21:40:13

Na most itt vagy bűzlik valami messziről, vagy a helsinki bizottság nem tud magyarul fogalmazni.
"...A hatóság Kayaéknak is elutasította kérelmét, mert nem volt elégedett a lakóhelyükkel és a jövedelmükkel..."
"...A letelepedési engedélykérelmük elutasítása után ugyan házat is vásároltak, azóta sem folyik ellenük semmiféle büntetőeljárás, és a szülők munkát is találtak, de saját vállalkozásuk már nem termelt havi 289 ezer forintot..."

Na most én tényleg nem akarok rosszmájú lenni, de itt felmerül pár kérdés bennem. Mennyi volt az a bejelentett jövedelem, ami kevés volt a letelepedési engedélyhez, de pár év alatt azért egy házra futotta belőle?
Milyen érdekes, hogy házra futja, de olyat roppant a közismerten "jóadózó" józsefvárosi piac után a 'bót, hogy nem jön össze a 289 000/ 5 fő.
Szóval igen jó lenne számokat látni, mert ellenkező esetben a rosszmájú énem olyan következtetésre talál jutni, hogy egy olyan valaki szeretne itt letelepedni, amilyenből sajnos már túlkínálat van. Adó és jövedelemcsaló.
De őszintén remélem, hogy tényleg csak a cikk fogalmazásával volt gond. Ez esetben minden együttérzésem az övéké.

dunántúli gyerek 2015.04.18. 21:41:07

@dunántúli gyerek: Ez főleg a kiegyezéstől az 1. vh-ig volt jellemző. Bp. nagy része tényleg akkor épült...

dunántúli gyerek 2015.04.18. 21:45:08

@Muad\\\'Dib: Én egyetemistaként intéztem a letelepedést és állampolgárságot, akkor elfogadtak saját ingatlan helyett korlátlan idejü bérleti szerződést (nyilván ilyet célszerü ismerőssel kötni), és jövedelem helyett 5 millió forint+ bankbetétet (2000-ben). Hogy mennyi jövedelem kell, nem emléxem.

♔bаtyu♔ 2015.04.18. 21:56:59

@dunántúli gyerek: Ezt akkor is inkább úgy minősíteném, hogy részt vettek benne, ahogy pld. a németek is.

♔bаtyu♔ 2015.04.18. 22:03:23

@dunántúli gyerek: Ez azért profi dolog volt Orbánéktól, hogy a magyar felmenőkkel rendelkezők letelepedését megkönnyítik, különbséget tesznek magyar és a többi között.

Az összes ország alkalmazza.

dunántúli gyerek 2015.04.18. 22:12:13

@♔bаtyu♔: Mindenképpen jó dolog a könnyítés, de ahogy látod én még a nehéz időszakban intéztem a dolgot, és akkor is különbséget tettek. Sokat ért a nagyfater Monarchiás születési anyakönyvi kivonata, meg a katonakönyve....de sok helyen nem maradtak iratok és azt is meg lehetett oldani...

Ami most más, az annyi, hogy mielőtt beadnád a honosítási kérelmet (aminek a vége az állampolgárrá avatás), már nem kell hivatalosan letelepedned (azaz min. 1 évig tartózkodási engedéllyel mo-n élni + jövedelmet/lakást igazolni).
Azaz ma az ügyintézés 5-6 hónap alatt megvan (abban az esetben ha beszélsz magyarul v. van mo-i érettségid/diplomád), de csak akkor ha magyar felmenőkkel rendelkezel. Ha nem, akkor x ideig igazoltan, tartózkodási engedéllyel mo-n kell élni + magyar + áp-i vizsga kell.

Je ne suis pas Charlie Hebdo! 2015.04.18. 22:44:57

@dunántúli gyerek: Így igaz! A cseh pasik hatalmas, jóképű, inkább kölykös, derűs vonású legények. A nők meg, a kissé kemény vonású, rosszul sminkelt arcukkal a koruknál idősebbnek néznek ki. (Azokat a téglaszínű pirosítókat, amiket felkennek a fehér bőrükre.....kék szemekhez...)
Így aztán a párok úgy néznek ki, mintha a pasik fiatalabbak lennének.

Imádom Prágát, meg a cseheket!

Karlovy Varyban meg gyönyörű orosz város. Már csak itt-ott akad cseh nyelvű felirat.

dunántúli gyerek 2015.04.18. 22:49:46

@Je ne suis pas Charlie Hebdo!: Jaja, nem tünt fel hogy a cseh legények szépek, de derüsek, az biztos. Karlovy Vary meg gyönyörü, és tényleg orosz. De oda legalább a tehetősebb oroszok mennek.
Van pár ilyen kollégám, nincs velük baj. Bár aki nem orosz azt eléggé levegőnek nézik. Kivéve ha keni-vágja az oroszt. A csehek azért jobb arcok.

Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül 2015.04.18. 22:51:39

@gizmo26666: Magyarországnak szüksége van az uilyen vállalkozni, dolgozni és tanulni is hajlandó bevándorlókra, hogy eltartsuk a sok nyugdíjast és az ingyenélő cigányt, "

na meg ezeket, a dolgozó emberek pénzéből élősködő fidióta netes troll hadsereget, a batyu, dunántúli (hülye)gyerek, meg blogger géza féle bérhazudozókat. Ezek ugyanis semmi munkát nem végheznek, mégis a te pénzedből fizetik ezeket a szociálios parazitákat. Ma is megállás nélkül két müszakban kell nyomniuk az Orbán diktátor imádatukat, miközben az asszonyuk meg a szomszéd pasival kettyint.
A röhej az, hogy a szomszéd pasi meg török kamionos.
Hát ennyire lúzerek ezek a kis cukináci bérkommentelők.

Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül 2015.04.18. 22:55:25

@Blogger Géza:

mind a liberális, mind az illiberális orvostudomány egyértelmüen állapítja meg, hogy te most is hoztad a szokásos fidióta színvonaladat.

Ha kivennénk a liberális szót a beírásodból, akkor az ember azt hinné, hogy egy mongolidióta gyerek próbálozik a betüvetéssel. De nem sikerül neki.

martineden 2015.04.18. 23:07:09

@dunántúli gyerek: Ja es kozben enekeltek.......Mikor jottem totorszagbol nem volt nekem semmi,hatamon volt a tarisznya a hasamban semmi,s mikor mondtak mars ki Jano,akkor ki kell menni

Blogger Géza 2015.04.18. 23:08:52

@Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül: Te, ez annyira gyenge, hogy az már fájdalmas. Hányszor égeted még magad ezzel a primitív szöveggel?

Lófasz a seggedbe blog.hu 2015.04.19. 12:09:12

@zobod: nem tőled és nem ezt kérdeztem, nem értem a válaszod mire válasz

De ha már így, akkor az hogy lehet, hogy a jégkorong válogatottba honosítanak külföldi játékosokat 1-2 éves itt tartózkodás után, magyar nyelvtudás nélkül, eközben meg aki 20 éve itt él, fizet adót, dolgozik, itt született gyereke, tud magyarul, még letelepedésit sem kap, nemhogy állampolgárságot?

Nemzeti érdek, hogy "bevándorlókkal" feltöltsük a válogatottat, mert enélkül szarok vagyunk?

mortullus 2015.04.20. 08:29:23

Szia, na ez érdekes info!

..."+ kiderítettem ki írja a Csehszlovák Kém nevü libsi heccblogot Prágából, őt majd átadom az elhárításnak. "...

Mesélj erről valamit, ha lehet. :)
süti beállítások módosítása